Is de Renault Fluence een goede auto?

Renault Fluence

Eind 2009 onthulde Renault de Renault Fluence, een compacte gezinssedan met als doel een balans te vinden tussen kosten, functies, prestaties en betrouwbaarheid. Renault vond dat Europa nog steeds van sedans hield en dat er genoeg ruimte was voor de Fluence om wat verkopen te stelen in deze zeer concurrerende markt. Is de Renault Fluence een goede auto?

De Renault Fluence is zeker een verleidelijk voorstel, want hij is nu een paar jaar oud, wat betekent dat hij veel van zijn oorspronkelijke waarde heeft verloren. Dit betekent dat je een vrij goede auto kunt krijgen voor heel weinig geld. Dit maakt de Fluence over het algemeen een goede auto, maar het is niet het type auto waar je dol op zult zijn, zeker niet als je een autoliefhebber bent.

De reden hiervoor is dat Renault op veilig heeft gespeeld en van de Fluence een veelzijdige auto heeft gemaakt. Daardoor valt hij niet op in een bepaalde categorie en voelt hij heel gewoon aan tijdens het rijden. De aangeboden motoren zijn allemaal efficiënt en stil, het ontwerp is harmonieus, de ruimte is goed en de betrouwbaarheid is ook goed, mits goed onderhouden.

Al met al heeft de tweedehands Renault Fluence op dit moment veel voordelen, vooral vanwege de prijs.

Lees meer over mogelijke problemen met de Renault Fluence

Aandrijflijn

De Renault Fluence is verkrijgbaar met verschillende diesel- en benzinemotoren. Het aanbod benzinemotoren begint met een 1,6-liter viercilinder die 110 pk levert, terwijl het topmodel een 2,0-liter viercilinder is met 140 pk. Er is iets meer variatie als het gaat om dieselmotoren, want er zijn meer opties om uit te kiezen.

  Is de Renault Scenic een goede auto?

Die variëren van de 1,5-liter 4-cilindermotor met 90 pk, 95 pk of 110 pk tot de grotere 1,6-liter 4-cilindermotor met 131 pk. Alle Fluence-modellen zijn af fabriek uitgerust met voorwielaandrijving en je kunt kiezen tussen een gewone handgeschakelde 5-versnellingsbak of een automatische 6-versnellingsbak, die optioneel verkrijgbaar is.

Voor benzinemodellen kun je rekenen op zo’n 30-35 MPG, terwijl dieselvarianten tot 50 MPG kunnen halen bij redelijk rijgedrag. Al met al zijn deze motoren verfijnd, stil en soepel in alle omgevingen, wat betekent dat ze zelfs in de huidige tijd goed uit de voeten kunnen.

Ontwerp en rijgedrag

Qua design zal de Renault Fluence niet imponeren, maar ook niemand beledigen. Hij ziet eruit als de meeste andere semi-moderne Renault-modellen, wat betekent dat hij interessante lijnen en carrosserievormen heeft, maar hij zal niet al te veel aandacht trekken. Het interieur begint zijn leeftijd al aardig te tonen, maar dat is te verwachten van een oudere auto.

De rijervaring is ook gemiddeld en niet erg opwindend. De algehele afwerking is prima, maar het interieur staat erom bekend dat het vrij snel slijt, vooral de lichte bekledingsopties vertonen nog sneller tekenen van slijtage.

Betrouwbaarheid en typische fouten

Op het gebied van betrouwbaarheid doorstaat de Renault Fluence de tand des tijds mits hij goed wordt onderhouden. Het probleem is dat veel van deze auto’s hun hele leven hebben meegereden, waardoor ze niet zo betrouwbaar zijn als je zou verwachten.

Veel voorkomende problemen zijn problemen met de versnellingsbak, sommige elektrische systemen, de ophanging, de motor en de airconditioning. De ergste problemen zijn mogelijke defecten aan de versnellingsbak, ontstekingsproblemen en problemen met de bussen die ongelukken kunnen veroorzaken.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Fluence

Prijs en gebruiksgemak

De Renault Fluence is nooit een dure auto geweest, maar gebruikte exemplaren kunnen nu al voor een paar duizend euro worden gekocht, maar het is de moeite waard om dergelijke auto’s te vermijden en te kiezen voor beter onderhouden exemplaren met een goede onderhoudshistorie. Hoe dan ook, je betaalt niet veel geld voor een Fluence en je kunt geen nieuwe meer kopen omdat Renault een paar jaar geleden is gestopt met de productie ervan.

De Fluence is praktisch gezien vergelijkbaar met de meeste andere auto’s in dit segment, wat betekent dat hij een behoorlijke hoeveelheid ruimte biedt voor een gezin, maar niet voor het vervoeren van volwassenen. De bagageruimte is ruim en gemakkelijk toegankelijk, wat in zijn voordeel werkt. Het algehele zicht en gebruiksgemak zijn geweldig, zelfs in vergelijking met veel nieuwere auto’s.

FAQ

Hoe veilig is de Renault Fluence?

De Fluence is uitgerust met alle essentiële voorzieningen zoals airbags, ABS, ESC, remassistentie en zelfs een achteruitrijcamera. Wat betreft de algehele bescherming bij aanrijdingen is de veiligheidsbeoordeling 4 van de 5 sterren, wat betekent dat de Fluence goed beschermd is, zeker voor een model uit 2009.

Waar de Fluence tekortschiet ten opzichte van de meeste auto’s is de beschikbaarheid van diverse assistentiesystemen die simpelweg nog niet beschikbaar waren toen de Fluence op de markt kwam. Je hoeft je dus niet al te veel zorgen te maken als je niet al te veel waarde hecht aan zaken als dodehoekassistentie, rijstrookassistentie of adaptieve cruisecontrol.

  Is de Renault Koleos een goede auto?

Welke auto’s concurreren met de Renault Fluence?

De bekendste rivalen van de Renault Fluence zijn de Toyota Corolla, die nu moderner en beter uitgerust is, maar wel duurder. De Honda Civic is bijna hetzelfde verhaal, maar de Civic wordt algemeen beschouwd als iets prettiger om mee te rijden dan alle bovengenoemde auto’s.

De Hyundai Elantra is de meest betrouwbare van het gamma, de Nissan Sentra is vrij ruim en zuinig, terwijl de Mazda 3 het meest stijlvol is en niet al te ver van de Civic afwijkt als het op rijplezier aankomt.

Waarom heeft Renault de productie van de Fluence stopgezet?

Renault is gestopt met de productie van de Fluence vanwege de tegenvallende verkopen en de toenemende populariteit van crossovers en SUV’s. De markt verandert snel en de Fluence wordt steeds populairder. De markt verandert snel en de grootste verandering is de toenemende populariteit van SUV’s en crossovers, wat in feite de laatste nagel aan de doodskist van de Renault Fluence heeft geslagen.

Renault lijkt er niet al te happig op om de Fluence binnenkort weer op de markt te brengen, althans niet als auto met verbrandingsmotor. De wereld van elektrische auto’s wordt steeds belangrijker en sommigen denken dat de Fluence uiteindelijk zal terugkeren, maar alleen als elektrische auto.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts