Kun je Apple CarPlay in elke auto installeren?

Hoewel de meeste autofabrikanten tegenwoordig enorme bedragen uitgeven aan het voortdurend verbeteren van hun infotainmentsystemen, biedt het gebruik van Apple CarPlay je nog steeds het hoogste niveau van telefoon-auto-integratie. Met Apple CarPlay kun je je iOS-apps rechtstreeks op het infotainmentscherm gebruiken, wat veel handiger is dan wanneer je het ingebouwde systeem van de auto gebruikt.

Bovendien vragen de meeste autofabrikanten nog steeds een aanzienlijke toeslag als je satellietnavigatie wilt, ook al is het systeem lang niet zo geavanceerd als de systemen die op moderne iOS- en Android-apparaten worden aangeboden. Het is dan ook niet meer dan logisch om te vertrouwen op een beter systeem waarmee u ook volledig vertrouwd bent.

Om Apple CarPlay op het infotainmentscherm van uw auto te kunnen gebruiken, moet u een auto kopen die af fabriek met het systeem is uitgerust. Als u vastzit met een auto die geen CarPlay-compatibiliteit biedt, kunt u ook de aftermarket-route volgen om te genieten van CarPlay-functionaliteiten.

Sommige autofabrikanten bieden de mogelijkheid om het CarPlay-systeem achteraf te installeren als de oorspronkelijke eigenaar heeft besloten om het niet af fabriek te installeren. Dit is de beste oplossing als je het interieur van je auto wilt behouden en als je tevreden bent met het geboden scherm.

Apple CarPlay – Basisfuncties en voordelen

Voordat we ingaan op hoe je een CarPlay-systeem achteraf in je auto kunt inbouwen, is het belangrijk om te weten wat CarPlay is en wat de voordelen van dit systeem zijn. Apple CarPlay is een systeem ontworpen door Apple dat u de mogelijkheid biedt om uw iOS-apparaat te bedienen via het belangrijkste infotainmentsysteem van uw auto.

  Waarom hebben auto's allemaal dezelfde kleur?

CarPlay stelt u in staat om uw smartphone apps direct op het middenscherm te gebruiken, wat betekent dat u apps zoals Waze, Google Maps of Apple Maps kunt gebruiken in plaats van te vertrouwen op het navigatiesysteem dat bij de auto wordt aangeboden. Het is de moeite waard om te zeggen dat alle navigatiesystemen die momenteel beschikbaar zijn in moderne auto’s lang niet zo geavanceerd zijn als deze iOS- en Android-apps zijn.

Naast navigatie, kunt u ook gebruik maken van uw muziek streaming apps zoals Spotify, Tidal, enzovoort. Het is veel gemakkelijker om te bellen en het hele systeem is vertrouwd omdat het lijkt op het scherm van je iPhone. Dit betekent dat het niet uitmaakt in welke auto je stapt, je gebruikt altijd hetzelfde systeem.

Aftermarket Apple CarPlay ondersteunde systemen

Als je een oudere auto gebruikt en je bent niet tevreden met het beschikbare systeem, kun je een aftermarket head unit kopen die netjes kan integreren in het interieur van je auto en je Apple CarPlay en nog veel meer functies kan bieden.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is om te zoeken naar bedrijven die gespecialiseerd zijn in bepaalde modellen, omdat ze meestal weten hoe ze het systeem moeten integreren, zodat het er niet uitziet als een bijzaak. Bijvoorbeeld, systemen aangeboden door Eonon of Koasan worden beschouwd als de beste BMW F30 compatibele head-units, omdat het systeem sterk lijkt op de OEM-eenheid.

Het is altijd het beste om te zoeken naar systemen die niet vereisen dat u uw oudere systeem uit te nemen, wat betekent dat deze systemen later kunnen worden verwijderd zonder dat iemand het weet. Zorg ervoor dat u systemen zoekt die compatibel zijn met uw auto, omdat sommige oudere auto’s niet zijn uitgerust met een dubbele tin-aansluiting.

  Wat zijn de beste luxewagens qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Apple CarPlay software-update

Ten slotte kunt u ook Apple CarPlay krijgen door simpelweg uw dealer te vragen om het voor u te installeren als uw auto compatibel is. Als u bijvoorbeeld een modern Mazda-model bezit dat een zogenaamd MZD Connect-systeem biedt, hoeft u alleen maar $ 500 te betalen en het systeem wordt in uw auto geïnstalleerd.

Dit is de schoonste en beste route te nemen als je wilt dat de OEM-oplossing. Voordat u iets doet, moet u ervoor zorgen dat uw auto model is compatibel met dergelijke upgrades als deze upgrades zijn meestal voorbehouden aan nieuwere auto’s.

Sommige merken zoals Tesla voeren regelmatig allerlei over-the-air software-updates uit, dus het is niet ongewoon voor moderne merken om dit te doen. Op deze manier behoudt u de originele functionaliteiten van uw auto en tilt u ze naar een hoger niveau, wat ook goed zou moeten werken voor de restwaarde van uw auto.

FAQ Sectie

Hoeveel kost een aftermarket CarPlay systeem?

Het antwoord op deze vraag hangt af van welke auto u wilt upgraden en hoe geavanceerd het systeem is. Gemiddeld betaalt u minstens 300 dollar, maar de beste systemen voor duurdere auto’s kosten tussen de 500 en zelfs 700 dollar.

Hoe hoger de prijs, hoe beter het scherm. Dit betekent dat u geen responsief high-res scherm moet verwachten als u niet bereid bent ervoor te betalen. Een ander ding om in gedachten te houden is bent u tevreden met uw infotainment scherm toch, als je bent, is het beter om te kiezen voor een software-update als het beschikbaar is.

  Wat doet een auto in waarde stijgen?

Is het toevoegen van Apple CarPlay het waard?

Het hangt ervan af hoeveel waarde u hecht aan uw huidige systeem en of u bereid en in staat bent om het systeem volledig te benutten. Veel mensen gebruiken hun telefoon toch liever voor navigatie door hem aan een speciaal daarvoor gemaakt dockingstation aan de ventilatieroosters van de airco of aan de voorruit te plakken.

Als u CarPlay op uw oudere auto voortdurend hebt gebruikt, dan is het de moeite waard, vooral als u gewend bent een draadloos CarPlay-systeem te gebruiken. Met CarPlay kunt u veel functies gebruiken die technisch mogelijk zijn met uw telefoon op zichzelf, maar het is veel veiliger en handiger om het via het middenscherm van de auto te gebruiken.

Hoe kan ik mijn telefoon met deze systemen verbinden?

De eerste Apple CarPlay-systemen werden al in 2014 geïntroduceerd, en de enige manier om de telefoon aan te sluiten was via een draad. Veel moderne auto’s stellen u echter in staat om de telefoon draadloos aan te sluiten, wat veel handiger is op een dagelijkse basis.

Sommige aftermarket head-units maken het ook mogelijk om draadloos verbinding te maken, maar dit zijn meestal de duurdere exemplaren. Bovendien, als u waarde hecht aan een stabiele verbinding, kies dan voor een systeem uit het hogere segment als uw auto daar nog niet mee is uitgerust.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts