Kun je een elektrische auto thuis opladen?

Meer dan 80% van de elektrische auto’s wordt thuis opgeladen omdat dit de handigste methode is. Er zijn echter verschillende manieren om een elektrische auto thuis op te laden, afhankelijk van het type lader, de beschikbare tijd en de auto zelf.

De twee belangrijkste soorten laders die thuis worden gebruikt zijn het gewone stopcontact en een speciale lader voor in de muur. Een gewoon stopcontact is het handigst, maar het kan soms tot 24 uur duren om een grote batterij van een elektrische auto volledig op te laden. Daarom worden deze meestal aanbevolen voor kleine EV batterijen of noodgevallen.

Een muurkastlader is een veel betere optie omdat deze snellere laadtijden biedt, veel handiger en veiliger is, maar wel meer geld kost. Kiezen tussen deze twee is de belangrijkste vraag als het gaat om het opladen van je EV vanuit het comfort van je huis.

Zorg ervoor dat u met uw dealer praat voordat u voor een optie kiest, want het is van het grootste belang om er zeker van te zijn dat u de juiste technologie gebruikt, aangezien er al een aantal grote verschillen zijn tussen bepaalde elektrische auto s op de markt.

Gewoon thuisstopcontact opladen – Gemakkelijk maar traag

De meest voor de hand liggende manier om een elektrische auto thuis op te laden is via een gewoon stopcontact thuis, omdat de meeste elektrische auto’s tegenwoordig worden geleverd met langzame laders die direct op het stopcontact thuis kunnen worden aangesloten. De meeste stopcontacten kunnen echter hooguit 3-5kW leveren. Dit betekent dat EV’s met grote accu’s bijna een hele dag nodig hebben om volledig op te laden.

  Zijn Amerikaanse of Japanse auto's betrouwbaarder?

Deze vormen van opladen worden meestal aangeduid als “emergency only”, wat betekent dat je ze niet moet gebruiken als je een andere, meer geavanceerde optie hebt. Een van de belangrijkste punten van zorg is uiteraard de veiligheid, aangezien sommige stekkers niet in staat zijn om gedurende zo’n lange periode een constante stroom te leveren.

Dit betekent dat ze in theorie defect kunnen raken, wat ernstige problemen kan veroorzaken, zoals brand of schade aan uw batterij. Moderne EV’s zijn uitgerust met geavanceerde softwareoplossingen die het opladen nauwlettend in de gaten houden, zodat het hele proces zo veilig mogelijk verloopt.

Wallbox-lader – Sneller en handiger

De batterijen van elektrische auto’s worden langzaam maar zeker steeds groter, wat betekent dat het opladen via het stopcontact thuis achterhaald raakt door tijdgebrek. Daarom raden de meeste fabrikanten aan om een speciale lader in een wandcontactdoos te installeren die rechtstreeks op uw elektriciteitsnet wordt aangesloten.

De prijs van deze opladers verschilt aanzienlijk, omdat sommige sneller en slimmer zijn dan andere. Hoe dan ook, het concept is om een van deze laders aan uw muur te bevestigen, zodat u de auto kunt opladen zoals u dat wilt.

Zoals eerder vermeld, kunnen sommige wall box laders sneller opladen dan anderen en een 7kW lader is een minimum dat u zou moeten overwegen. Het installeren van een wall box charger kost ergens tussen de $500 en $1000, afhankelijk van het merk en model.

Het goede nieuws is dat veel landen over de hele wereld allerlei overheidssubsidies geven voor technologie in verband met het gebruik van elektrische auto’s. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, komt u in aanmerking voor een overheidssubsidie die 75% van de installatie- en aanschafkosten van uw wall box charger dekt.

  Beste sportwagen voor een eerste auto

Onderweg opladen – riskant maar tijdsefficiënt

Als u uw EV op straat parkeert, of als u uw elektrische auto gewoon niet thuis wilt opladen, kunt u dat doen op uw werkplek of onderweg. Veel bedrijven over de hele wereld bieden speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s aan, en als u bij een van deze bedrijven werkt, zou u deze moeten gebruiken wanneer u maar kunt, vooral als ze gratis zijn.

Hoe dan ook, het is nog steeds het meest tijdsefficiënt om snelladers te gebruiken, die zich meestal in de buurt van drukke snelwegen en steden bevinden. Als u een Tesla bezit, kunt u het beste vertrouwen op Tesla superchargers, maar andere bedrijven zoals ChargePoint, ABB Ionity, en vele anderen bieden ook snelladen aan.

Als u een van die mensen bent, moet u uw batterijpercentage nooit onder 40% laten zakken, omdat het soms een beetje lastig kan zijn om uw actieradius te meten als u uw auto niet thuis oplaadt. De levensstijl van de elektrische auto is niet zo handig of gemakkelijk als het lijkt, maar als u alle oplaadbenodigdheden in acht neemt, zou u er het beste uit moeten kunnen halen.

FAQ Sectie

Wat is een wall box slimme lader?

Een Smart Wall Box-lader is met Wi-Fi of Bluetooth uitgerust om altijd met uw telefoon te kunnen communiceren. Zo kunt u uw auto vanop afstand opladen op de momenten dat de oplaadprijs het laagst is of het opladen instellen op een exact percentage en tijdstip.

Door voor een dergelijke lader te kiezen, kunt u de manier waarop u uw batterij oplaadt optimaliseren om de levensduur van de batterij te maximaliseren. Het is essentieel om te zoeken naar de overheid slimme muur box lader subsidies, omdat deze soms de voorkeur voor vele subsidiesoorten die er zijn.

  Welke SUV's hebben parkeerhulp

Voor welk wattage muurlader moet ik gaan?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uw huisbekabeling en uw boordlaadadadapter. In de meeste gevallen is een lader van 3 kW de langzaamste van allemaal en moet worden vermeden als u kunt kiezen voor een krachtigere lader. Ter referentie: een 3kW lader laadt de Audi e-Tron pas op na 24 uur ononderbroken opladen.

De meeste wall box laders zijn echter ingesteld op 7kW wat twee keer sneller is dan 3kW laders wat betekent dat het ongeveer 12 uur duurt om de Audi e-Tron op te laden met een 7kW lader.

Wat is de snelste manier om een elektrische auto thuis op te laden?

Om uw laadsnelheid te maximaliseren, moet u toegang hebben tot een driefasig aansluitsysteem, wat betekent dat u mogelijk uw huisbedrading moet upgraden. Een driefasig aansluitsysteem is meestal geschikt voor ongeveer 22 kW, wat meer dan genoeg is om een Nissan Leaf van 40 kWh in iets meer dan twee uur op te laden.

Om te weten te komen of u toegang hebt tot een driefasige aansluiting, moet u uw gekwalificeerde elektricien bellen om uw huisbedrading te beoordelen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts