Veel voorkomende problemen met de Renault Laguna

Renault Laguna

De Renault Mégane is een grote gezinsauto die zowel als sedan als coupé verkrijgbaar is. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in modeljaar 1994 en heeft sindsdien drie verschillende generaties voortgebracht. De Laguna werd gestopt voor modeljaar 2015 en dat betekende het definitieve einde. De Laguna was niet meer en het lijkt erop dat daar geen verandering in komt.

In dit artikel gaan we het hebben over de meest voorkomende problemen met de Renault Laguna, wat betekent dat we je vertellen wat er mis zou kunnen gaan en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Dit zijn onder andere problemen met de motor, zoals een defecte koelventilator of problemen met de brandstofpomp die ervoor kunnen zorgen dat de auto afslaat en niet meer aanslaat.

De stuurinrichting is ook gevoelig voor problemen, waarvan sommige het systeem volledig onbruikbaar kunnen maken. De handgeschakelde versnellingsbak kan koppelingsproblemen hebben, terwijl elektrische problemen talrijk en soms echt frustrerend zijn. Tot slot moeten we ook het veersysteem noemen, met name de bussen van de achteras die kloppende geluiden kunnen veroorzaken.

Al met al is de Laguna een redelijk betrouwbare auto als je er alles aan doet om hem zo te houden. Oudere modellen geven inderdaad meer problemen, maar alles zou goed moeten komen als je je best doet en deze problemen onder controle houdt.

  Is de Renault Twingo een goede auto?

Motorproblemen

De meest voorkomende motorproblemen met de Renault Laguna hebben te maken met de koelventilator die het kan begeven waardoor de auto afslaat. Soms kan het aan de sensor zelf liggen, wat betekent dat je niet meteen moet beginnen met het vervangen van de ventilator. De Laguna kan ook last hebben van EGR-klepproblemen die leiden tot een slechte acceleratie en verbranding van motorolie.

De brandstofpomp is een bekende zere plek voor veel Laguna modellen en het probleem begint meestal met een inconsistente brandstoftoevoer, maar ontwikkelt zich gemakkelijk tot niet meer starten. De turbocompressor kan het ook zelden begeven, dus controleer al deze systemen wanneer dat mogelijk is, want vroeg ingrijpen kan je helpen dit te voorkomen.

Problemen met het stuursysteem

Er zijn een paar problemen met het stuursysteem van de Laguna, met als belangrijkste klopgeluiden als je het stuur helemaal draait en een defecte stuurbekrachtigingspomp. Het eerste probleem kan worden verholpen door alle kleine mechanische onderdelen die tegen elkaar aan kunnen schuren opnieuw uit te lijnen als je het stuur goed blokkeert.

Een defecte stuurbekrachtigingspomp is een ernstiger probleem en leidt tot een volledig gebrek aan stuurbekrachtiging. Als dit gebeurt, moet je de stuurbekrachtigingspomp vervangen, maar als je het probleem in een vroeg stadium opmerkt, kun je de pomp misschien nog redden.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Koleos

Problemen met de transmissie

De meeste Renault Laguna-modellen zijn uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak, waarvan bekend is dat het koppelingspedaal blijft hangen. Dit betekent meestal dat het intrappen van het pedaal meer kracht kost, terwijl het loslaten van het pedaal traag en vaak moeilijk gaat als het pedaal weigert terug te keren naar de uitgangspositie.

De realiteit is dat dit een veel voorkomend probleem is bij de Laguna en dat het vervangen van de koppeling de enige manier is om het probleem volledig te verhelpen. Omdat dit een vrij moeilijke taak is om zelf uit te voeren, moet je je auto naar een ervaren monteur brengen die het probleem in een paar uur tijd kan verhelpen.

Elektrische problemen

Er zijn veel potentiële elektrische problemen die de Laguna kunnen treffen, de twee belangrijkste zijn defecte verwarmingen en falende elektrische ramen. De eerste wordt veroorzaakt door een defect bedieningspaneel dat moet worden vervangen, terwijl je bij de tweede de elektrische raamregelaars moet inspecteren en vervangen.

Andere elektrische problemen zijn mogelijke problemen met de buitenverlichting, problemen met de elektronische parkeerrem en problemen met het scherm op het dashboard. Sommige van deze kleinere problemen kunnen worden opgelost met eenvoudige software-updates, maar voor sommige moet je ook hardwareonderdelen vervangen.

Problemen met de ophanging

De belangrijkste problemen met de achterwielophanging zijn versleten asbussen en mogelijke schokdempproblemen. Je kunt dit niet echt voorkomen, want beide zijn vervangbaar en moeten uiteindelijk worden vervangen.
Dus als je kloppende geluiden hoort uit de ophanging, vooral tijdens het rijden over glooiingen, moet je de asbussen en de schokdempers inspecteren.

  Is de Renault Talisman een goede auto?

FAQ sectie

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts