Hyundai Tucson vs Mazda CX 5 – Wat is beter?

Is de Hyundai Tucson een goede auto?

Compacte crossovers zijn de nieuwe grootste hits van de auto-industrie geworden, omdat ze talrijke voordelen combineren zonder ernstige nadelen. Om te beginnen is een compacte crossover hoger van de grond, wat u een betere rijpositie, meer zicht en meer nut biedt. Ze beschikken ook over veel ruimte, stijl, technologie en aantrekkingskracht.

De Hyundai Tucson en de Mazda CX-5 zijn de twee zwaargewichten in dit segment, wat betekent dat deze twee tot de meest populaire auto’s op de markt behoren. Ze zien er goed uit, ze rijden goed, ze zijn betrouwbaar, efficiënt en relatief betaalbaar, maar welke moet je nu kopen? Dus, Hyundai Tucson vs Mazda CX5 – Wat is beter?

Qua motorkeuze volgt de Tucson de hedendaagse efficiënte en geavanceerde motorformule die bestaat uit benzine- en hybride motoren. De CX-5 daarentegen komt ook in dieselvarianten, maar er zijn nog geen hybride CX-5 modellen. Beide zijn leverbaar met AWD als optie.

De rijervaring is vergelijkbaar, maar de CX-5 voelt iets dynamischer aan. De betrouwbaarheid van beide modellen is uitstekend, want Mazda en Hyundai staan bekend als de meest betrouwbare auto’s op de markt. De praktische bruikbaarheid is ook erg goed, maar de Tucson is de iets ruimere auto.

Hyundai Tucson

De huidige Hyundai Tucson is een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van het vorige model, omdat Hyundai is gestopt met het aanbieden van dieselmotoren en omdat het ontwerp van de Tucson vijf stappen vooruit is ten opzichte van het vorige model. Voor de Tucson kunt u minstens $ 27.000 verwachten, terwijl mooi uitgeruste hybride modellen u ongeveer $ 10.000 meer kunnen kosten.

U kunt kiezen uit twee motoropties, een kleine 1.6L 4-cilinder benzinemotor met 150 pk of de 230pk/265pk hybride 1.6L 4-cilinder die zowel in HEV- als PHEV-vorm leverbaar is. FWD is standaard, maar u kunt desgewenst upgraden naar AWD. De meeste Tucson-modellen in de meeste markten krijgen de automatische transmissie, maar sommige bieden ook een handgeschakelde. De MPG is vastgesteld op 29 MPG gecombineerd, terwijl het hybride model tot 40 MPG kan halen.

  Veel voorkomende problemen met Hyundai i20

Qua design is de Tucson een grote sprong voorwaarts ten opzichte van het vorige model dankzij futuristisch ogende koplampen en al even futuristische designaccenten. Het interieur is mooi vormgegeven en voorzien van veel techniek, met name de twee breedbeeldschermen. De Tucson rijdt op een normale manier, want hij probeert niet echt sportief te zijn.

De betrouwbaarheid is uitstekend, zoals bij de meeste nieuwe SUV’s van Hyundai. Ook de praktische bruikbaarheid is erg goed, want de Tucson biedt zonder problemen plaats aan vier personen. Als klap op de vuurpijl krijgt de Tucson ook nog eens een van de grootste koffers in dit segment.

Mazda CX-5

De huidige Mazda CX-5 is al een paar jaar op de markt, wat betekent dat je hem kunt kopen voor $26.000 of zo, terwijl goed uitgeruste modellen je ongeveer $37.000 kosten. U kunt kiezen uit twee benzinemotoren, een kleinere 2.0L 4-cilinder met 165 pk of een krachtigere 2.5L 4-cilinder met 194 pk. Je kunt de CX-5 ook krijgen met een 2.2L 4-cilinder dieselmotor met 184pk.

FWD is standaard, maar u kunt desgewenst upgraden naar AWD. De CX-5 wordt op de meeste markten ook geleverd met een automaat. Wat het ontwerp betreft, kunnen we gerust stellen dat de CX-5 goed is verouderd, want het huidige Mazda-design heeft de tand des tijds goed doorstaan. Het interieur ziet er ook mooi uit, maar toont zijn leeftijd wat meer.

  Veel voorkomende problemen met de Hyundai Sonata

De betrouwbaarheid is ook geweldig, niets minder dan uitstekend. De rijervaring is waar de CX-5 het verschil maakt, want het is een van de meest dynamische crossovers in dit segment. Hij schiet wel tekort op het gebied van binnenruimte, en de nominale brandstofefficiëntie voor de CX-5 ligt op zijn best rond de 30 MPG.

Verdict – De Hyundai Tucson is beter

Ook al is de CX-5 een geweldige SUV, de Tucson pakt hem omdat hij een nieuwer model is en aansluit bij het nieuwste aanbod uit dit segment. De CX-5 mist bepaalde voorzieningen, vooral op het gebied van technologie, waar de Tucson het met gemak opneemt. We moeten ook vermelden dat er geen CX-5 hybride modellen op de markt zijn.

De Tucson biedt meer ruimte en een mooier uiterlijk en interieur. De CX-5 is degene met een betere rijdynamiek, maar de Tucson weet hem te verslaan als het gaat om comfort. We kunnen gerust zeggen dat de Tucson het haalt, maar we zullen moeten afwachten tot Mazda met de volgende generatie CX-5 komt, want dat wordt een heel interessante vergelijking.

FAQ Sectie

Is de Hyundai Tucson veiliger dan de Mazda CX-5?

IIHS beoordeelde zowel de CX-5 als de Tucson met zijn hoogste onderscheiding “Top Safety Pick Plus”, wat betekent dat ze allebei uitstekend zijn op het gebied van veiligheid. We moeten wel vermelden dat de CX-5 iets beter presteert als het gaat om rompverwondingen en koplamptechnologieën in alle varianten, terwijl de Tucson beter is met ADAS en gordelverklikkers.

  Hyundai Genesis Coupé Betrouwbaarheid

We kunnen gerust stellen dat het nek-aan-nekrace is tussen deze twee, want zowel Hyundai als Mazda zijn erin geslaagd de kunst van het maken van veilige en duurzame auto’s te perfectioneren.

Is de Hyundai Tucson een betere gezinsauto dan de Mazda CX-5?

De Hyundai Tucson is merkbaar groter dan de CX-5, wat betekent dat hij overal meer ruimte biedt. We moeten ook vermelden dat de Tucson vooral is ontworpen voor gezinsgebruik, terwijl de CX-5 niet zo gezinsgericht is. Dat betekent niet dat de CX-5 geen goede gezinsauto is, maar wel dat de Tucson beter is.

Is de Hyundai Tucson betrouwbaarder dan de Mazda CX-5?

Volgens J.D. Power kreeg de Tucson een betrouwbaarheidsscore van 88/100, terwijl de Mazda CX-5 een betrouwbaarheidsscore van 81/100 kreeg. Beide beoordelingen zijn uitstekend en de verschillen zijn niet groot, maar ze geven wel aan dat de Tucson over het geheel genomen iets betrouwbaarder is.

De Tucson is echter nog veel te vers om te zien hoe goed hij het zal doen met de betrouwbaarheid op lange termijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn, want de meeste Hyundai-modellen zijn in dat opzicht consistent.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts