Hyundai i20 vs Renault Clio – Wat is beter?

Is de Hyundai i20 een goede auto?

Als u een gezinsman bent en u wilt een auto die niet te groot of te klein is, die niet te goedkoop of te duur is, of die niet overdreven luxueus is maar ook niet goedkoop aanvoelt, dan moet u uw aandacht richten op compacte hatchbacks. De reden waarom we hatchbacks zeggen, is dat deze kleine, maar ruime auto’s de perfecte mix zijn van alles in één pakket.

Dit is de reden waarom hatchbacks zo extreem populair zijn geworden en waarom bijna alle gerenommeerde merken (buiten de VS) nog steeds veel hatchbackmodellen aanbieden. Dankzij de vooruitgang van de auto-industrie kunnen we nu genieten van een hatchback die van binnen aanvoelt als een veel grotere auto, maar toch alle voordelen behoudt die je gewoonlijk met een hatchback associeert.

In dit artikel vergelijken we twee felle rivalen in dit segment, de Hyundai i20 en de Renault Clio. De i20 bestaat al zo’n 15 jaar en is nu aan zijn derde en sterk verbeterde generatie toe. De Renault Clio daarentegen bestaat al meer dan 22 jaar en is toe aan zijn vijfde iteratie, wat betekent dat dit een goede moet worden.

Wij zullen deze twee hatchbacks aan een uitgebreide head-to-head test onderwerpen en u vertellen waarom u voor de een boven de ander moet gaan. Dus, Hyundai i20 vs Renault Clio – Wat is beter?

Hyundai i20

Qua prijs is de huidige Hyundai i20 niet één van de goedkoopste hatchbacks in dit segment, wat voor velen een verrassing is, maar hij is het wel waard. Om te beginnen krijgt de i20 twee motorkeuzes, een kleinere 1.0L 3-cilinder motor met 100pk of een 1.2L 4-cilinder motor met 87pk. FWD is de enige optie voor de i20, een handgeschakelde versnellingsbak is de standaard, terwijl een automaat als optie leverbaar is.

  Hyundai Tucson Betrouwbaarheid

Als de i20 u bevalt, maar u bent niet zo zeker van de prestaties, dan kunt u zich beter richten op de i20 N. De i20 N kost veel meer geld, maar krijgt een echt krachtige 1.6L 4-cilinder met 204 pk en een 0-60mph tijd van 6,7 seconden. Hoewel de normale i20-modellen niet zo bijzonder zijn om mee te rijden, is de i20 N dat wel.

Het uiterlijk is sterk verbeterd ten opzichte van het vorige model, maar de i20 zal niemand versteld doen staan. Het interieur ziet er modern uit en is echt logisch ingedeeld, waardoor het gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is tijdens het rijden. De betrouwbaarheid is uitstekend, zoals Hyundai dat tegenwoordig bijna altijd doet.
De praktische bruikbaarheid is oké, niets bijzonders voor deze klasse, wat betekent dat u een volwassene achterin kunt stoppen, maar dat is niet iets wat u vaak zou moeten doen. Het zicht is goed, de kofferruimte is redelijk groot en de totale uitrustingslijst is voldoende.

Renault Clio

De Renault Clio kost een paar duizend dollar/euro minder dan de i20 en dat is geen verrassing. De Renault Clio biedt echter een veel uitgebreider motorenpalet, te beginnen met de 1.0L driecilinder lijnmotor met 91pk of 100pk of de meer capabele 1.4L viercilinder motor met 130pk. De Clio is er ook als diesel met een 1.5L 4-cilinder motor met 85pk.

De nieuwste Clio is ook leverbaar als hybride, wat betekent dat je hem kunt krijgen met een 1.6L 4-cilinder benzinemotor in combinatie met een elektromotor voor een gecombineerd vermogen van 144 pk. Aan de top staat de Clio RS/Trophy, een 1.6L 4-cilinder hot hatchback met 200 pk/220 pk die in 6,9/6,6 seconden van 0-100 km/u kan rijden, wat vrijwel identiek is aan de i20 N.

  Hyundai Tucson vs Kia Sportage - Wat is beter?

Qua design ziet de Renault Clio er tegenwoordig erg goed uit, zowel van binnen als van buiten, wat een enorme verbetering is ten opzichte van de oudere modellen die vaak wat onbestemd leken. De rijervaring is vrij normaal, met uitzondering van de Clio RS, die voelt als een explosie om mee te rijden.

De betrouwbaarheid is oké, maar hier is nog veel ruimte voor verbetering. De praktische bruikbaarheid is echt goed voor zijn klasse, want de Clio biedt een ruime tweede zitrij en een behoorlijk grote kofferbak.

Verdict – De Renault Clio is beter

Ook al is de Hyundai i20 over het geheel genomen een heel goede auto, de Clio pakt hem omdat hij zowel een hybride als een dieselmotor biedt, terwijl de i20 dat niet doet. Ten tweede biedt de Clio meer ruimte, zowel in de kofferbak als op de achterbank, waardoor hij over het geheel genomen de betere gezinsauto is. Qua design wint de Clio het zowel van binnen als van buiten, maar de i20 ziet er ook goed uit, vooral van binnen.

Betrouwbaarheid is waar het tij lijkt te keren, want de i20 is merkbaar betrouwbaarder. Als u van een meer dynamische ervaring houdt, zou ik zeggen dat de i20 daar beter in is, terwijl de Clio comfortabeler is. Al met al zijn beide hatchbacks goed, maar de Clio heeft gewoon meer kwaliteiten.

FAQ

Is de Hyundai i20 zuiniger dan de Renault Clio?

Als het op efficiëntie aankomt, zijn deze twee vrijwel identiek, want u kunt ongeveer 48 MPG verwachten bij vergelijkbare modellen met benzinemotor. De Clio heeft echter een streepje voor omdat hij leverbaar is met een dieselmotor die tot 65 km/uur kan rijden, wat veel beter is dan de i20.

  Hyundai i10 vs VW Up - Wat is beter?

We mogen ook niet vergeten dat de Clio ook verkrijgbaar is als hybride, die ook tot 65 MPG gecombineerd kan rijden.

Is de Hyundai i20 veiliger dan de Renault Clio?

De Renault Clio lijkt ook een veiligere auto te zijn, want hij kreeg 5 sterren van Euro NCAP, terwijl de i20 4 van de 5 sterren kreeg. De reden waarom de i20 nooit zijn volledige potentieel heeft bereikt, is dat hij niet genoeg levert in de categorie veiligheidsassistentie, waar hij slechts 67% scoort, terwijl de Clio 75% scoort.

Ook is de Clio beter met de veiligheid van zowel volwassenen als kinderen, terwijl de i20 iets beter is als het gaat om voetgangers.

Is de Hyundai i20 N beter dan de Renault Clio RS?

Zowel de Renault Clio RS als de Hyundai i20 N zijn geweldige auto’s en daarom is het vrij moeilijk om de winnaar te kiezen. Ik zou zeggen dat de gewone i20 N beter is dan de Clio RS, maar als je upgrade naar het Clio RS Trophy-model, zul je merken dat deze twee dagenlang met elkaar kunnen wedijveren.

De i20 heeft een snellere tijd van 0-100 km/u, is lichter, heeft meer koppel en heeft doorgaans snellere rondetijden. De Trophy RS heeft daarentegen een hogere topsnelheid, lijkt betere remmen te hebben en heeft met 220 pk iets meer vermogen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts