Wat kan een automotor ruïneren?

Automotoren staan erom bekend tientallen jaren mee te gaan, maar alleen als ze goed worden onderhouden. Dat gezegd hebbende, regelmatig onderhoud van de motor is essentieel, en mag nooit worden overgeslagen. Oververhitting van een motor kan de levensduur van een motor echter exponentieel verkorten, zozeer zelfs dat hij soms volledig kapot gaat.

Naast oververhitting zijn er veel dingen die we doen die onze motoren langzaam of snel kunnen ruïneren, en in dit artikel zult u leren wat u niet moet doen met uw motor. Ten eerste, rijd niet met uw auto met een laag vloeistofpeil, vooral geen olie of koelvloeistof voor motor en transmissie.

Koude starts kunnen uw motor ook langzaam ruïneren, vooral als u uw auto op toeren laat komen om een meer acceptabele motortemperatuur te bereiken. Slecht onderhoud is een voor de hand liggende fout, maar er zijn veel mensen die daar niet eens aan denken.

Tenslotte, als u met uw auto rijdt tijdens hevige regenval, kunt u uw auto ruïneren met overvloedig water. Zelfs als het waterpeil niet al te hoog is, zijn er zoveel dingen die mis kunnen gaan. Als het waterpeil echter tot aan uw inlaatniveau staat, kan dit de motor in een mum van tijd slopen.

Oververhitting

Vrijwel iedereen weet dat je je motor nooit moet oververhitten, maar toch doen veel mensen dat nog steeds. Na een paar uur lijkt het misschien nog goed te gaan, maar elke keer dat u uw motor oververhit, brengt u hem onherstelbare schade toe. Motortemperaturen kunnen zo hoog oplopen dat zelfs metaal kan smelten.

Uw koelsysteem is er echter om de motor af te koelen en de extra warmte op een slimme manier af te voeren. Soms rijden we een beetje te agressief met onze auto’s, zo agressief dat het koelsysteem het gewoon niet kan bijbenen. Dus als u uw temperatuurmeter ziet oplopen, temper dan de snelheid, en als dat niet helpt, zet de auto dan stil.

  Zijn zelfopladende hybrides goed?

Laag vloeistofpeil

Sommige vloeistoffen zijn belangrijker dan andere, en bijna geen enkele is zo belangrijk als motorolie en motorkoelvloeistof. De olie zelf heeft als taak alle bewegende delen van een motor te smeren die anders door voortdurende wrijving beschadigd zouden raken.
Koelvloeistof aan de andere kant is ook uiterst belangrijk omdat het helpt om de motor af te koelen, zonder dat is uw motor geroosterd. Deze twee moeten om de zoveel tijd worden vervangen, anders kan uw motor eronder lijden.

Koude starts

Koude starts staan erom bekend dat ze uw motor, uw batterij en uw dynamo beschadigen. Als u in een klimaat woont waar de temperatuur regelmatig onder het vriespunt daalt, moet u investeren in een motorverwarmer. Ze zijn betaalbaar en gemakkelijk te installeren, en ze kunnen u helpen uw motor veilig te houden tijdens koude winters.

Wat u ook doet, laat uw motor niet draaien na een koude start. Veel mensen denken dat dit zal helpen om een optimale motortemperatuur te bereiken, maar dit kan ook ernstige schade aan uw motor. Als u geen motorverwarming hebt, probeer uw motor dan te starten enkele ogenblikken nadat u het contact hebt aangezet.

Slecht onderhoud

Dit is duidelijk voor de meeste mensen, maar voor sommigen, niet zo veel. Om uw motor optimaal te laten werken, moet u de aanbevolen onderhoudsintervallen volgen. Als u deze stap niet volgt, zal uw motor zichzelf uiteindelijk vernietigen.

  Wat zijn de beste cabriolets qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Bijvoorbeeld, bougies moeten worden vervangen om de zoveel tijd, en als ze niet, uw motor is gebonden aan misfire. Bovendien, uw distributieriem / ketting moet ook vervangen worden, en als je dit overslaan, uw motor kan zelfs ontploffen.

Hydrolocking uw motor

In de verbrandingskamer worden lucht en brandstof samengeperst om energie te creëren die uw auto aandrijft. Lucht en brandstof kunnen gemakkelijk worden samengeperst omdat ze de neiging hebben te ontploffen, maar als er water in komt, zullen de zuigers breken als ze water proberen samen te persen.

Als het waterpeil ver onder uw inlaten ligt, kunnen kuilen of tegemoetkomend verkeer een golf sturen die gemakkelijk de motor kan binnendringen. Zelfs als uw motor erin slaagt een minimaal waterniveau te comprimeren, zal dit een serieuze belasting vormen voor uw zuigers. Naast het blokkeren van uw motor door hydroliek, zal overvloedig water veel meer schade aanrichten dan alleen de motor.

FAQ Sectie

Moet ik de inrijperiode van de nieuwe automotor van de fabrikant volgen?

Veel fabrikanten raden tegenwoordig aan om uw auto niet in te rijden voor hij een bepaald aantal kilometers heeft afgelegd. Dat komt omdat de motor en vele andere vitale auto-onderdelen moeten inwerken voor u wat agressiever met uw auto kunt rijden.

De overgrote meerderheid van de fabrikanten raden aan dat u niet meer dan 3-4k RPM voor de eerste 1-1.5k mijl. Dieselmotoren bijvoorbeeld moet worden gehouden onder 3k mijl, terwijl benzinemotoren kan oplopen tot 4k mijl. U moet deze instructies opvolgen als u uw motor en andere vitale onderdelen nog jaren wilt behouden.

  Wat zijn de problemen met hybride auto's?

Hoe weet ik of een automotor goed loopt?

Controleer de onderhoudshistoriek om te weten of de motor goed onderhouden is. Als de motor gemakkelijk start en geen vreemde geluiden maakt zoals kloppen, sissen of ratelen, is de kans groot dat de motor in goede staat is.

Een ander goed teken dat een motor werkt zoals hij bedoeld is, is het ontbreken van vreemde uitlaatgeuren of emissies. Goede motoren draaien meestal op een constant toerental, en ze leveren ook constante mijlen per gallon. Als u denkt dat een motor niet goed werkt, breng hem dan naar een ervaren monteur.

Wat kan de levensduur van automotoren verlengen?

Motoren houden niet zo van korte ritten, dus als u korte dagelijkse ritten met uw auto kunt overslaan, kan dat de levensduur van uw motor verlengen. Gebruik altijd de aanbevolen synthetische brandstof en probeer de benzinetank altijd vol of bijna vol te houden.

Controleer bovendien voortdurend de bougies en de luchtfilters. Volg de inrijdprocedure voor nieuwe auto’s en breng uw auto altijd naar een erkende garage. Doe gewoon al het reguliere onderhoud en overbelast uw motor niet.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts