Is de Renault Clio een goede auto?

Renault Clio

De Renault Clio is een kleine familie hatchback die in 1990 zijn intrede deed en sindsdien vijf verschillende generaties heeft voortgebracht. Vrijwel alle generaties van de Clio zijn nog steeds op veel Europese wegen te vinden en dat roept de vraag op of de Renault Clio een goede auto is.

De Renault Clio is een van de beste auto’s die Renault momenteel maakt, want hij is relatief betaalbaar in aanschaf, betaalbaar in onderhoud, ruim, mooi en goed uitgerust. Daarom kunnen we het niet anders dan een goede auto noemen, wat logisch is, want Renault was er altijd op gebrand om enkele van de zuinigste auto’s op de Europese markt te maken.

De Renault Clio wordt geleverd met een breed scala aan diesel- en benzinemotoren, die allemaal vrij volgzaam en verfijnd zijn. Het exterieurdesign is echt goed geproportioneerd en stijlvol, terwijl het interieur niet zo spannend is. De betrouwbaarheid kan beter, maar de Clio is er in de loop der jaren wel in geslaagd zijn algehele betrouwbaarheid te verbeteren.

De prijs is echt goed en dat is een van de belangrijkste redenen waarom de Clio zo succesvol is. De praktische bruikbaarheid is vergelijkbaar met die van alle andere auto’s in dit segment, met voldoende ruimte voor vier personen en een behoorlijk grote kofferbak.

Lees hier meer over de problemen van de Renault Clio.

De aandrijflijn

De Renault Clio wordt geleverd met keuze uit vier benzinemotoren. De kleinste is de 1.0L driecilinder-in-lijn met 91 of 100 pk. De volgende in de rij is de 1.4L 4-cilinder lijnmotor met 130 pk. U kunt de Clio ook krijgen met een 1.6L inline 4-cilinder hybride met een totaal vermogen van 150pk.

  Is de Renault Scenic een goede auto?

Het dieselmotoraanbod omvat momenteel alleen de 1.5L 4-cilinder met 85 pk, terwijl de Clio ook verkrijgbaar is met een speciale Bi-Fuel aandrijflijnconfiguratie die 100 pk levert. Al deze motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak of een 6-traps automaat, terwijl het vermogen altijd alleen naar de voorwielen wordt gestuurd.

De brandstofefficiëntie bedraagt ongeveer 45 MPG voor de benzinevarianten, ongeveer 60 MPG voor de hybride en 65 MPG voor de dieselvariant. Het speciale Bi-Fuel model haalt ongeveer 41 MPG en kan zowel op LPG als benzine rijden. Al met al zijn alle aandrijflijnen van de Clio efficiënt en geavanceerd, maar ze zouden wel wat meer vermogen kunnen gebruiken.

Ontwerp en rijervaring

Het exterieur van de Clio wordt gedomineerd door grote LED koplampen en achterlichten, terwijl de grille aan de voorzijde wordt gedomineerd door een groot Renault embleem dat fier in het midden zit. Met funky kleuren en goed uitziende wielen kan de Clio er erg leuk uitzien. Het interieur is niet zo bijzonder, want het wordt al wat ouder en zou over een jaar of twee vervangen moeten worden.

De rijervaring is tamelijk kalm, zoals je van een auto als deze mag verwachten. De Clio is ook leverbaar in speciale RS-uitvoering, wat de auto veel dynamischer en leuker maakt om mee te rijden. Al met al is het een comfortabele dagelijkse gezinsauto die aan uw wensen voldoet zonder al te enthousiast te zijn.

Betrouwbaarheid en algemene problemen

Als het gaat om betrouwbaarheid, slaagt de nieuwe Renault Clio erin redelijk goede vooruitzichten te handhaven, wat niet het geval is met alle voorgaande generaties. De Clio heeft door de jaren heen zijn deel van de problemen gehad en is nu veel beter dan hij ooit was.

  Is de Renault Captur een goede auto?

De meest voorkomende problemen met de Renault Clio zijn defecte elektronica, problemen met de bobines, transmissieproblemen, niet reagerende remmen en problemen met de stuurbekrachtiging. Het idee achter de Clio is dat hij goed moet worden onderhouden en verzorgd als je wilt dat hij een behoorlijke tijd meegaat zonder defecten.

Prijs en bruikbaarheid

De Renault Clio kost tussen £18.995 en £23.995 in het Verenigd Koninkrijk, terwijl de Europese prijzen op zijn goedkoopst rond de €15.000 liggen. Al met al is de Clio een heel gewone auto, waardoor hij heel goed verkoopt. Het is echter ook bekend dat de Clio na 3-5 jaar enorm aan waarde verliest en dan wordt hij pas echt aantrekkelijk.

De Clio is even praktisch als de rest van het segment, wat betekent dat er zonder al te veel problemen plaats is voor vier personen. De kofferruimte is groot en voldoende voor een weekendje weg, terwijl het zicht over het geheel genomen goed is. De vele opbergvakken in het interieur en de gezinsvriendelijke voorzieningen verhogen de praktische ervaring nog verder.

FAQ

Is de Renault Clio veilig?

Vrijwel alle nieuwere Renaults hebben een 5-sterren veiligheidsniveau en dat geldt ook voor de Renault Clio. Met een score van 96% voor de bescherming van volwassen inzittenden staat de Clio zelfs aan de top van het segment en zet hij de maatstaf voor vele volgende auto’s. De bescherming van de kinderen met 89% is ook heel goed, vooral omdat dit een compacte hatchback is.

  Bestaat er een Renault met 7 zitplaatsen?

Waar de Clio wel een beetje in tekort schiet, is het ontbreken van alle moderne actieve veiligheidsvoorzieningen die tegenwoordig standaard zijn in de auto-industrie. Dat is logisch, want deze generatie van de Clio gaat al een tijdje mee en wordt binnenkort vervangen.

Welke auto’s concurreren met de Renault Clio?

De Renault Clio ondervindt zware concurrentie omdat Europa bol staat van de hatchbacks. Zo zijn er modellen als de Kia Rio, Citroen C3, Peugeot 208, Honda Jazz (Fit), Mazda 2, Opel Corsa, Hyundai i20, VW Polo, Ford Fiesta, Skoda Fabia en Seat Ibiza.

Met zoveel concurrentie moet de Clio zich onderscheiden en dat doet hij vooral door zijn uiterlijk en dankzij de spannende Clio RS-variant.

Is er een elektrische Renault Clio?

De Clio wordt momenteel niet als EV aangeboden en is dat ook nooit geweest. Het dichtst bij een EV komt de eerder genoemde hybride die alleen op elektrische energie kan rijden voor kortere afstanden. Maar de Clio krijgt waarschijnlijk een volwaardig EV-model als de volgende generatie om de hoek komt kijken.

Hoewel sommigen hebben gezegd dat de Clio niet meer leverbaar zal zijn, lijkt dat nog niet het geval te zijn.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts