Hoe te zien of de motor beschadigd is door geen olie

Motorolie is een essentieel motorbestanddeel dat wordt gebruikt voor de smering van de motor. De olie is ontworpen om de wrijving van verschillende bewegende motoronderdelen te verminderen. Als de motor niet goed gesmeerd is, betekent dit meestal dat die onderdelen gevaar lopen op voortijdige slijtage en scheuren, die een motor zelfs volledig kunnen vernielen.

Motorolie reinigt en koelt de motor en vormt een goede afdichting tussen de onderdelen. Het wordt gebruikt om energie van het ene onderdeel naar het andere over te brengen, corrosie te voorkomen en de schok te dempen van meerdere onderdelen die met elkaar in contact komen.

Als uw motor niet goed is geolied, zal de oliedrukwaarschuwing op het dashboard waarschijnlijk gaan branden. Als u bovendien een verbrande motorgeur ruikt, zet de auto dan uit om mogelijke schade te beperken. Gebrekkige motorprestaties en oververhitting komen ook voor bij motoren die lijden aan een gebrek aan olie.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat u met deze problemen in aanraking komt, is ervoor te zorgen dat u alle reguliere olieverversingsintervallen volgt. Knarsende geluiden en een dode motor zijn de twee ergste soorten symptomen hoe men kan vertellen dat de motor serieus reparatiewerk nodig heeft.

Waarschuwingslampje oliedruk in dashboard

Het meest voor de hand liggende teken van een olietekort is een oliedruklampje op uw dashboard. Dit zou uw eerste waarschuwing moeten zijn dat iets niet is zoals het zou moeten zijn, dus zorg ervoor dat u uw auto uitzet en uitzoekt of gebrek aan olie inderdaad het probleem is.

  Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

Als u het waarschuwingslampje voor de oliedruk negeert, loopt u een groot risico dat de motor vastloopt, wat rampzalig kan aflopen. Dit waarschuwingslampje gaat alleen branden als de druk te laag is, wat betekent dat uw motor niet goed gesmeerd wordt.

Verbrande oliegeur

Een brandende oliegeur is een veel voorkomend symptoom van olielekkage, wat een ernstig probleem is dat nooit onopgemerkt mag blijven. De geur wordt meestal veroorzaakt door oliedruppels die in contact komen met hete motoronderdelen, wat niet alleen de motor zelf kan beschadigen, maar ook brand kan veroorzaken.

Zet daarom de auto uit en laat hem afkoelen voordat u iets anders doet. Wanneer de auto is afgekoeld, controleert u de peilstok en kijkt u onder de auto om te zien of er olieplassen op de grond liggen.

Slechte motorprestaties en oververhitting

Zoals eerder gezegd, wordt de olie gebruikt om de motor te smeren, zodat de motor zo soepel mogelijk loopt. Als de motor een ernstig tekort aan olie heeft, zult u knarsende geluiden kunnen horen en zal de motor niet soepel werken zoals gewoonlijk.

Dit betekent meestal dat de wrijving tussen de motoronderdelen toeneemt, waardoor de bedrijfstemperatuur van de motor stijgt. Dit is een ernstig probleem dat er zelfs toe kan leiden dat de motor in vlammen uitbarst of volledig afslaat.

Afslaan van de motor

Als uw motor voortdurend blijft afslaan, betekent dit meestal dat er iets ernstig mis is met de motor. Dit kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende problemen met zowel de motor als de transmissie, maar heel vaak leidt het tot een gebrek aan olie.

  Welke SUV heeft het minste weglawaai?

Om de motor überhaupt te laten werken, heeft hij een behoorlijk olieniveau nodig om de onderdelen te smeren. Als uw motor blijft afslaan, betekent dit dat alle bewegende motoronderdelen met elkaar knarsen en botsen, waardoor de motor vaak kan afslaan.

Slecht brandstofverbruik

Het doel van motorolie is om uw motor optimaal te laten presteren, wat betekent dat als alles in orde is, u uw gemiddelde MPG-resultaten zou moeten halen. Echter, als de motor lijdt aan een gebrek aan goede smering kan het ook leiden tot de motor meer brandstof te gebruiken om te werken op alle.

Dit alles betekent dat uw MPG resultaten zullen verslechteren na verloop van tijd. Zorg ervoor dat u een oogje in het zeil te houden op uw brandstofverbruik en altijd proberen te vinden redenen waarom de motor meer of minder brandstof verbruikt. Al deze symptomen moeten onmiddellijk worden aangepakt om verdere motorschade te voorkomen.

FAQ Sectie

Hoe vaak moet ik de motorolie verversen?

In de meeste gevallen moet bij oudere auto’s de olie ongeveer om de 3000 mijl worden ververst. Relatief nieuwere auto’s kunnen meer dan 5000 mijl meegaan zonder dat de olie moet worden vervangen. De nieuwste auto’s, die synthetische olie van hoge kwaliteit gebruiken, kunnen echter wel 15.000 mijl meegaan zonder dat de olie hoeft te worden ververst.

Hoe het ook zij, het beste wat u kunt doen is al uw reguliere onderhoudsintervallen volgen en het vervangen van de olie overlaten aan de professionals. Automakers hebben hun aanbevelingen over wanneer het beste is om de olie te verversen, dus zorg ervoor dat deze aanbevelingen te volgen boven alle andere.

  Wat is beter een hybride of plug-in hybride?

Wat zijn de soorten motorolie?

Er zijn verschillende soorten motorolie die vooral verschillen in viscositeit en of de olie van conventionele of synthetische oorsprong is. Conventionele olie is uw standaard type motorolie dat meestal voor oudere voertuigen wordt gebruikt.

Volsynthetische oliën worden ontwikkeld in laboratoria en worden gebruikt in moderne auto’s. Er zijn ook allerlei speciale motoroliën voor bedrijfsvoertuigen of voertuigen met hoge kilometerstanden. Maar het enige type olie dat u zou moeten interesseren is de olie die in de handleiding van uw auto staat.

Hebben elektrische auto’s olie nodig?

EV’s maken gebruik van een heel andere aandrijftechniek. EV’s hebben dan ook geen motorolie nodig omdat ze niet uitgerust zijn met ontelbare bewegende onderdelen zoals in een verbrandingsmotor. Een EV wordt aangedreven door een batterij, wat betekent dat er geen zuigers of kleppen nodig zijn.

Een EV moet echter nog steeds verschillende vloeistoffen verversen, zoals het geval is met koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Het is echter altijd het beste om de aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud te volgen, ongeacht het type auto dat u bezit.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts