Veel voorkomende problemen met de Renault Scenic

Renault Scenic

De Renault Scenic is een kleine multifunctionele auto die oorspronkelijk in 1996 zijn leven begon als Renault Megane Scenic, maar later werd omgedoopt tot Scenic. De Grand Scenic heeft vier verschillende generaties voortgebracht en is een van de meest succesvolle gezinsauto’s van Renault tot nu toe. Naast de gewone Scenic biedt Renault ook de Grand Scenic aan, een iets grotere versie.

In dit artikel nemen we alle veel voorkomende problemen met de Renault Scenic door en vertellen we je waar je op moet letten als je er een tweedehands koopt. Allereerst staat de Grand Scenic erom bekend dat hij last heeft van verschillende elektrische problemen, waarvan sommige alleen maar hinderlijk zijn, terwijl andere de auto onbestuurbaar kunnen maken.

Een van de meer frustrerende dingen die een eigenaar van een Scenic kan overkomen is het binnendringen van water in de auto om voor de hand liggende redenen. Ook de ophanging kan problemen ondervinden zoals piepen en knarsen. De brandstof kan lekken en ook de motor is gevoelig voor enkele opmerkelijke problemen.

Al met al kunnen we zeggen dat de Scenic niet de meest betrouwbare auto ter wereld is, maar als hij goed wordt onderhouden, kan hij een behoorlijke tijd mee. Nu is het tijd om dieper in te gaan op al deze problemen en te vertellen hoe ze de eigendomservaring beïnvloeden.

Elektrische problemen

Zoals vermeld in de intro, zijn er veel verschillende elektrische problemen waaraan de Scenic kan lijden. Het is bekend dat het alarm zonder duidelijke reden afgaat, wat inderdaad vervelend is, maar geen significante problemen oplevert voor de algehele bruikbaarheid van de auto. De luchtblazer kan ook stoppen met blazen en zo de rijervaring verder verslechteren.

  Is de Renault Twingo een goede auto?

Oudere Scenic-modellen zijn echter uitgerust met een raar veiligheidssysteem dat ervoor kan zorgen dat de auto niet meer start wanneer de sleutel wordt omgedraaid. Ten slotte is het bekend dat de accu voortijdig afsterft als de auto zelfs na een paar uur uitzetten stroom blijft verbruiken.

Het binnendringen van water

Helaas zijn er veel gedocumenteerde gevallen waarin eigenaars meldden dat hun Scenic-modellen vol water liepen, voornamelijk in de voorste voetruimte en rond het zonnedak. Dit laatste is vooral het geval bij Scenic-modellen uit de late jaren 90, terwijl het eerste het geval is bij modellen uit de jaren 2000.

Om dit te verhelpen, moet u de afdichtingen van het schuifdak vervangen en de afvoer vaak schoonmaken, terwijl het waterprobleem in de voorste voetruimte kan worden opgelost door de voorste plenumkamer schoon te maken, die meestal een blokkade veroorzaakt en het water in het passagierscompartiment duwt.

Problemen met de ophanging

Als u piepende en schurende geluiden hoort uit de voorwielophanging, is de kans groot dat uw Scenic last heeft van falende anti-roll bar bussen. Deze zijn meestal het meest merkbaar wanneer u over oneffenheden in de weg rijdt, zoals verkeersdrempels en diepe kuilen.

De enige manier om dit probleem te verhelpen is de anti-roll bars te vervangen door nieuwere. Zorg ervoor dat u deze snel vervangt nadat u het probleem heeft opgemerkt, want als u dit probleem negeert, wordt het na verloop van tijd meestal erger.

  Hyundai i20 vs Renault Clio - Wat is beter?

Brandstoflekken

Veel 2018 en 2019 Scenic modellen lekken brandstof door problemen met brandstofleidingen en slangen, zoveel dat de auto in zeer korte tijd veel brandstof kan verliezen. Dit betekent dat u plassen onder de auto moet kunnen spotten. Dergelijke problemen zijn echt ernstig en zijn zelfs een paar keer in vlammen opgegaan.

Probeer de brandstoftoevoerleidingen van uw auto te inspecteren, omdat deze meestal het hoogste percentage lekken vertonen. Zo ja, vervang ze dan onmiddellijk, probeer ze niet te repareren, want ze hebben de neiging relatief snel te verslechteren.

Motorproblemen

Scenic-modellen uit de jaren 2000 kunnen problemen hebben met de krukaspositiesensor, waardoor de motor afslaat. Gelukkig is dit probleem vrij eenvoudig te vervangen, want u hoeft alleen maar een nieuwe sensor te kopen. Dieselmodellen kunnen last hebben van defecte gloeibougies, waardoor meestal het waarschuwingslampje “Check Injection Light” op het dashboard gaat branden.

Ten slotte, maar zeker niet onbelangrijk, staat de Scenic ook bekend om zijn defecte EGR-kleppen, die de motor kunnen doen ontploffen als de klep in zijn gesloten stand blijft steken en je het niet op tijd merkt. Als hij open blijft staan, kan je turbo exploderen.

Het is dus noodzakelijk om goed op de EGR-klep te letten als je met de Scenic rijdt, want beide onderdelen zijn duur en moeilijk te vervangen.

FAQ Sectie

Moet ik de Renault Scenic kopen?

Als u een ruime, veilige en redelijk goed uitgeruste gezinsauto wilt, moet u overwegen de Renault Scenic te kopen. Het is echt een geweldige auto voor gezinnen en daarom kiezen zo veel gezinnen voor deze auto in plaats van enkele van zijn belangrijkste concurrenten. De betrouwbaarheid is niet perfect, maar als u goed oplet op alles wat er mis kan gaan, zult u een vrij probleemloze eigendomservaring hebben.

  Is de Renault Captur een goede auto?

Aan de andere kant, als u gewend bent in luxe auto’s te rijden, zal de Scenic geen indruk op u maken, omdat hij veel goedkope plastic interieuronderdelen heeft en de uitrusting van de auto alleen goed is voor gezinsvoorzieningen, niet voor voorzieningen voor luxe auto’s.

Wat is het verschil tussen de Renault Scenic en de Grand Scenic?

De Renault Grand Scenic is langer, breder en hoger dan de gewone Scenic. De Grand Scenic heeft meer zitruimte en is verkrijgbaar met zeven stoelen, terwijl de gewone Scenic strikt een vijfzitter is. Bovendien heeft de Grand Scenic meer bodemvrijheid, andere sierdelen, andere wielen en een hoger prijskaartje.

Is de Renault Scenic een SUV?

Nee, de Renault Scenic is een MPV (Multi-Purpose Vehicle) die vooral bedoeld is om mensen te vervoeren. De meest consistente klantengroep voor de Scenic zijn gezinnen die veel ruimte en een echt veilige auto willen zonder de aankoop- of onderhoudspremies te betalen die typisch zijn voor luxemerken en -modellen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts