Uitleg van de Mercedes modelnummers

Mercedes mag dan wel een aantal van de meest luxueuze en best presterende auto’s op de weg aanbieden, maar als het op hun modelnummers aankomt, zijn ze lastiger te onthouden dan de meeste van hun concurrenten.

De modelnummers van Mercedes vertellen u meer dan alleen het merk en model van de auto. Ook al is het gemakkelijker om een modelnummer als Audi A4 te onthouden en moeilijker om Mercedes-Benz CLS63 AMG te onthouden, het Benz model vertelt u meer over de auto dan Audi.

De Mercedes-Benz nomenclatuur kent alfa-numerieke combinaties voor haar modellen. Dit is anders bij de nomenclatuur van Audi en BMW. In tegenstelling tot vroeger gebruikt Mercedes een combinatie die begint met het (de) alfabet(en) en vervolgens een twee- of driecijferig nummer.

Als het de eerste keer is dat u een auto van Mercedes koopt en u niet begrijpt wat het modelnummer betekent, is er geen reden tot paniek. In dit artikel gaan we dieper in op de nomenclatuur van Mercedes-Benz, zodat u de namen van de auto’s gemakkelijk kunt begrijpen en de perfecte auto voor u kunt uitzoeken.

Wat betekent de eerste letter (s) in de naam van Mercedes?

De eerste letter (s) staat normaal voor het model van het voertuig. Hij kan bestaan uit één, twee of drie letters in hoofdletters. Bovendien geven de eerste letters ook het type carrosserie van het voertuig aan. A staat voor een hatchback, B voor een multipurpose vehicle, en C voor een coupé.

De populairste Mercedes modellen zijn A, B, C, E en S. C, E en S hebben een lange geschiedenis en betekenis achter hun model letters. C betekent bijvoorbeeld comfort, E-executive en S-special. A en B hebben geen historische betekenis achter hun letters.

  Beste tweedehands Mercedes SUV

Andere Mercedes modellen met hun betekenis zijn:

G-Klasse: Gelandeklasse – off-road klasse
V-Klasse: genoemd naar de assemblagefabriek in Spanje (Vitoria-Gasteiz)
X-Klasse: waarbij X staat voor 4X4 of 4WD
L: Leicht of lichtgewicht
CL: Coupe Leicht – lichtgewicht coupé
R: MPV – multifunctioneel voertuig (kruising tussen bestelwagen en auto)
SL: Sport Leicht – lichtgewicht sportwagen
GL: Gelandewagen Leicht – lichtgewicht SUV
GT: Gran Turismo
AMG GT: Sportwagen

Als u elke letter met zijn betekenis begrijpt, wordt het interpreteren van de modelnummers van Mercedes-Benz auto’s een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld, GLE-Klasse betekent E-Klasse gebaseerde lichtgewicht SUV of off-roader, terwijl de GLS staat voor S-Klasse gebaseerde lichtgewicht SUV of off-roader, en de CLA betekent A-Klasse lichtgewicht coupé of 4-deurs coupé.

Waar staan de cijfers in de Mercedes-Benz voor?

Nadat we vertrouwd zijn geraakt met de eerste letters, is de volgende stap het definiëren van de cijfers die op de letters volgen. Deze verwijzen naar de cilinderinhoud van de motor, die meestal wordt aangegeven in liters of kubieke centimeters. Het is het volume van de zuigers in een volledige cyclus, gebaseerd op de ruimte die een zuiger creëert wanneer hij zich van de as verwijdert.

Motorverplaatsing is iets anders dan de inhoud van de verbrandingskamer, waar de benzine wordt verbrand. Maar het is hetzelfde als motorgrootte of motorinhoud. Zoals eerder gezegd, wordt de cilinderinhoud gemeten in liters of kubieke centimeters. Het geeft ook het totale volume van de cilinders in de motor aan.

In het verleden vermenigvuldigde Mercedes de meting met 100, maar na 1994 begon het de meting te vermenigvuldigen met 10. Als u de motorinhoud van een Mercedes-Benz wilt weten, moet u deze dus met 10 vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld, de Mercedes E350 heeft een motorinhoud van 3,5 liter.

  Welke Mercedes hebben schakelpeddels

Wat betekent de kleine letter (s) in de naam Mercedes?

Last but not least is het ook belangrijk om de kleine letter in het modelnummer te identificeren. Aan de hand van de Mercedes-Benz E350d kunt u gemakkelijk zien dat het om een E-Klasse sedan gaat met een motorinhoud van 3,5 liter. De laatste letter kan dus aangeven welk type brandstof de auto gebruikt.

Hier zijn de verschillende soorten kleine letters en hun betekenissen:

c: gecomprimeerd aardgas
d: diesel
e: elektrische of plug-in hybrides
f: brandstofcel
h: hybride of BlueTec hybride

Zo, u kunt nu alle letters en cijfers in de Mercedes-Benz E350d begrijpen. Het betekent dat het een Mercedes E-Klasse sedan is met een 3,5-liter dieselmotor.

Meer vragen over Mercedes modellen

Wat zijn de verschillen in Mercedes-Benz autoklassen?

Het verschil in Mercedes-Benz autoklassen zit in de vorm en de grootte. De modellen van de Mercedes A-, B- en CLA-klasse zijn doorgaans compacter dan de modellen van de C-, E- en S-klasse. Ook hebben de laatste krachtigere motoren dan de eerste. Daarom zijn ze ook duurder en gesofisticeerder.

Waarom hebben de meeste Mercedes-AMG-modellen het nummer 63?

Vroeger werd een normale Mercedes-Benz met een driecijferig nummer aangeduid. Maar toen AMG met de 6.3L V8-motor kwam, ontstond het nummer 63. Een normale E-Klasse zou daarom E350 heten, maar de AMG-versie ervan zou E63 heten.

Dit is een indicatie dat de E63 een auto is met betere prestaties en meer luxe dan de E350. Zelfs wanneer de motor van de auto verandert, blijft Mercedes hem 63 noemen, wat verwijst naar de hoge prestaties en het raffinement van het model in zijn klasse. Dit heeft de marketing van Mercedes vergemakkelijkt.

  Wat is de beste Mercedes voor het geld?

Hoeveel modellen biedt Mercedes-Benz aan?

Mercedes maakt al meer dan 100 jaar auto’s. In de loop der jaren zijn er enkele modellen bijgekomen en andere uit de productie genomen. Sommige modellen zoals de M-Klasse werden veranderd in GLE-Klasse. Mercedes heeft ongeveer 19 automodellen. Deze omvatten A, B, C, E, G, R, S, V, X, GL, SL, CLA, CLS, GLA, GLC, GLE, GLS, SLC, en SLS.

Wat betekent 180 in de Mercedes-Benz A-Klasse 180 auto?

Als het in het verleden was, zou de 180 in de Mercedes A-Klasse kunnen betekenen dat de auto een 1,8-liter motor heeft. Maar tegenwoordig betekent de 180 in de A-Klasse dat de auto een M270-motor heeft, een 1,6-liter viercilinder, en 75, 90 of 115 kW kan produceren.

Kies de auto die bij u past

Met deze gedetailleerde gids over Mercedes modelnummers is het kiezen van uw droom-Mercedes eenvoudig gemaakt. Hoewel Mercedes modelnummers moeilijk te begrijpen lijken, verklaren ze meer dan alleen het model van de auto. Daarom zult u meer dingen te weten komen over de auto die u wilt kopen voordat u de specificaties van de auto doorneemt.

Ongeacht het modelnummer, bieden alle Mercedes voertuigen uitzonderlijke prestaties, luxe, comfort, betrouwbaarheid en klasse. Als u de beste versies van elk Mercedes-model wilt, ga dan altijd voor hun AMG-versie.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts