VW adaptieve cruise control problemen

VW problemen

Een paar jaar geleden werd adaptieve cruise control alleen gezien als een gimmick, omdat het nog niet geavanceerd genoeg was om echt zinvol te zijn. Zeker, in sommige gevallen, zoals snelweg rijden zonder verkeer, is elke vorm van cruise control de moeite waard, maar echte scenario’s en omgevingen hebben altijd de neiging om een beetje onvoorspelbaar te zijn en dat is niet iets wat je wilt bij het gebruik van autonome rijfuncties.

VW is niet per se een merk dat bekend staat om autonoom rijden, maar VW biedt nu wel vrij geavanceerde adaptieve cruisecontrolsystemen die het dagelijkse woon-werkverkeer een stuk aangenamer kunnen maken. Hoe het ook zij, er zijn enkele opmerkelijke VW adaptieve cruise control problemen die we in dit artikel gaan opnoemen. Dit moet u goed van pas komen als u een van deze tegenkomt.

Het eerste en waarschijnlijk meest voorkomende probleem is wanneer de adaptieve cruise control weigert te werken. Andere problemen zijn dat het systeem zelf de remmen inschakelt zonder specifieke reden, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook uiterst gevaarlijk kan zijn.

Ten derde moeten we het hebben over het systeem dat plotseling uitschakelt en vaak weigert in te schakelen. Ten slotte moeten we het ook hebben over gevallen waarin het systeem versnelt en niet in staat lijkt om een constante snelheid aan te houden.

Adaptieve Cruise Control niet beschikbaar

Het meest voorkomende probleem waarmee de meeste VW-eigenaars geconfronteerd worden met ACC-systemen is wanneer ze weigeren in te schakelen. Deze problemen worden meestal geassocieerd met een specifiek ACC waarschuwingslampje dat opduikt op het dashboard en je niet laat inschakelen. Het eerste wat u moet controleren is de ACC-radar zelf, omdat deze niet reageert als er veel vuil op ligt. Als u door zware sneeuw of regen rijdt, zal de radar ook niet kunnen werken.

  Veel voorkomende problemen met de Volkswagen Polo

Zorg er ook voor dat u de ruimte voor de radar vrijmaakt, want alle obstakels zoals nummerplaten of stukken carrosserie zullen ertoe leiden dat het systeem niet reageert. Een doorgebrande zekering kan dit probleem ook veroorzaken, evenals een beschadigde sensor. Als u er niet in slaagt het probleem op te lossen, probeer dan de auto 15 minuten te parkeren en probeer het opnieuw. Als dit allemaal niet helpt, neem dan contact op met een VW-monteur.

Adaptive Cruise Control systeem remt uit zichzelf

Er zijn nogal wat meldingen van gestresste bestuurders dat sommige VW-modellen onbedoeld kunnen remmen terwijl het ACC-systeem is ingeschakeld. Dit is misschien wel het gevaarlijkste probleem dat je met het ACC-systeem kunt hebben, want het is onvoorspelbaar en kan fataal zijn bij snelheden op de snelweg. Jammer genoeg lijkt er geen duidelijke verklaring te zijn voor de oorzaak van deze problemen, behalve dat sommigen deze graag frontassistentiedefecten noemen.

VW werd zelfs geconfronteerd met talrijke rechtszaken over dit probleem, maar daar is nooit iets concreets uit voortgekomen. Sommigen zeiden wel dat deze problemen proactief kunnen worden opgelost door je systemen altijd te updaten en je auto regelmatig te onderhouden, maar de realiteit is dat deze systemen de omgeving soms verkeerd kunnen interpreteren als vijandig en op de rem trappen, zelfs als dat volkomen onnodig is.

  Is de Volkswagen Golf een goede auto?

De adaptieve cruisecontrol wordt uitgeschakeld

Dit probleem (zoals vele andere) is niet specifiek gebonden aan VW’s, want het is een inherent probleem van de meeste ACC-systemen. Het probleem hier is dat het systeem plotseling uitschakelt en u de volledige controle over het voertuig moet nemen. In sommige situaties kan dit een probleem zijn, vooral als je relatief snel rijdt op een relatief drukke weg.

Er wordt gezegd dat dit probleem meestal wordt veroorzaakt door een externe factor die het systeem in de war brengt of met geweld uitschakelt. Sterke zijwind bij hoge snelheden kan de auto doen slingeren, waardoor het systeem wordt uitgeschakeld en u het niet kunt inschakelen. Ook tractieverlies en het rijden over plassen kunnen dit probleem veroorzaken.

De adaptieve cruisecontrol kan geen specifieke snelheid aanhouden.

De eerste reden is dat uw systeem weigert u een bijzonder hoge snelheid te laten aanhouden als het verkeer te druk is. Ten tweede kan de remschakelaar defect zijn, waardoor het systeem denkt dat u geremd heeft. Controleer ook de snelheidssensor van het voertuig, die moet communiceren met de ECU over de snelheid van de auto.

Een gebroken of losse kabel van de cruise control kan hetzelfde probleem veroorzaken en moet daarom ook worden gecontroleerd.

FAQ Sectie

Is Adaptieve Cruise Control veilig?

In wezen zijn de meeste ACC-systemen volledig veilig en betrouwbaar genoeg om dagelijks te gebruiken, maar verkeerd gebruik van deze systemen kan ze uiterst gevaarlijk maken. Het idee achter het ACC-systeem is niet om uw aandacht en waakzaamheid te vervangen, maar eerder om uw rijgedrag aan te vullen en uw ervaring een beetje comfortabeler te maken.

  Gebruikt Porsche VW-motoren?

Je moet altijd goed op de weg letten en je altijd aan de snelheidsbeperkingen houden, ongeacht of je een ACC-systeem gebruikt of niet. Als u zich op een vertrouwde weg bevindt en de verkeersstroom consistent genoeg is, is er geen reden waarom u uw adaptieve cruisecontrol niet zou inschakelen, want daar is het precies voor ontworpen.

Zijn alle adaptieve cruisecontrolsystemen hetzelfde?

Er is een grote verscheidenheid aan moderne ACC-systemen. Sommige zijn rudimentair en bieden alleen basisfuncties zoals het instellen van een bepaalde afstand tot de voorligger en het aanhouden van een gewenste snelheid.

Andere zijn veel geavanceerder en kunnen versnellen, vertragen of zelfs tot stilstand komen en vertrekken als u dat wilt. Sommige kunnen uw stuurbewegingen overnemen en de auto binnen de rijstrook centreren, terwijl de meest geavanceerde systemen zelfs van rijstrook kunnen veranderen en bijna niet te onderscheiden zijn van autonome rijsystemen.

Zijn alle VW-modellen uitgerust met Adaptive Cruise Control?

Alle VW-modellen kunnen tegenwoordig worden uitgerust met adaptieve cruise control, maar niet alle modellen bieden ACC standaard aan. De duurdere modellen bieden deze systemen meestal wel vanaf de fabriek aan, terwijl de meer betaalbare modellen ze als onderdeel van extra optiepakketten hebben.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts