De Renault Kangoo is een populaire lijn van compacte 4/5-deurs MPV’s geproduceerd door de Franse autofabrikant Renault. De Kangoo werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 en heeft sindsdien verschillende updates en herontwerpen ondergaan om hem concurrerender te maken en meer in lijn met wat Renault vandaag de dag aanbiedt.
De Kangoo is ontworpen om veelzijdig en praktisch te zijn, met een ruim interieur en configureerbare zitplaatsen die hem geschikt maken voor het vervoer van passagiers, vracht of een combinatie van beide. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende problemen met de Renault Kangoo, zodat we een breed overzicht hebben van waar je op moet letten bij de aankoop van een Renault Kangoo.
De meest voorkomende problemen met de Renault Kangoo zijn onder andere elektrische problemen, problemen met de distributieriem, problemen met de stuurbekrachtiging, problemen met de portieren en problemen met het brandstofsysteem. De meeste van deze problemen kunnen heel vervelend zijn, maar gelukkig zijn er maar een paar die echt duur zijn om te verhelpen.
Al met al lijkt de Kangoo een redelijk betrouwbare MPV als je er goed voor zorgt. Veel kleine en middelgrote bedrijven gebruiken de Kangoo voor al hun zakelijke behoeften en daarom heeft Renault de Kangoo behouden, zelfs tot op de dag van vandaag.
Elektrische problemen
Elektrische problemen en Renault-modellen zijn een match made in heaven, vooral als het gaat om modellen uit de vroege jaren 2000. De meest opvallende elektrische problemen bij de Renault Kangoo zijn onder andere een defecte snelheidsmeter die kan terugvallen in snelheid door een defecte sensor. De sleutel zelf kan defect raken, waardoor je antidiefstalsysteem onbruikbaar wordt en je geen toegang tot de auto krijgt.
De verwarmingsventilator is ook een probleem omdat de ventilatorweerstand defect kan raken en vervangen moet worden. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, kan het Start & Stop-systeem op nieuwere modellen nogal assertief en traag zijn om de auto te starten, wat je dagelijkse woon-werkverkeer vervelend kan maken. Gelukkig kunnen deze problemen worden opgelost door software-updates of door de functie volledig uit te schakelen.
Problemen met de distributieriem
Zoals veel auto’s heeft de Renault Kangoo een distributieriem die verantwoordelijk is voor het synchroniseren van de beweging van de kleppen en zuigers van de motor. Problemen met de distributieriem kunnen voorkomen in elk voertuig, ook in de Renault Kangoo, en kunnen leiden tot ernstige motorschade als ze niet snel worden aangepakt.
De distributieriemspanner is verantwoordelijk voor het strak en op zijn plaats houden van de riem. Als de spanner het begeeft, kan de riem losraken of verkeerd uitgelijnd raken, wat schade aan de motor kan veroorzaken. Dit is meestal te wijten aan olievervuiling, wat betekent dat je je motorolie zo vaak mogelijk moet vervangen om de kans op problemen met de distributieriem te minimaliseren.
Problemen met de stuurbekrachtiging
Als je merkt dat je stuur steeds zwaarder wordt om te bedienen, kan het zijn dat je stuurbekrachtigingsvloeistof lekt. Als de stuurbekrachtigingsvloeistof lekt, kan het zijn dat de stuurbekrachtigingspomp niet genoeg vloeistof heeft om goed te werken, waardoor de stuurinrichting stijf wordt of niet meer reageert.
Dit kan leiden tot een defecte stuurbekrachtigingspomp, waardoor je een ongelooflijk stijf stuurwiel krijgt. De riem zelf kan ook slijten, dus houd je hele stuurbekrachtigingssysteem in de gaten en controleer het wanneer je de olie ververst.
Problemen met de deuren
De deurgrepen van de Kangoo kunnen soms breken of losraken. Als dit gebeurt, kan het moeilijk zijn om de deur te openen of te sluiten. De actuators van de deurvergrendeling kunnen ook defect raken, maar controleer ook de sleutelhanger, want veel mensen denken dat het aan de deurvergrendeling ligt.
De rubberen deurafdichtingen van de Kangoo kunnen versleten of beschadigd raken, waardoor water en vuil de auto kunnen binnendringen. Dit kan problemen veroorzaken met het interieur en kan leiden tot corrosie.
Problemen met het brandstofsysteem
Wat het brandstofsysteem betreft, zijn er twee die we moeten vermelden. De Kangoo werd in 2018 en 2019 teruggeroepen vanwege een defecte brandstofleiding waardoor hij te veel brandstof verbruikte. Dus als je ziet dat je brandstofverbruik achteruit gaat, bel dan je dealer en vraag naar dit probleem.
Als je auto begint te piepen, afslaat of niet aanslaat, kan de brandstofpomp het probleem zijn. Als je de brandstofpomp niet hoort aanslaan wanneer je de sleutel omdraait, heb je het allereerste symptoom van een defecte brandstofpomp.
FAQ
Moet ik een Renault Kangoo kopen?
De Kangoo staat bekend om zijn veelzijdigheid, met een ruim interieur en configureerbare zitplaatsen die hem geschikt maken voor het vervoer van passagiers, vracht of een combinatie van beide. Als je een voertuig nodig hebt dat zich kan aanpassen aan je veranderende behoeften, is de Kangoo misschien een goede keuze.
Hij is ook zuinig, kost niet veel geld en heeft veel opties om uit te kiezen. Aan de andere kant, als je iets moderners en comfortabelers wilt, zal de Kangoo waarschijnlijk niet je eerste keuze zijn.
Welke carrosserietypen zijn er van de Renault Kangoo?
De Renault Kango is verkrijgbaar als gesloten bestelwagen, het meest voorkomende carrosserietype dat ontworpen is om veel vracht te vervoeren. Er is ook een crew van model beschikbaar en dat is meestal de keuze voor wie passagiers- en vrachtvervoer wil combineren.
De MPV-versie van de Kangoo is ontworpen voor persoonlijk gebruik en beschikt over een groter passagiersgedeelte met zitplaatsen voor maximaal zeven personen. Hij is ook verkrijgbaar in verschillende maten om aan verschillende behoeften te voldoen. Je kunt ook kiezen voor de Kangoo Z.E., het EV-model, en de camper die niet standaard wordt aangeboden, maar mensen hebben een heleboel van deze modellen omgebouwd tot camper.
Is de Renault Kangoo veilig?
De Renault Kangoo is over het algemeen beoordeeld als een veilig voertuig, maar de veiligheidsvoorzieningen en beoordelingen kunnen variëren afhankelijk van het bouwjaar en model van het voertuig. Het European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) heeft verschillende versies van de Renault Kangoo getest en heeft hem een algemene veiligheidsbeoordeling van vier van de vijf sterren gegeven.
Hij beschikt ook over een groot aantal moderne actieve veiligheidsvoorzieningen zoals airbags, ABS, achteruitrijcamera, AEB en sensoren, maar niet over de meest geavanceerde voorzieningen zoals adaptieve cruise en Lane Keep Assist.