Is snelladen slecht voor elektrische auto’s?

Een van de meest genoemde kenmerken van moderne elektrische auto’s is snelladen. Met snelladen kunt u uw batterij veel sneller opladen dan met “gewoon” opladen, maar er zijn wel een paar kanttekeningen.

Zo zorgt snelladen ervoor dat u minder tijd kwijt bent aan opladen, en meer tijd kwijt bent aan rijden. Men gelooft dat sommige snelladers tot 85% lading kunnen bieden in slechts 20 minuten. Veel aspecten kunnen dat echter teniet doen, en het is essentieel om te weten welke.

Veelvuldig snelladen kan inderdaad een negatieve invloed hebben op de prestaties van de batterij op lange termijn, maar dat is het geval met bijna alle Li-Ion-batterijen op de markt. Alle batterijen hebben de neiging om na verloop van tijd te degraderen, en na vele cycli zullen ze hun maximale lading verliezen.

Na ongeveer 10-12 jaar zullen de meeste EV batterijen steeds minder efficiënt worden, wat betekent dat ze uiteindelijk volledig zullen moeten worden vervangen. Dit kan meer dan $2-5k kosten, en het is nog onduidelijk hoe deze batterijen zullen worden verwijderd.

Hoe werkt snelladen?

Snelladers zijn ontworpen met meerdere connectorpinnen die meer energie kunnen leveren. Sommige merken zoals Tesla hebben specifieke connectoren die alleen werken met Tesla superchargers, maar ze kunnen ook andere laadstations gebruiken als je gebruik maakt van de meegeleverde laadadapter.

Snelladen is eigenlijk gelijkstroom opladen op niveau 3, dit betekent dat uw auto een specifieke converter heeft die wisselstroom omzet in gelijkstroom. Men zegt dat een DC snellader tot 3-20 mijl per minuut kan opladen, terwijl gewoon AC opladen niet eens in dezelfde competitie zit.

Moderne gelijkstroom snelladers bewaken het hele laadproces terwijl het plaatsvindt om ervoor te zorgen dat de batterij op elk moment de juiste hoeveelheid lading krijgt. Het laadstation voert de juiste hoeveelheid lading toe om de batterij en het hele laadsysteem te sparen.

  Beste elektrische auto's voor een eerste auto

De meeste DC-snelladers werken het best met voorverwarmde accu’s. Dit betekent dat wanneer uw accu de optimale oplaadtemperatuur bereikt, de maximale kilowatt hoeveelheid lading wordt bereikt. Voordat u de maximale lading bereikt, wordt de aangeboden hoeveelheid energie verminderd om de accu verder te sparen.

Effecten van langdurig snelladen op elektrische auto- en hybride batterijen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon en bijna allemaal zijn ze ontworpen om snel te kunnen laden. Ook al kunt u met zo’n snelheid uw telefoon sneller opladen, na een tijdje merkt u dat het gezondheidspercentage van uw batterij steeds slechter wordt.

Het is min of meer hetzelfde met een grotere autobatterij, maar de niveaus van verslechtering zijn niet zo uitgesproken. Een paar jaar geleden concludeerde een studie dat snelladen de oorspronkelijke capaciteit van de batterij tot 27% verminderde na een jaar van constant gebruik.

Anderzijds werd hetzelfde model ook getest met alleen opladen op niveau 2 (langzaam opladen) en verloor de accu ongeveer 23% van zijn oorspronkelijke capaciteit na 12 maanden van constant gebruik. Hoewel de verschillen er zijn, zijn ze niet zo uitgesproken als velen van ons verwachtten.

Het is vermeldenswaard dat vele aspecten van invloed zijn op hoe de batterij van een auto zich in de loop van de tijd zal gedragen, maar het is veilig om te zeggen dat snelladen het algemene gezondheidspercentage van de batterij tot op zekere hoogte negatief beïnvloedt.

Hoe kan ik voordeel halen uit snelladen?

In de eerste plaats is snelladen niet mogelijk via een gewone thuisstekker, omdat die veel te veel stroom en geld vragen. De meeste Level 3 snelladers zijn beschikbaar op snelwegen en plaatsen waar snelladen het meest noodzakelijk is.

  Zijn zelfopladende hybrides goed?

Het hangt ook af van het type auto dat je hebt. Sommige auto’s zoals de Porsche Taycan hebben een maximale gelijkstroomcapaciteit van iets minder dan 270 kW, dit betekent dat de Taycan theoretisch 80% van de lading kan bereiken in iets meer dan 22 minuten.

De meeste Tesla Superchargers zijn op dit moment slechts in staat om 120 kW te leveren. Het is vermeldenswaard dat een Level 3 lader ook meer kost in vergelijking met een gewone Level 2 trage lader. Hoe het ook zij, zorg ervoor dat u de aanbevelingen van de fabrikant volgt over hoe en wanneer u snelladers gebruikt.

Probeer snelladers alleen te gebruiken wanneer u snel moet bijladen, dit betekent dat u in de eerste plaats moet vertrouwen op opladen op niveau 2 of regulier opladen via een stopcontact thuis, wat een paar uur kan duren om op te laden. Perfect voor een nachtelijke oplaadsessie.

FAQ Sectie

Moet ik mijn elektrische auto’s nachts opladen?

Uw EV ’s nachts opladen met een langzame lader is een van de veiligste manieren om de gezondheid van uw batterij in optimale conditie te houden. U hoeft uw auto echter niet elke nacht op te laden, want dat is in de meeste gevallen niet nodig.

Als u uw auto telkens oplaadt wanneer u hem parkeert, kan dit een negatief effect hebben op de efficiëntie van uw batterij op lange termijn, waardoor de levensduur van de batterij wordt verkort. Het is altijd het beste om gewoon de aanbevelingen van de fabrikant te volgen over hoe en wanneer u uw auto moet opladen.

  Moet ik nu een elektrische auto kopen of wachten?

Verliezen elektrische auto’s hun lading als ze geparkeerd staan?

Ja, maar niet zo veel. Het is altijd het beste om uw auto geparkeerd te laten staan met 70-80% lading. Op die manier kunt u altijd gewoon in de auto stappen en gaan waar u wilt. Echter, als je laat je auto geparkeerd voor een langere periode van tijd, bent u gebonden aan meer dan beslag gezondheid te verliezen.

Sommige auto’s hebben zelfs specifieke functies waarmee u de uitgebreide parkeermodus kunt inschakelen, die een paar onnodige systemen uitschakelt in een poging om uw ladingstoestand zo goed mogelijk te behouden.

Is het veilig om mijn elektrische auto altijd aangesloten te houden?

In theorie is het geen goed idee om uw auto voortdurend aangesloten te houden, maar moderne auto’s hebben tal van technologische oplossingen die veel negatieve aspecten van het voortdurend opladen teniet kunnen doen. Dit betekent dat deze auto’s gedurende langere tijd aan het stopcontact kunnen zitten zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de batterij.

Vraag zeker aan uw dealer/fabrikant hoe u uw batterij precies moet onderhouden als u de beste en langste EV-ervaring wilt. Parkeer gewoon niet op een openbare oplaadplek en laat de auto daar niet staan om andere EV-eigenaars te verhinderen hun auto op te laden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts