Welke Citroën C4-jaren moet je vermijden?

Citroën C4

De Citroën C4 kwam voor het eerst uit in 2004 en werd al snel een van de kenmerkende compacte auto’s van de Franse autofabrikant, met een mix van stijl, comfort en Europese techniek, allemaal verpakt in een relatief betaalbaar pakket.

Maar zoals met veel auto’s het geval is, was niet elk modeljaar een schitterend voorbeeld van uitmuntendheid. In de loop der jaren is de C4 generaties lang geëvolueerd, met wijzigingen in het ontwerp, technologische vooruitgang en prestatieaanpassingen. Maar met de vooruitgang kwamen ook een paar misstappen.

Sommige modeljaren kregen meer klachten en gerapporteerde problemen dan andere, waardoor potentiële kopers ze met de nodige voorzichtigheid moesten benaderen. In dit artikel gaan we dieper in op welke Citroën C4-jaren je beter kunt vermijden.

Voor welke jaren moeten potentiële kopers oppassen? De 2006-2009 C4, de 2004 C4 en de 2012-2013 C4 moeten niet per se worden vermeden, maar je moet wel extra opletten als je in een van deze auto’s geïnteresseerd bent. Volg ons terwijl we de fijne kneepjes van de geschiedenis van de Citroën C4 doornemen en je de weg wijzen naar de beste keuzes voor jouw autobehoeften.

Citroën C4 2006-2009

De modeljaren 2006-2009 van de Citroën C4 hebben wat aandacht getrokken door verschillende gerapporteerde problemen, waarvan sommige duur kunnen zijn om te repareren. In deze jaren waren er met name elektrische storingen, van temperamentvolle instrumentenclusters tot inconsistente centrale vergrendelingssystemen.

De ophangingscomponenten in sommige auto’s hadden te maken met voortijdige slijtage, wat een negatieve invloed had op het rijcomfort en waardoor de C4 soms goedkoop en een beetje vervelend aanvoelde. Dieselvarianten uit deze periode meldden vaak storingen aan de turbolader en problemen met de uitlaatgasrecirculatieklep (EGR), wat leidde tot verminderde motorprestaties en een lager brandstofverbruik.

  Is de Citroën Berlingo een goede auto?

Problemen met de versnellingsbak kwamen ook vaak voor, waarbij sommige handgeschakelde versnellingsbakken stijf waren tijdens het schakelen en automatische versnellingsbakken schokkerig schakelden. Hoewel niet elke C4 uit 2006-2009 deze problemen heeft, moeten potentiële kopers op de hoogte worden gebracht van deze problemen. Hoe dan ook, als het exemplaar dat je op het oog hebt goed onderhouden is, is er geen reden om het te vermijden als de prijs goed is.

2004 Citroën C4

Er zijn een paar redenen waarom je de aankoop van een Citroen C4 uit 2004 beter kunt overslaan. De eerste is dat de 04 C4 nu een vrij oud voertuig is, een die lang niet dezelfde hoeveelheid technologie en veiligheidsvoorzieningen heeft in vergelijking met zelfs de auto’s die 5 jaar later kwamen.

Elektrische problemen zijn ook een punt van zorg, met gevallen van inconsistente dashboard displays en intermitterende centrale vergrendeling storingen. Problemen met de ophanging zijn een ander twistpunt, aangezien sommige eigenaren een afname van de rijkwaliteit meldden die werd toegeschreven aan voortijdige slijtage van onderdelen van de ophanging.

Problemen met de motor, vooral bij dieselmodellen, komen helaas vaak voor, met meldingen van verminderde vermogensafgifte en onregelmatig stationair draaien. Versnellingsbakken, zowel handgeschakeld als automatisch, hebben hun eigen uitdagingen, zoals stug schakelen en onverwachte vertragingen bij het schakelen. Hoewel het belangrijk is om te weten dat niet alle C4’s uit 2004 deze problemen vertonen, moet een potentiële koper hier zeker rekening mee houden.

Citroën C4 2012-2013

De 2012-2013 Citroën C4 behoort weliswaar tot een latere generatie, maar heeft nog steeds te maken met een aantal opvallende problemen waar potentiële kopers rekening mee moeten houden. Elektrische storingen komen verrassend vaak voor, met klachten over slecht functionerende infotainmentsystemen en intermitterende elektrische storingen in verschillende subsystemen zoals de elektrische sloten, ramen en accessoires.

  Nieuwe Citroën ë-Berlingo elektrisch vs vergelijkbare elektrische auto's

Problemen met de motor kwamen ook voor, vooral in de dieselvarianten, met DPF (Diesel Particulate Filter) verstoppingen en EGR (Exhaust Gas Recirculation) klep problemen die verminderde motorprestaties en af en toe afslaan veroorzaakten. Bij sommige modellen vertoonde de turbolader tekenen van voortijdige slijtage, wat leidde tot vermogensverlies.

Haperingen in de transmissie waren een ander punt van zorg, waarbij bepaalde automatische modellen te maken kregen met schokkerig schakelen en aarzelen. Tot slot waren er geïsoleerde gevallen van lekkage van stuurvloeistof, wat invloed had op het stuurvermogen van de auto. Hoewel veel eigenaren van de 2012-2013 C4 probleemloze ervaringen hebben gehad, vertoonden deze modeljaren terugkerende patronen van de bovenstaande problemen.

Potentiële kopers wordt aangeraden om auto’s te zoeken met een gedetailleerde onderhoudshistorie en deze grondig te laten inspecteren voordat ze een auto kopen. Dit is iets wat je voor alle auto’s moet doen, niet alleen voor de auto’s die als “twijfelachtig” worden beschouwd.

FAQ

Hoe weet je of een gebruikte auto de moeite waard is?

Je kunt nooit echt weten of een auto die je bekijkt een goede financiële beslissing is of niet, omdat de markt voor tweedehands auto’s voortdurend grote verschuivingen doormaakt. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om jezelf te overtuigen. Controleer allereerst de onderhoudshistorie van de auto en kijk of de originele onderdelen zijn gebruikt, hoe vaak de auto is onderhouden en of er iets aan de auto moet worden gedaan.

Controleer de kwaliteit van de lak, de kwaliteit van de afdichting, de distributieketting, de turbo, het uitlaatsysteem en zo’n beetje alle onderdelen waarvan bekend is dat ze fout kunnen gaan bij een specifiek model. Een inspectie voor de aankoop is voor alle auto’s sterk aanbevolen.

  Is de Citroën DS5 een goede auto?

Hoe lang gaat de Citroën C4 mee?

De levensduur van een Citroën C4 hangt, net als bij elk ander voertuig, grotendeels af van het onderhoud, de rijgewoonten en de gebruiksomstandigheden. Over het algemeen kan een Citroën C4 met regelmatig onderhoud en de juiste verzorging gemakkelijk meer dan 200.000 kilometer rijden voordat er grote reparaties nodig zijn.

Sommige goed onderhouden Citroëns halen zelfs meer dan 300.000 kilometer. Het is van cruciaal belang om de aanbevolen onderhoudsintervallen aan te houden, kwaliteitsonderdelen en smeermiddelen te gebruiken en kleine problemen direct aan te pakken om te voorkomen dat ze grote problemen worden. Als je voorzichtig rijdt, zware omstandigheden vermijdt en voorkomt dat je de auto langere tijd niet gebruikt, kun je de levensduur verlengen.

Moet ik een tweedehands Citroen C4 kopen?

Nou, als de prijs goed is, moet u dat zeker doen als u de C4 mooi vindt en sowieso van plan bent er een te kopen. Hoewel de C4 in Europa niet bepaald een opwindende auto is die hoofden zal doen omdraaien, is het nog steeds een zeer bruikbare hatchback die vrijwel alles kan wat je ervan vraagt.

Het is een goede stadsauto, een fatsoenlijke snelwegcruiser, hij is veilig, relatief zuinig en heeft de juiste technologie als je voor een nieuwer model gaat. Al met al, als het werkt voor u, moet u het kopen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts