Kun je de wielmaten van een auto veranderen?

Ja, je kunt de wielmaten van je auto veranderen, maar er zijn wel een paar kanttekeningen. Verschillende wielmaten vereisen dat je ook je banden verandert. Dit alles betekent dat je auto anders zal aanvoelen, afhankelijk van de maat wielen en banden die je kiest.

Wat betreft prestaties werkt een lichtere en middelgrote set wielen het beste, omdat extra gewicht op de banden de onafgeveerde massa verhoogt, wat de prestaties negatief beïnvloedt. Bovendien hebben grotere wielen ook invloed op de acceleratie, vooral als de auto daarna niet goed is afgesteld.

Qua comfort zijn kleinere wielen en grotere banden bijna altijd een betere optie, omdat er meer banden zijn om alle hobbels op te vangen. Veel moderne luxe auto’s hebben echter 20inch+ wielen, terwijl ze toch comfortabel blijven rijden.

Efficiëntie is ook een aspect waar je je zorgen over moet maken omdat grotere wielmaten soms een negatieve invloed kunnen hebben op de brandstofefficiëntie. Tot slot is het altijd belangrijk om met je verzekeringsmaatschappij te overleggen voordat je besluit om je wielen te veranderen omdat dit ook invloed kan hebben op je verzekeringspolis.

Prestaties – Velg- en bandentypes en -maten

De reden waarom mensen de neiging hebben om van wielmaat te veranderen is dat het er beter uitziet, maar veel mensen doen dit ook om de prestaties te verbeteren. Hoewel grotere wielen een negatieve invloed kunnen hebben op de zijdelingse grip en de algehele tractie, kan het type wiel en band waarvoor je kiest dat ten goede veranderen.

Bijvoorbeeld, de hoogste-end performance auto’s deze dagen gebruiken ofwel magnesium of koolstofvezel wielen. Deze wielsoorten zijn meestal het lichtst, waardoor de auto veel wendbaarder en leuker is om mee te rijden. Koolstofvezel wielen in combinatie met koolstof-keramische remmen bieden meestal de hoogste prestaties.

  Welke auto is het meest comfortabel voor lange ritten?

Dit komt omdat de onafgeveerde massa de neiging heeft aanzienlijk te dalen, en het verschil tussen onafgeveerde massa en gewone massa is aanzienlijk. Aangezien deze onderdelen de neiging hebben te roteren, maakt het verschil in gewicht een enorm verschil in prestaties, omdat het gewicht tijdens de rotatie verandert.

Wat prestatiebanden betreft, die zijn meestal gemaakt voor warm en droog weer, wat betekent dat ze niet de beste zijn als het gaat om ijs en gladde omstandigheden.

Comfort – gevolgen van het kiezen voor grotere wielen

De meeste autofabrikanten besteden tegenwoordig veel tijd aan het testen en verbeteren van hun auto’s tot een superieur niveau om concurrerend en succesvol te zijn. Dit betekent dat deze fabrikanten wel het een en ander weten over welke wielmaat onder bepaalde omstandigheden bij een bepaald model past.

Als zodanig is het altijd een goed idee om de wielmaat niet te veranderen als u geniet van de manier waarop uw auto rijdt, maar als u besluit dit wel te doen, zorg er dan voor dat u het goed doet. Zoals eerder gezegd, hebben grotere wielen een negatieve invloed op het comfort, omdat er minder band is om oneffenheden in het wegdek op te vangen.

Hoewel er een paar fabrikanten zijn die in staat zijn om indrukwekkende niveaus van comfort te bereiken met 20+ inch wielen en banden, komt dat omdat ze die auto’s bouwen, en ze waren in staat om de auto goed af te stellen om met grotere wielmaten om te gaan.

  Wat is de beste auto voor het vervoer van kajaks?

Efficiëntie, veiligheid en verzekering – vaak over het hoofd geziene factoren

Als je goed op internet zoekt naar hoe verschillende wielmaten de efficiëntie beïnvloeden, zul je waarschijnlijk meerdere video’s en artikelen tegenkomen die je vertellen dat grotere wielen een negatieve invloed hebben op de efficiëntie.

Dat kan het geval zijn als uw voertuig oorspronkelijk kwam op aanzienlijk kleinere wielen, maar in de meeste gevallen, de verschillen zijn niet zo overdreven als ze lijken. Misschien als je upgrade van 15” naar 19” wielen ga je het verschil merken, als je slechts een centimeter of twee upgrade, de verschillen zijn te verwaarlozen.

Wat de veiligheid betreft, kies altijd voor wielen en banden die voldoen aan alle voorschriften van de regelgevende instanties en aan alle aanbevelingen van uw fabrikant. Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid, hoe goed iets er ook uitziet.

Ten slotte moet u altijd met uw verzekeringsmaatschappij overleggen, want verschillende wielmaten kunnen zelfs gevolgen hebben voor uw verzekeringspolis. Dit is gebruikelijk in landen met een slechte wegkwaliteit omdat de kans op schade aan uw auto dan groter is.

FAQ Sectie

Wat moet ik nog meer veranderen als ik mijn wielmaat wil veranderen?

U moet natuurlijk ook de banden vervangen. Grotere banden zijn duurder dan banden met een kleinere diameter en ze zijn soms moeilijker te vinden omdat ze niet zo gangbaar zijn als wielen met een kleinere diameter.

Dit gezegd hebbende, moet je ervoor zorgen dat de breedte, het profiel en de snelheidscategorie van de banden overeenkomen. Daarnaast moet je soms de ophanging van de auto afstellen om verschillende wielmaten aan te kunnen. Uw snelheidsmeter en kilometerteller kunnen ook worden beïnvloed door grotere wielen, dus zorg ervoor dat u contact opneemt met uw monteur voor aangepaste instructies.

  Waarom ruikt mijn auto naar rotte eieren?

Wat zijn de gevolgen van prestatiegerichte banden?

Performancebanden kosten meer geld, zijn moeilijker te vinden en gaan meestal minder lang mee dan gewone banden. Sommige fabrikanten, zoals Michelin, bieden veel verschillende soorten performance-rated banden aan. Sommige zijn meer prestatiegericht, andere zijn vooral gericht op comfort en stilte met een sportief randje.

Hardcore performance banden hebben echter alleen zin voor gebruik op het circuit, omdat deze banden alleen functioneel zijn als ze op temperatuur zijn. Dit betekent ook dat deze banden in de winter gevaarlijk kunnen zijn, omdat ze niet op gladheid berekend zijn.

Moet ik mijn wielmaat veranderen of niet?

Als u uw wielen wilt opwaarderen, doe het dan goed. Dat betekent dat u contact moet opnemen met uw dealer voor meer informatie over uw specifieke auto en de soorten banden die voor uw type auto zijn goedgekeurd. Zorg er altijd voor dat u contact opneemt met uw verzekeringsmaatschappij voordat u iets doet, omdat dit nadelig kan zijn voor uw verzekeringspolis.

Tot slot, kieskeurig zijn tijdens het kiezen van wielen als niet alle wielen zijn gelijk gemaakt. Er zijn veel licentie replica wielen die er zijn en goedkope knock-off wielen die soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Nooit beknibbelen bij het kiezen van nieuwe banden als dit is nog belangrijker.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts