Veel voorkomende problemen met de Renault Clio

Renault Clio

De Renault Clio is een compacte hatchback gemaakt door Renault van 1990 tot heden. Het is een van de meest herkenbare en langstlopende doorlopende modellen in de geschiedenis van Renault en tevens een van de meest succesvolle Renault-modellen ooit. Renault heeft er in de afgelopen 33 jaar heel veel van verkocht, en het lijkt erop dat de Clio niet snel zal verdwijnen.

In dit artikel gaan we het hebben over de meest voorkomende problemen met de Renault Clio. We zullen je vertellen wat er kapot gaat aan de Clio, en wat je moet doen om het te repareren. We beginnen eerst met motorproblemen, waaronder een rammelende motor en problemen met de bobines. De Clio staat er ook om bekend dat hij last heeft van elektrische problemen, terwijl problemen met de transmissie ook een ding zijn.

De stuurbekrachtiging kan uitvallen en je met een immens zwaar stuurwiel achterlaten, wat zelfs tot een ongeluk kan leiden. De remmen kunnen niet meer reageren, hoe hard u ook op het pedaal drukt.

Al met al zijn sommige van deze problemen inderdaad ernstig en moet u opletten wanneer u een Clio tweedehands wilt kopen. Als u kiest voor een model dat tijdens zijn levensduur niet is misbruikt, moet u kunnen genieten van een vrij probleemloze ervaring als u al het nodige onderhoud uitvoert.

Motorproblemen

Een van de ergste problemen die u met een Clio kunt tegenkomen is een probleem waarbij de motor kan gaan ratelen door problemen met de distributieriem. De 1.2L benzinemotor en de 1.5L dieselmotor staan bekend om hun rammelende riemen, omdat deze riemen slechts ongeveer 5 jaar meegaan. Als u gerammel hoort in uw motorruimte, moet u de riem controleren en zo nodig vervangen.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Espace

Een ander opmerkelijk motorprobleem houdt verband met defecte bobines die ervoor zorgen dat de auto bij het starten gaat sputteren en soms zelfs helemaal uitvalt. Problemen met de ECU kunnen het vermogen van de auto om constant stationair te draaien beïnvloeden, vooral als u merkt dat de motor hoest.

Elektrische problemen

Elektrische problemen zijn iets waar bijna geen enkele auto zonder kan en dat is logisch, want moderne auto’s zijn zo complex en voorzien van allerlei technologische snufjes dat er uiteindelijk wel iets misgaat. De ABS-sensor kan het begeven en het ABS-waarschuwingslampje op het dashboard doen oplichten.

Maar het ergste elektrische probleem is waarschijnlijk een probleem waarbij water zijn weg vindt naar de zekeringkast en vervolgens allerlei elektrische problemen veroorzaakt. Het meest voorkomende is een sleutel die de auto niet start en meestal leidt dat tot water in de zekeringkast.

Problemen met de transmissie

2005 en 2006 Renault Clio modellen zijn berucht voor het ervaren van een vreemd versnellingsbak probleem waarbij de auto kan overschakelen van automatisch naar handmatig zonder enige logische reden. Bovendien klaagden eigenaren ook over de versnellingsbak die overspringt, waardoor de auto kan afslaan. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als het gebeurt bij hogere snelheden.

Nieuwere Clio-modellen worden in verband gebracht met koppelingsproblemen bij handgeschakelde versnellingsbakken en velen hebben gezegd dat de auto soms zelfs problemen heeft met het kiezen van een versnelling. Al met al zijn de transmissies op moderne Clio-modellen niet de beste, dus let er goed op als u er een zoekt.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Scenic

Problemen met de stuurbekrachtiging

Een ander vrij groot probleem met een paar generaties van de Renault Clio, en Renault in het algemeen, is een kwetsbare stuurkolom die de stuurbekrachtiging kan uitschakelen en zo een heleboel problemen in de kolom zelf kan veroorzaken. Renault heeft de Clio in 2019 zelfs teruggeroepen vanwege dit probleem.

Het waarschuwingslampje begint typisch te branden en de stuurbekrachtiging valt uit. Zoals gezegd moet je de hele stuurkolom vervangen om dit probleem volledig op te lossen.

Niet reagerende remmen

Veel Clio-modellen van na 2015 hebben last van slecht beschermde remleidingen die na verloop van tijd kunnen verslechteren en olie gaan lekken. Renault heeft de Clio meerdere malen teruggeroepen vanwege dit probleem, maar het ergste is dat dit probleem kan leiden tot niet reagerende remmen waardoor je gemakkelijk in een ongeluk terechtkomt.

Gelukkig is de vervanging ervan niet al te moeilijk, dus neem deze op in uw reguliere onderhouds- en service-intervallen.

FAQ

Moet ik een Renault Clio kopen?

Het beantwoorden van deze vraag is niet zo moeilijk, want de Clio is al een heel populaire auto. Veel mensen vinden hem dus koopwaardig en daarom staat Europa vol met Clio-modellen van alle generaties. Dus ja, u moet een Clio kopen als u op zoek bent naar een betaalbare, gebruiksvriendelijke en gemakkelijk te besturen dagelijkse bestuurder.

Aan de andere kant, als u van luxe auto’s houdt en u zich speciaal wilt voelen terwijl u in een auto rijdt, is de Clio niet het type auto dat u die voldoening zal bieden. Zeker, hij doet het werk van een normale forens, maar hij komt niet in de buurt van luxe auto’s.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Koleos

Welke auto’s concurreren met de Renault Clio?

De Renault Clio concurreert met auto’s als de Ford Fiesta, de Opel Corsa, de Peugeot 208, de Seat Ibiza, de VW Polo, de Skoda Fabia en de Citroen C4 Cactus. Met zo’n groot aantal concurrenten is het moeilijk om in leven te blijven en daarom heeft Renault ervoor gezorgd dat de Clio altijd up-to-date blijft.

Sommige daarvan, zoals de Fiesta en de Peugeot, rijden beter, terwijl andere, zoals de Polo en de Peugeot, aanvoelen als auto’s van hogere kwaliteit. De Clio is echter een van de ruimere modellen van het stel en ziet er ook beter uit.

Gaat Renault stoppen met de Clio?

Er gaan veel geruchten dat de Renault Clio op het hakblok gaat en binnenkort wordt vervangen door de Renault 5. Dat is waarschijnlijk niet het geval. Dit is waarschijnlijk niet het geval, want de Renault Clio lijkt het nog vele jaren vol te houden.

Dat is logisch, want de Clio is altijd goed in de markt ontvangen en de verkoopcijfers zijn nog steeds redelijk sterk.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts