Is de Renault Scenic een goede auto?

Renault Scenic

De Renault Scenic is een kleine MPV (Multi-Purpose Vehicle) die oorspronkelijk in het midden van de jaren negentig op de markt kwam en werd ontworpen om gezinnen te vervoeren en lange gezinsreizen te maken met veel lading in de kofferbak. De Scenic is een echt goed uitgeruste auto voor zijn klasse en is ook een van de meest populaire en succesvolle familie minivans tot nu toe. Dus, is de Renault Scenic een goede auto?

De Renault Scenic is inderdaad een heel goede auto, want hij combineert alle voordelen van een personenbusje met een meer auto-achtige rijervaring en lagere gebruikskosten. Alle aangeboden motoren zijn vrij efficiënt, geavanceerd en voldoende krachtig voor wat de auto is.

Qua design is de Scenic zeker geen auto die u de adem zal benemen, maar hij werkt wel met zijn vloeiende stylinglijnen en interessant ogende afwerking. De rijervaring is niets bijzonders, want dit is tenslotte een familie minibus en dat betekent dat hij ingetogen en gewoontjes aanvoelt.

De betrouwbaarheid zou beter kunnen, want de Scenic heeft een paar opmerkelijke problemen met de ophanging, motor, bekleding, elektronica en dergelijke. De prijzen van de nieuwste modellen zijn de afgelopen jaren gedaald, wat betekent dat de Scenic een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding biedt voor wat een immens praktische familievervoerder is.

De aandrijflijn

Er zijn heel wat motoren waaruit de Scenic kan kiezen en ze zijn allemaal benzine- of dieselmotoren. De belangrijkste motor in de nieuwste Scenic is de 1.4L 4-cilinder lijnmotor die tussen 115 en 160 pk levert, afhankelijk van het model dat u kiest. De vorige generatie van de Scenic heeft een 2.0L 4-cilinder motor die 140pk levert.

  Is de Renault Captur een goede auto?

Aangezien de Scenic is ontworpen voor de Europese markt, is hij ook leverbaar met een groot aantal dieselmotoren. Oudere Scenic-modellen hebben een 1.9L, een 2.0L, een 1.6L of een 1.5L diesel 4-cilinder motor met vermogens die variëren van 110 tot 160pk. De nieuwere Scenic biedt u de keuze uit drie dieselmotoren, een kleinere 1.5L 4-cilinder met 110 pk, een middelgrote 1.6L 4-cilinder met 131 pk en de 1.8L met 110 pk.

Deze zijn allemaal strikt voorwielaangedreven, maar u kunt kiezen tussen een handgeschakelde of een automatische transmissie. We moeten ook vermelden dat de Scenic verkrijgbaar is met een diesel hybride motor die de MPG cijfers opdrijft tot 65MPG, wat ook het beste MPG resultaat is dat je kunt krijgen van de Scenic.

Normale benzinevarianten halen in het beste geval 45 MPG, terwijl normale dieselmotoren in het beste geval 50-55 MPG halen.

Ontwerp en rijden

Zoals vermeld in de inleiding, was de Scenic nooit bedoeld als een blikvanger en dat betekent dat het algemene ontwerp niet zo opvallend is. Wel moeten we vermelden dat het nieuwste Scenic-model er echt cool uitziet met zijn strakke koplampen en een grote Renault-badge in het midden. Het interieur is relatief netjes ingericht, maar is niet om over naar huis te schrijven.

De rijervaring is ingetogen en volledig afgestemd op gemakkelijk, ontspannen cruisen, wat begrijpelijk is voor een auto van dit formaat en deze functie.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Twingo

Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

Wat betrouwbaarheid betreft, is de Scenic niet perfect, maar als u alles wat gedaan moet worden vroeg genoeg doet, zou u in staat moeten zijn om alle ernstige problemen op te lossen. Als u er niet goed voor zorgt, zal de Scenic het uiteindelijk begeven en gepaard gaan met vrij dure reparatierekeningen.

De meest voorkomende problemen met de Scenic zijn het piepen van de voorwielophanging, het afslaan van de motor, water in de auto, brandstoflekken en een hele reeks elektrische problemen. Maar het ergste probleem van allemaal is waarschijnlijk het probleem met een defecte EGR-klep, die kan leiden tot schade aan de motor of de turbo.

Prijs en gebruiksgemak

De huidige Scenic kost tussen £21.635 en £30.875 in het Verenigd Koninkrijk, wat relatief redelijk is voor een auto van dit formaat. Maar de meeste mensen zullen zich waarschijnlijk richten op de route van tweedehands auto’s, waar de Scenic een naam voor zichzelf kan maken, omdat hij de afgelopen jaren nogal wat waarde heeft verloren.

Praktisch is niets dan een makkie met de Scenic, want hij biedt tot zeven zitplaatsen, een enorme kofferbak, veel binnenruimte, veel opbergvakken in het interieur, gemakkelijk te bevestigen kinderzitjes en een hele lading functies die zijn ontworpen om een familievervoerder gezinsvriendelijk te maken.

FAQ

Heeft Renault de Scenic stopgezet?

Er wordt gezegd dat de Renault Scenic na bijna 30 jaar consistente productie in 2022 stopgezet is. Renault gelooft dat het weinig tot geen zin meer heeft om minivans te maken omdat de wereld stilaan evolueert naar een volledige dominantie van SUV’s en crossovers.

  Peugeot e-208 vs Renault Zoe - Welke is beter

Anderen denken dat het meer te maken heeft met het feit dat de motoren van de Scenic nu een beetje op dreigen te raken en dat ze een nieuwe aandrijflijn voor de Scenic zouden moeten ontwikkelen in een tijdperk waarin bijna iedereen overstapt op hybrides en EV’s.

Welke auto’s concurreren met de Renault Scenic?

De Renault Scenic moet het opnemen tegen auto’s als de Citroen Grand Picasso, de Peugeot 3008 en de Seat Ateca. Alle vier hebben ze de afgelopen jaren een langzame en gestage daling doorgemaakt, wat betekent dat Renault gelijk had toen het zei dat het tijdperk van de minivans ten einde loopt.

Hoe dan ook, niemand kan ontkennen dat u een echt grote SUV moet kopen om evenveel ruimte te hebben als in een van deze modellen.

Is de Renault Scenic veilig?

De Renault Scenic heeft een perfecte veiligheidsbeoordeling van vijf sterren met een indrukwekkende 90% bescherming van volwassen inzittenden, 82% bescherming van kinderen en 67% bescherming van voetgangers. Al met al is de Scenic een echte gezinsauto, wat betekent dat Renault niet het risico wilde nemen om hem niet zo veilig mogelijk te maken.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts