Wat is de beste koelvloeistof voor Mercedes?

Het kiezen van de beste koelvloeistof voor uw auto is een belangrijk aspect van goed autobezit. Als de temperaturen stijgen, circuleert uw auto een mengsel van water en koelvloeistof om een smelt van binnenuit de motor te voorkomen.

Voor zo’n belangrijke rol is een goed geteste en door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof van het grootste belang voor een motor met een lange levensduur. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet men op de hoogte zijn van alle verschillende soorten koelvloeistof die er zijn, maar de beste optie is de koelvloeistof die bij uw Mercedes Benz uit de fabriek is geleverd.

Traditionele koelvloeistoffen

Traditionele koelvloeistoffen worden ondersteund door (IAT) Anorganische Zuren Technologie, meestal geschikt voor het beschermen van veel verschillende ijzeren onderdelen van een motor als gevolg van het gebruik van silicaat en fosfaat corrosie-inhibitoren.

Aangezien de meeste nieuwere Mercedes modellen en vele andere Duitse fabrikanten aluminium zijn gaan gebruiken voor de meerderheid van de verschillende motoronderdelen, wordt een IAT-ondersteunde koelvloeistof niet aanbevolen. Voor oudere modellen echter, waren IAT koelvloeistoffen meestal de aanbevolen koelvloeistoffen.

IAT-koelvloeistoffen zijn ook een stuk minder efficiënt, aangezien de onderhoudsintervallen tussen IAT-ondersteunde koelvloeistoffen een stuk korter zijn in vergelijking met bijvoorbeeld OAT’s. Bovendien vereisen IAT-koelvloeistoffen veel meer controle om er zeker van te zijn dat alle corrosieremmers op het juiste niveau zijn.

Alle koelvloeistoffen moeten van tijd tot tijd worden afgetapt en gespoeld volgens de door de fabrikant aanbevolen intervallen. In dergelijke scenario’s zijn ook de nadelen van IAT-terugkoelvloeistoffen duidelijk, omdat ze de neiging hebben de lekken in het systeem te maskeren door de gaten te verstoppen.

  Waarom Mercedes slechte auto's zijn

¸HOAT/OAT-koelvloeistoffen

HOAT-koelvloeistoffen zijn afgeleid van Hybrid Organic Acid Technology en zijn vooral geschikt voor het beschermen van diverse aluminium onderdelen van uw motor. Aangezien de meeste Duitse fabrikanten, waaronder Mercedes, de voorkeur geven aan aluminium voor de motorconstructie, worden dit soort koelvloeistoffen meestal door de fabrikant aanbevolen.

Koelvloeistoffen met OAT-ondersteuning gebruiken geen fosfaatremmers of silicaten, en zijn ontwikkeld met een 5-jarig gebruik in gedachten, of ongeveer 150k mijl. Hoewel deze koelvloeistoffen 5 jaar werken, raden de meeste fabrikanten toch aan om de 2 jaar of zo een spoeling uit te voeren.

Bovendien zijn deze koelvloeistoffen erkend als niet-toxisch, als zodanig bieden ze bio-afbreekbare eigenschappen en leveren ze geen milieu- of gezondheids- en veiligheidsproblemen op in vergelijking met traditionele (ITA) koelvloeistoffen.

Koelvloeistoffen mengen

Het mengen van verschillende soorten koelvloeistoffen is mogelijk en zou geen grote risico’s mogen opleveren voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de motor. Maar het is zeker niet aan te raden om dit te doen, omdat het mengen van verschillende soorten koelvloeistoffen de effectiviteit van het resulterende mengsel kan verminderen.

Als u OAT- en IAT-koelvloeistoffen mengt, zullen alle voordelen van OAT-koelvloeistoffen in de eigenschappen die er wel in slagen de levensduur van OAT-koelvloeistoffen te verlengen, ophouden te bestaan. Het is raadzaam om dergelijke taken over te laten aan getrainde professionals omdat een voortdurend onjuist gebruik van koelvloeistof een probleem kan blijken te zijn voor het optimaal houden van uw motor.

Als u uiteindelijk toch mengt, probeer er dan voor te zorgen dat de mengverhoudingen in het voordeel zijn van het type koelvloeistof dat voor uw auto wordt aanbevolen. Aangezien oudere auto’s meestal IAT koelvloeistoffen gebruiken, en als u OAT in dergelijke auto’s gebruikt zullen alle corrosie remmende eigenschappen verdwenen zijn en uw motor zal niet beheerd worden zoals aanbevolen.

  Welke inkomensklasse koopt BMW vs Mercedes?

FAQ Sectie

Hoe kan ik weten welke koelvloeistof voor mijn auto wordt aanbevolen en welke kleur ik moet kiezen?

Als u wilt weten welke koelvloeistof voor uw auto wordt aanbevolen, moet u de handleiding van uw auto raadplegen. De meeste autofabrikanten doen veel moeite om in de gebruikershandleiding uitgebreide informatie te geven over de koelvloeistof voor een specifieke auto.

Als je de handleiding niet hebt, dan kun je altijd je plaatselijke autodealer of serviceafdeling om meer informatie vragen. Of zelfs online bij geloofwaardige bronnen nagaan, maar wees ervan bewust dat dergelijke bronnen in veel gevallen gewoon een marketing hub voor een specifieke koelvloeistof fabrikant kunnen zijn.

Wat de kleur betreft, is het gebruik van dezelfde kleur als uw originele koelvloeistof altijd de beste optie. Koelvloeistoffen komen in veel verschillende kleuren, en de kleur is vooral om in staat te zijn om verschillende soorten koelvloeistoffen te onderscheiden.

De meeste OAT koelvloeistoffen zijn gekleurd oranje, helder rood, blauw, of donkergroen, en de meeste HOAT koelvloeistoffen zijn gekleurd geel, roze, blauw, of paarse kleuren. Maar dit mag nooit het middel zijn waarop u de twee van elkaar onderscheidt.

De waarheid is dat de meeste koelvloeistoffen helder zijn en pas later geverfd worden voor onderscheidingsdoeleinden, maar wees u ervan bewust dat deze kleuren niet altijd overeenkomen en dat u altijd een professional moet raadplegen voordat u een bepaalde koelvloeistof kiest.

Hoe vaak moet ik mijn koelvloeistof vervangen?

Zoals eerder vermeld zijn OAT/HOAT-koelvloeistoffen getest op een goede werking tot 5 jaar, en de meeste IAT-koelvloeistoffen zijn slechts goed voor ongeveer 2 jaar. Hoewel deze getallen waar zijn, kunnen ze gemakkelijk worden beïnvloed door veel verschillende variabelen in een specifieke eigendomservaring, dus u moet de richtlijnen volgen die door de fabrikanten worden aanbevolen.

  Kan een Mercedes een andere auto starten?

Sommige fabrikanten bieden zelfs een specifieke mix van koelvloeistof die bestand is tegen levenslang gebruik. Nu, voor deze informatie, moet u ook uw gebruikershandleiding raadplegen of een erkende dealer of serviceafdeling van uw fabrikant raadplegen.

Hoe verdun ik mijn koelvloeistof?

Het vervangen van koelvloeistof is niet aan te raden als u niet goed op de hoogte bent van de specifieke koelvloeistoffen en de behoeften van uw voertuig. Maar als u beslist om het te proberen, moet u weten dat het verdunnen van de koelvloeistof met water noodzakelijk is als uw koelvloeistof nog niet voorverdund is.

In de meeste gevallen zou een 50:50 verhouding moeten volstaan, maar voor extreem lage temperaturen zoals minder dan -36°C (-34°F), zou u moeten opteren voor een mengverhouding die koelvloeistof 70:30 voorkeur geeft. Het water mag geen gewoon leidingwater zijn, aangezien dat veel verschillende mineralen bevat die de corrosie-eigenschappen kunnen beïnvloeden.

De beste optie zou zeker gedeïoniseerd of gedistilleerd water zijn voor een perfect mengsel dat ervoor zal zorgen dat uw motor in optimale conditie blijft, ongeacht de weersomstandigheden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts