Is de Citroën DS3 een goede auto?

Is de Citroën DS3 een goede auto?

De Citroën DS3 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2009 als de heropleving van het submerk Citroen DS. De DS-afdeling kreeg de opdracht om interessantere, beter uitziende auto’s te maken die een brug moeten slaan tussen auto’s op economisch niveau en luxe instapmodellen door ze futuristisch te maken en te voorzien van technologische oplossingen die typisch zijn voor luxe auto’s. Dus, is de Citroen DS3 een goede auto?

De Citroën DS3 is een goed gebouwde, cool ogende hatchback die zich richt op een jonger publiek. Hij rijdt ook iets beter dan de meeste Citroen-modellen en dat maakt het zeker een goede auto. Hij is verkrijgbaar met een heleboel verschillende motoropties, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De auto ziet er zowel van binnen als van buiten jeugdig en futuristisch uit.

De betrouwbaarheid is niet overal even goed, want de eerste DS3-modellen waren betrokken bij bijna een dozijn terugroepacties, terwijl de latere modellen een beetje beter zijn. De auto heeft wel last van veelvoorkomende problemen die we in dit artikel nader gaan bespreken.

De waarden van deze zijn nu echt goed, aangezien je een gebruikte DS3 voor een echt lage prijs kunt kopen. De praktische bruikbaarheid is niet de beste, omdat de auto praktische bruikbaarheid inruilt voor design, maar de DS3 biedt nog steeds genoeg ruimte voor de meeste mensen en de kofferruimte is groot genoeg.

Citroen DS3 – De krachtbron

De Citroen DS3 wordt geleverd met tal van motoropties, te beginnen met de 1.4L-in-lijn 4-cilindermotor met 95pk of de 1.2L-in-lijn 3-cilindermotor met 82pk. De krachtigste benzinemotor van de DS3 is de 1.6L 4-cilinder die tussen 120pk en 203pk levert voor de topmodellen van de DS3 Racing.

  Veelvoorkomende problemen met de Citroën C5 Aircross

Wie de voorkeur geeft aan dieselmotoren heeft geluk, want de DS3 wordt geleverd met twee verschillende motorvermogens, te beginnen met de 1.4L 4-cilinder die 68 pk levert of de 1.6L 4-cilinder die tot 115 pk levert. De gefacelifte DS3-modellen behouden dezelfde motoren, maar het vermogen werd voor elke motoroptie met ongeveer 10 pk opgetrokken. Voor het nieuwste DS3 Racing-model werd ook de DS3 Racing behouden, die 210 pk levert.

U kunt kiezen tussen een handgeschakelde of een automatische versnellingsbak en alle DS3-modellen zijn voorzien van aandrijving. Als het op efficiëntie aankomt, kunt u rekenen op 35 tot 50 MPG voor de meest efficiënte dieselmodellen. Al bij al is het motorenpalet van de DS3 in orde, al zouden we graag krachtigere dieselvarianten zien.

Citroën DS3 – Ontwerp en onderstel

Als het op design aankomt, is de DS3 zeker sterk afhankelijk van de cosmetische opties die je kiest. De laaggespecificeerde versies zien er niet echt beter uit dan de gewone Citroen-modellen, terwijl de duurdere DS-modellen er met de juiste lak- en bekledingsopties veel beter uitzien. Het interieur van de DS3 is ook erg cool, maar is niet al te goed uitgerust.

Wat de rijervaring betreft, rijdt de DS3 als elke andere kleine hatchback, wat betekent dat hij wendbaar is en echt gemakkelijk te besturen. Hoewel de DS3 geen door-en-door prestatieversie heeft, voelen sommige DS3-modellen toch levendig aan en dat is zeker een goede zaak.

  Veelvoorkomende problemen met de Citroën C3 Aircross

Citroën DS3 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De DS3 is een vrij gecompliceerde auto omdat hij tijdens zijn productie, en dan vooral in de beginjaren, veelvuldig werd teruggeroepen. De elektrische onderdelen van de auto zijn een bekend pijnpunt, omdat veel elektrische systemen defect kunnen raken en gedurende de hele levensduur van de auto moeten worden gerepareerd. Het is min of meer hetzelfde verhaal met sommige uitrustingen van de auto, zoals koplampen en rammelproblemen.

De stuurinrichting kan stijf worden en de auto kan ernstige problemen krijgen met het afslaan van de motor. De ophanging kan doorzakken als gevolg van een gebroken veer, wat ook een opmerkelijk probleem is. Andere problemen zijn potentiële brandstoflekken.

Citroen DS3 – Waarde en praktische bruikbaarheid

Als het op waarde aankomt, is de DS3 nu echt een betaalbare auto, wat betekent dat vrijwel iedereen er een tweedehands kan kopen. Als u van dit soort kleine hatchbacks houdt, zult u zeker genieten van de DS3, want hij rijdt iets vlotter dan de meeste auto’s in dit segment. Al met al biedt hij veel waar voor z’n geld en het is zeker de moeite waard om hem te overwegen als je op zoek bent naar dit type auto.

De praktische kant is echter niet optimaal, want de auto is niet de grootste in zijn klasse. Het ontwerp tast de hoofdruimte achterin een beetje aan en de beenruimte is ook niet om over op te scheppen. De kofferruimte is goed, het zicht is prima en de auto is vrij gemakkelijk in en uit te stappen.

  Is de Citroën C4 Picasso een goede auto?

FAQ Sectie

Wat betekent Citroen DS?

De afkorting DS in Citroen betekent “Different Spirit” of “Distinct Series” omdat deze auto’s worden gemaakt met meer nadruk op stijl, design en aantrekkelijkheid. Deze auto’s delen de meeste onderdelen met andere standaard Citroen-modellen, maar bieden ook iets uniekers en coolers, wat erg in trek lijkt te zijn bij het jongere publiek.

De afkorting DS werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1950, maar Citroën en DS zijn in 2015 uit elkaar gegaan toen DS een volledig apart merk werd. Hoewel deze niet meer hetzelfde zijn, zie je nog steeds veel gelijkenissen tussen Citroen en DS modellen.

Is de Citroen DS3 een goede stadsauto?

De Citroën DS3 is in de eerste plaats ontworpen als stadsauto en dat betekent dat hij klein, wendbaar en vrij pittig is. De DS3 is gemakkelijk te parkeren omdat hij niet veel ruimte inneemt. Dat wil niet zeggen dat de DS3 geen langere ritten kan maken, want dat kan hij ook.

Hoe dan ook, de meeste mensen die de DS3 kochten, kochten hem voor stadsgebruik, want zo’n kleine vormfactor maakt de auto perfect voor stadscentra, vooral in Europa.

Welke auto’s concurreren met de Citroen DS3?

De felste en meest voor de hand liggende concurrent van de Citroen DS3 is de Mini Cooper Hatchback. De Mini rijdt iets beter en biedt materialen van hogere kwaliteit, terwijl de DS3 praktischer is en iets goedkoper in aanschaf. De VW Polo is ook een concurrent van de DS3 en dat geldt ook voor de Opel/Vauxhall Corsa.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts