Skoda Kodiaq VS VW Tiguan

2023 VW Tiguan

Als je op zoek bent naar een middelgrote SUV voor het hele gezin, dan zijn de Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan twee uitzonderlijke auto’s om uit te kiezen. Deze twee SUV’s zijn ruim met een capaciteit van zeven zitplaatsen. Maar welke auto is beter?

De Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan hebben Volkswagen als moederbedrijf. Daarom hebben ze veel overeenkomsten. Bovendien bieden beide SUV’s veel ruimte en zijn ze zeer betrouwbaar. Ze zijn ook goed gebouwd met een comfortabele cabine. Bovendien zijn ze praktisch met veel laadruimte.

Kenmerken van de Volkswagen Tiguan VS Skoda Kodiaq

Uiterlijk

Hoewel beide auto’s er spectaculair uitzien, ziet de VW Tiguan er eleganter en verfijnder uit. Maar wat het interieur betreft, zijn deze auto’s min of meer hetzelfde. Ze hebben een strak, maar conservatief design. Er is echter wel een verschil in kwaliteit, want de Volkswagen Tiguan biedt meer zacht aanvoelende materialen en glanzende uitvoeringen met metaaleffect dan de Skoda Kodiaq.

Daarom, als je de auto’s selecteert op basis van uiterlijk, is de VW Tiguan de betere auto omdat hij iets verfijnder is dan de Skoda Kodiaq.

Prestaties

Als je van plan bent om met je SUV door de stad te rijden, is de VW Tiguan de betere auto. Dat komt omdat hij iets compacter is en een betere wegligging heeft. Bovendien heeft de Tiguan een hoge zitpositie waardoor de bestuurder een fantastisch zicht heeft op het verkeer. Aan de andere kant is de Skoda Kodiaq met zijn krachtige maar efficiënte 2.0-liter dieselmotor ideaal voor lange ritten en terreinrijden.

Comfort en laadruimte

Omdat deze auto’s op hetzelfde platform zijn gebaseerd, zijn ze bijna even groot. De Skoda Kodiaq biedt echter meer comfort en laadruimte. De Skoda Kodiaq is verkrijgbaar met vijf en zeven zitplaatsen. De vijfzitter biedt meer laadruimte dan de zevenzitter. En omdat we ons richten op de zevenzitter, heeft deze een laadruimte van 270 liter en 720 liter met de stoelen op de derde rij neergeklapt.

  Is de Volkswagen Sharan een goede auto?

De Volkswagen Tiguan is ook ruim met veel laadruimte, maar hij is iets kleiner. Je kunt kiezen uit een vijfzitter en een zevenzitter. In tegenstelling tot de Skoda Kodiaq is de derde zitrij van de VW Tiguan iets comfortabeler dan de derde zitrij van de Kodiaq. De VW Tiguan met zeven zitplaatsen heeft een bagageruimte van 230 liter, maar dat wordt 700 liter als de stoelen ingeklapt zijn.

Dus als je ruimte en comfort wenst, is de Skoda Kodiaq de betere auto. Hij is ook praktischer.

Veiligheid

Zoals verwacht zijn beide auto’s veilig en uitgerust met topklasse veiligheidsvoorzieningen. Ze werden ook getest en scoorden vijf sterren bij een crashtest door EURO NCAP. Toch scoorde de Volkswagen Tiguan betere resultaten dan de Kodiaq. Voor de bescherming van volwassenen kreeg de Kodiaq 92%, terwijl de VW Tiguan 96% kreeg. De VW Tiguan scoorde ook beter voor de bescherming van kinderen, want hij kreeg 84%, vergeleken met de 77% die de Kodiaq kreeg.

Bovendien scoorde de VW Tiguan beter op het gebied van veiligheidstechnologie met 68%, in vergelijking met de 54% die de Skoda Kodiaq kreeg.

Brandstofbesparing

Op het vlak van brandstofverbruik wint de Skoda Kodiaq, omdat hij minder brandstof verbruikt dan de VW Tiguan. De basismotor van de Skoda Kodiaq, het dieselmodel met 150 pk, scoort 52 mpg, terwijl de benzineversie 42 mpg scoort. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat de meest geavanceerde uitvoeringen, zoals de vRS-modellen, een brandstofefficiëntie hebben van ongeveer 33 mpg, wat vrij laag is.

  Alles over 2023 VW ID 4 modellen

Zoals hierboven vermeld, is de Volkswagen Tiguan minder efficiënt omdat het basismodel (de 1,5-liter benzine met 150 pk) een zuinigheidscijfer heeft van ongeveer 38,7 km/u. Als je kiest voor de duurdere Volkswagen Tiguan uitvoeringen, zal de efficiëntie zelfs nog lager zijn.

Prijs

Verrassend genoeg is de Skoda Kodiaq iets duurder dan de Volkswagen Tiguan. Maar als je alle factoren in overweging neemt, zal je merken dat de Skoda Kodiaq meer waar voor zijn geld biedt dan de Volkswagen Tiguan.

De basisprijs voor de Skoda Kodiaq is ongeveer $ 43.740, maar dit kan oplopen tot $ 57.30, afhankelijk van de afwerking die je kiest. De meest geavanceerde uitvoeringen zijn de L&K en vRS uitvoeringen.

Aan de andere kant kost het basismodel van de Volkswagen Tiguan $43250, maar de duurste modellen kunnen oplopen tot ongeveer 451.334.

Meer informatie over het kopen van een tweedehands Skoda Kodiaq en de Skoda Kodiaq-jaren die je moet vermijden.

FAQ

Welke auto is betrouwbaarder – Volkswagen Tiguan of Skoda Kodiaq?

Volkswagen maakt betrouwbare auto’s. De Volkswagen Tiguan en Skoda Kodiaq zijn daarop geen uitzondering. Hoe dan ook, de Skoda Kodiaq is iets betrouwbaarder dan de Volkswagen Tiguan. Dat komt omdat hij niet alleen minder problemen heeft, maar ook goedkoper is in onderhoud.

Welke auto is goedkoper in onderhoud – Skoda Kodiaq of Volkswagen Tiguan?

Beide auto’s zijn duurder in onderhoud dan gewone SUV’s, maar goedkoper in onderhoud dan SUV’s uit het topsegment. Om precies te zijn is de Skoda Kodiaq iets goedkoper in onderhoud dan de VW Tiguan. Toch hebben beide auto’s dure reserveonderdelen en zijn de onderhoudskosten ook hoog.

  Wat is het verschil tussen Volkswagen ID.4 en ID.5?

Heeft de Skoda Kodiaq meer problemen dan de Volkswagen Tiguan?

Nee, de Skoda Kodiaq heeft minder problemen dan de Volkswagen Tiguan. Dat komt omdat de Volkswagen Tiguan iets geavanceerder is dan de Skoda Kodiaq. Daardoor kunnen er meer dingen misgaan in de VW Tiguan dan in de Skoda Kodiaq.

Meer informatie over problemen met deze twee auto’s:

Volkswagen Tiguan problemen.

Skoda Kodiaq problemen.

Welke auto gaat langer mee – Volkswagen Tiguan of Skoda Kodiaq?

Volkswagen is populair voor het maken van enkele van de meest duurzame auto’s op de markt. Aangezien beide SUV’s VW als moederbedrijf hebben, kun je dus verwachten dat ze lang meegaan. Toch zal de Skoda Kodiaq iets langer meegaan dan de VW Tiguan omdat hij niet zo ingewikkeld is.

De Skoda Kodiaq heeft een levensduur van ongeveer 200.000 km, terwijl de Volkswagen Tiguan een levensduur heeft van ongeveer 180.000 km.

Slotgedachten

Of je nu kiest voor de Skoda Kodiaq of de Volkswagen Tiguan, je zult niet teleurgesteld zijn. Beide auto’s zijn namelijk comfortabel, ruim, praktisch en betrouwbaar. Het is dus niet eenvoudig om de een boven de ander te verkiezen. Toch is de Skoda Kodiaq ideaal voor wie op zoek is naar een ruime, onderhoudsarme en betere terrein-SUV.

Daarentegen is de Volkswagen Tiguan beter geschikt voor mensen die een meer geavanceerde, high-performance, beter uitziende en leukere auto willen. Bovendien biedt de Tiguan de beste wegervaring. Tot slot biedt de Skoda Kodiaq waar voor zijn geld.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts