Is de Renault Twingo een goede auto?

Renault Twingo

De Renault Twingo is een subcompacte hatchback en een van de kleinste Renaults van deze tijd. Hij kwam voor het eerst tot leven in 1992 en heeft sindsdien drie verschillende generaties voortgebracht. Helaas kiest Renault ervoor om de productie van de Twingo na bijna 30 jaar opeenvolgende productie te beëindigen en binnenkort te vervangen door de Renault 5 EV. Dus, is de Renault Twingo een goede auto?

Kortom, ja, de Renault Twingo is echt een goede auto en dat is geen verrassing, want het is ook een van de populairste en meest succesvolle Renaults van het moderne tijdperk. Dankzij zijn betaalbaarheid, bruikbaarheid, praktisch nut en zeer lage gebruikskosten was en is de Twingo de auto bij uitstek voor veel mensen in Europa.

In dit artikel gaan we in op alles wat u moet weten over de Twingo, zoals de populairste aandrijflijnen, het ontwerp, de rijervaring, de betrouwbaarheid, alle gangbare problemen, de prijs en de bruikbaarheid.

We ronden het geheel af met de veiligheidskenmerken van de Twingo en zijn felste rivalen tot nu toe. Om dit artikel niet tien pagina’s lang te maken, bespreken we alleen de Twingo van 2013 en later. Dus, als u meer wilt weten over de Twingo, blijf dan nog even hangen!

De aandrijflijn

De allereerste modellen van de derde generatie Twingo zijn uitsluitend uitgerust met benzinemotoren. Deze variëren van 0.9L driecilinders tot 1.0L driecilinder lijnmotoren. Alhoewel u zou denken dat grotere waarschijnlijk krachtigere is, is dat niet het geval aangezien de 1.0L eenheid slechts 71pk kan duwen terwijl de 0.9L eenheid 90pk duwt. Dat komt omdat de 1.0L in 2014 uitkwam en de 0.9L in 2016.

  Hyundai i20 vs Renault Clio - Wat is beter?

De post-facelift 3e generatie van de Twingo vertrouwt nog steeds op dezelfde aandrijflijn, maar het vermogen varieert nu van 65pk tot 93pk voor de krachtigste 0.9L motoren. In 2020 kwam Renault echter met de Twingo ZE, een elektrische versie van de Twingo met 82pk, een 16kWh batterij met 22kWh opladen met ongeveer 110 mijl bereik.

Dit zijn allemaal uitsluitend auto’s met voorwielaandrijving en de meeste modellen vertrouwen op een handgeschakelde transmissie. De post-facelift Twingo met 93 pk en het pre-facelift model met 90 pk zijn echter ook verkrijgbaar met een automatische transmissie. Al met al kan de Twingo 40 en 50 MPG halen, wat inderdaad een heel goed getal is voor een benzinemotor.

Ontwerp en rijden

Qua design is de Twingo altijd gezien als een leuke auto, maar de realiteit is dat niet veel mensen echt aandacht besteden aan de Twingo en dat is een kwaliteit waar veel mensen van houden. Het interieur is vrij overzichtelijk, maar het is zeker geen luxe auto.

De rijervaring is leuk, vlot en wendbaar, maar niets om je echt over te verbazen. Al met al is de Twingo een harmonieuze mix van bruikbaarheid, leuke looks en eenvoud, waardoor je er eigenlijk niet zoveel over kunt zeggen.

Betrouwbaarheid en algemene problemen

In tegenstelling tot het vorige punt zijn er veel discussies over de betrouwbaarheid van de Twingo. Sommigen zweren dat de Twingo de meest betrouwbare auto op aarde is, terwijl anderen hem beschouwen als een veredelde vuilnisbak op wielen. De realiteit ligt meestal ergens in het midden, wat betekent dat de Twingo enorm betrouwbaar kan zijn als je er goed voor zorgt, maar als je hem behandelt als een vuilnisbak, wordt hij dat ook.

  Is de Renault Kadjar een goede auto?

De meest voorkomende problemen zijn een hele reeks elektrische problemen, problemen met de veren en assen, problemen met bobines, carrosseriedelen van lage kwaliteit, kloppende motor, sputteren van de motor en defecte gespen van veiligheidsgordels.

Prijs en bruikbaarheid

Op dit moment kunt u een gebruikte Twingo krijgen voor bijna niets, wat heel logisch is omdat de auto nieuw goedkoop was. Om heel eerlijk te zijn, wordt hij niet zo snel afgeschreven als de meeste auto’s, maar dat komt deels omdat de tweedehands Twingo een verrassend populaire auto is. Hoe dan ook, u krijgt waar voor uw geld met een tweedehands Twingo.

De praktische bruikbaarheid is zoals je zou verwachten, prima voor één of twee passagiers, verschrikkelijk voor vier personen, en doenbaar voor drie personen. De Twingo is eigenlijk een verrassend hoge auto, waardoor de hoofdruimte prima is, maar het echte probleem is hoe smal hij is. De kofferruimte is prima voor zijn klasse, maar dit is geen wekelijkse vluchtauto.

FAQ Sectie

Hoe veilig is de Renault Twingo?

Nou, het ziet er niet al te best uit voor zo’n kleine auto, maar de 2014 Twingo geniet een vrij behoorlijke beoordeling van vier van de vijf sterren en dat is meer dan goed genoeg. De belangrijkste reden waarom de Twingo geen vijf sterren kreeg, is het ontbreken van alle moderne actieve veiligheidssystemen zoals automatisch remmen, waarschuwing voor kruisend verkeer en dergelijke.

De essentiële bescherming van volwassenen en kinderen is zelfs vergelijkbaar met die van sommige grote SUV’s. We kunnen dus stellen dat de Twingo een veilige auto is, maar niet van topniveau. Hoe dan ook, voor zo’n kleine auto zouden de meeste mensen verbaasd zijn dat hij in bepaalde omstandigheden veiliger is dan sommige SUV’s.

  Is de Renault Captur een goede auto?

Welke auto’s concurreren met de Renault Twingo?

De kleine wereld van de Renault Twingo zit vol met echt felle rivalen die op de meeste gebieden met de Twingo kunnen wedijveren. Zo is de Toyota Yaris de meest betrouwbare, de Citroën C3 de goedkoopste en de Fiat Punto de ruimste.

Over het geheel genomen is er weinig verschil tussen deze vier auto’s, want ze zijn nooit gebouwd om op te vallen. Ze zijn gebouwd om hun werk zo goed mogelijk te doen, en dat lukt ze zeker.

Waarom stopte Renault met de Twingo?

De belangrijkste reden waarom Renault met de Twingo is gestopt, is dat de aankomende Euro 7-emissienorm te streng is voor de bestaande motor. Dit betekent dat Renault een geheel nieuwe motor voor de Twingo zou moeten ontwikkelen en testen, wat geen zin heeft als alle kleine auto’s tegenwoordig op elektrische energie overgaan.

De tweede reden is dat Renault zich opmaakt voor de aankondiging van de nieuwe Renault 5 EV, die de indirecte opvolger wordt van de Renault Twingo.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts