Mercedes B180 – Alles wat u moet weten

Mercedes B180

De Mercedes Benz B-klasse bestaat al sinds de late jaren ’90, maar de vroegere modellen zijn nu relatief irrelevant omdat bijna niemand geïnteresseerd is in het kopen van een 20 jaar oude Europese gezinsauto. De meeste kopers van gezinsauto’s willen een auto die zo comfortabel en veilig mogelijk is, en als u zo’n type bent, moet u uw aandacht richten op de W246- en de W247-modellen van de B-Klasse.

De B180 is het instapmodel van de Mercedes B-Klasse en heeft een 4-cilinder motor met een relatief laag vermogen. De B180 is ook gekoppeld aan een standaard automatische 7-versnellingsbak in de W246 of een dual-clutch 7-versnellingsbak in de nieuwste W247 B180.

Qua design ligt de B-Klasse in de lijn van alle andere instapmodellen van Mercedes, wat betekent dat hij er statig en onmiskenbaar Mercedes-achtig uitziet. Het interieur is ruim en voorzien van veel gezinsvriendelijke voorzieningen, veel bergruimte en gemakkelijk te bereiken kindervergrendelingen.

De W246 B-Klasse is lang niet zo betrouwbaar als de W247 en de meest voorkomende problemen hebben te maken met de transmissie, de motor, de elektrische installatie, lekkages en de ophanging. De B-Klasse is een praktische auto die voor een relatief haalbare prijs te krijgen is, zeker voor het W246 model.

Mercedes B180 – De krachtbron

De W246 B180 wordt aangedreven door een 1.6L inline 4-cilinder turbomotor met 122pk en 147lb-ft koppel. Hij is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met 7 versnellingen die relatief soepel en naadloos werkt. De B180 wordt geleverd in een FWD configuratie terwijl het 4MATIC AWD systeem beschikbaar is als onderdeel van de optielijst.

De W247 B180 wordt aangedreven door een 1.4L inline 4-cilinder turbomotor met 136pk en 147lb-ft koppel. Hij wordt ook geleverd met een 7-versnellingsbak, maar de versnellingsbak in de W247 is een dual-clutch versnellingsbak. Dat betekent dat hij nog soepeler schakelt. FWD is ook de standaard, terwijl de 4MATIC optie beschikbaar is.

  VW vs. Mercedes: Betrouwbaarheid

De W246 B180 is in staat om tot 44MPG gecombineerd te rijden, wat min of meer hetzelfde is als de W247. Deze vermogenscijfers zijn niet al te indrukwekkend, zeker niet voor een auto die zo groot is als de B-Klasse. De B-Klasse is echter een gezinsauto, wat betekent dat de meeste mensen die er een willen kopen toch al niet zo hard op vermogen letten.

Mercedes B180 – Ontwerp en onderstel

De W246 B180 ziet eruit en voelt aan als een Mercedes, maar hij heeft niets op tegen de W247 die er een stuk geraffineerder uitziet en aanvoelt. De B-Klasse heeft altijd een klassiek minivan exterieurontwerp gevolgd, wat betekent dat hij een relatief hoog zwaartepunt heeft, waardoor de auto gemakkelijk in en uit te stappen is.

Dit ontwerp zorgt ook voor een goed zicht rondom, iets wat u van een gezinsauto verwacht. Het onderstel en de ophanging zijn afgestemd op comfort, wat betekent dat zelfs de AMG-modellen niet al te dynamisch zijn. De W247 B-klasse rijdt een stuk soepeler dan de W246, hoewel de W246 ook comfortabel is.

Mercedes B180 – Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

De W246 B180 is niet het meest betrouwbare Mercedes model dat er is. De vroegere W246 modellen zijn de meest problematische terwijl de latere W246 modellen veel van deze problemen direct vanuit de fabriek hebben verholpen. De W247 is een stuk betrouwbaarder omdat hij een bovengemiddelde betrouwbaarheid biedt voor een Mercedes.

  Beste Mercedes om te wijzigen?

De meest voorkomende problemen die de modellen uit de B-klasse teisteren, hebben te maken met de motor, zoals de afdichting van de injectoren, met de ophanging, zoals versleten bussen die een kloppend geluid maken, met lekken, en met elektrische problemen, die de neiging hebben om veel accessoires en comfortfuncties in de auto te te teisteren.

Mercedes B180 – Waarde en praktische bruikbaarheid

De W246 B180 kan nu voor een relatief lage prijs worden aangeschaft, maar het is beter om iets meer uit te geven voor een later exemplaar met een lagere kilometerstand als u zoveel mogelijk restwaarde wilt behouden en ook minder geld wilt uitgeven aan onderhoud en reparaties. De W247 B-Klasse is de nieuwste B-Klasse die er is, wat betekent dat hij zowel nieuw als tweedehands verkrijgbaar is, en beide kosten veel.

Praktisch gezien, kunt u niet verkeerd gaan met een auto als de B-Klasse, omdat het biedt hectare van de zitruimte en laadruimte. Deze zijn ontworpen met gezinsgebruik in het achterhoofd, wat betekent dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn met echt goed zicht rondom.

FAQ Sectie

Is de Mercedes B180 veilig?

De Mercedes Benz B-Klasse is inderdaad een veilige auto. Zowel Euro NCAP als IIHS hebben de B-Klasse beoordeeld als een superieur veilige auto. Als u een zo veilig mogelijke ervaring wilt, zult u ofwel een gebruikte, volledig uitgeruste W246 B-Klasse moeten kopen of moeten gaan voor een licht gebruikte of nieuwe W247 B-Klasse, omdat de meeste veiligheidsvoorzieningen deel uitmaken van de extra uitrustingslijsten.

  Maybach vs Mercedes - Wat is beter?

Daartoe behoren onder meer dodehoekassistent, lane keep assist, Mercedes Distronic Plus, automatische noodstop, 360-gradencamera’s, botsingvermijding, cross-traffic assist, enzovoort. Als u de B-Klasse als familievoertuig wilt gebruiken, zou u daar gratis van moeten kunnen profiteren, maar Mercedes is geen Mercedes die dat zomaar weggeeft.

Hoe begeerlijk is de Mercedes B-klasse?

De Mercedes B-klasse is een van de minst begeerlijke Mercedes-modellen omdat het in wezen een familie-minibusje is. Minivans worden nooit gekocht door mensen die ze dolgraag willen hebben, maar eerder door mensen die door hun vrouw gedwongen worden ze te kopen. Alle gekheid op een stokje, het zijn niet de meest betrouwbare Mercedessen, maar ze zijn wel heel zinvol.

Minivans zijn rationele aankopen, geen emotionele. Als u wilt dat uw gezin genoeg ruimte heeft in een comfortabele en veilige auto, dan is de B-klasse de auto voor u.

Hoe lang gaat een Mercedes B180 mee?

De Mercedes B180 kan lang meegaan, maar alleen als hij goed onderhouden wordt. Dit betekent dat dit inderdaad een van die Mercedes auto’s is die een eeuwigheid mee kan gaan. Het is vermeldenswaard dat de W247 een relatief recent model is, wat betekent dat bijna niemand al zoveel kilometers met de W247 heeft gemaakt.

Voor welk model u ook gaat, als u het onderhoudt, zult u er waarschijnlijk lang mee kunnen doen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts