VW Bluetooth koppeling problemen

VW problemen

Moderne auto’s zijn uitgerust met een overvloed aan nuttige functies om onze dagelijkse ervaring zowel veiliger als leuker te maken. Bluetooth functionaliteit in de auto bestaat al sinds het begin van de jaren 2000, maar werd later opgewaardeerd naar verschillende functies zoals bellen in de auto, audio streaming, GPS, verschillende comfortfuncties en zelfs enkele veiligheidsfuncties.

Alle VW auto’s worden tegenwoordig geleverd met Bluetooth functionaliteit, wat te verwachten is omdat VW auto’s modern en bij de tijd zijn. Soms kunnen deze systemen echter allerlei problemen ondervinden, waarvan sommige eenvoudig te verhelpen zijn, terwijl voor andere software of zelfs hardware vervanging/updates nodig zijn.

De meest voorkomende VW Bluetooth koppelingsproblemen zijn dat het centrale infotainmentsysteem een apparaat niet koppelt of de verbinding zonder duidelijke reden verbreekt, problemen met handsfree bellen, problemen met het afspelen van audio en problemen met het systeem dat niet herkent dat je telefoon er is.

Deze problemen hebben vaak dezelfde oplossingen en daarom moet u ze allemaal uitvoeren als u het systeem niet aan de praat krijgt. Als je er niet in slaagt je problemen op deze manier op te lossen, kun je het beste een ervaren VW technicus/servicecentrum raadplegen, omdat sommige van deze problemen te wijten kunnen zijn aan problemen met de essentiële elektrische systemen van de auto.

Koppelingsproblemen of het systeem kan geen consistente verbinding handhaven

Waarschijnlijk het meest voorkomende probleem met VW Bluetooth functionaliteit is wanneer het systeem weigert een nieuw apparaat te koppelen of wanneer de verbinding met tussenpozen wegvalt. Beide zijn nogal frustrerend omdat je het systeem in de gaten moet houden om ze op te lossen, wat betekent dat je niet moet rijden terwijl je probeert ze op te lossen.

  Alles over 2023 VW ID 4 modellen

Het VW MIB systeem kan problemen vertonen met beschadigde systeembestanden en verschillende bugs en glitches die meestal tot deze problemen leiden. Om ze op te lossen kun je het beste een master reset van het systeem uitvoeren of het VW MIB systeem bijwerken naar de laatste iteratie. Als dit niet helpt, moet u contact opnemen met uw VW-dealer, want dit kan ook een hardwareprobleem zijn dat professioneel moet worden beoordeeld.

Problemen met handsfree Bluetooth mobiele telefoon

De hands-free Bluetooth mobiele telefoon functionaliteit maakt het mogelijk om gesprekken te beantwoorden en te voeren tijdens het rijden op een manier die niet illegaal is. Dit is de enige manier waarop u gesprekken moet voeren en beantwoorden terwijl u achter het stuur zit, omdat u dan meestal uw telefoon niet in uw handen hoeft te nemen. Dit alles wordt echter moeilijk tot onmogelijk als het systeem faalt.

Om dit op te lossen, kunt u het beste naar het MIB-infotainmentsysteem gaan en uw Bluetooth-apparaat vergeten en proberen opnieuw verbinding te maken. In de meeste gevallen lost dit het probleem op, maar als het niet lukt, moet u de auto uitzetten en 10-15 minuten laten staan voordat u het opnieuw probeert. Het is ook een goed idee om de beveiligingsberichten van uw telefoon te controleren, wat betekent dat u vergeten bent de functie in te schakelen via het Bluetooth-menu van uw telefoon.

Problemen met het afspelen van Bluetooth-audio

De meeste mensen gebruiken tegenwoordig Bluetooth-verbindingen om hun muziek te streamen terwijl ze achter het stuur zitten, wat ook een probleem kan worden als het systeem dat weigert. Je kunt jezelf informeren over hoe je muziek kunt streamen in je VW voordat je dit probleem kunt gaan oplossen. Het eerste aandachtspunt moet zijn om te controleren of je deze functie via je telefoon hebt ingeschakeld.

  Alles over Volkswagen ID. 4 Pro 4MOTION

Als dit het probleem niet oplost, kun je het beste je muziekapplicatie op je telefoon opnieuw opstarten en opnieuw verbinding maken met het systeem. Zorg ervoor dat je het volume van je app verhoogt en het afspelen van mediamuziek inschakelt op je centrale infotainmentscherm.

VW Bluetooth herkent mijn telefoon niet

Het laatste probleem dat we gaan noemen is er een waarbij het systeem je telefoon niet eens kan vinden. Zorg er eerst voor dat je Bluetooth zichtbaarheid op je telefoon aanzet terwijl je via het infotainmentsysteem van de auto naar je toestel zoekt. Het beste is om je telefoon een andere naam te geven die je gemakkelijk kunt zien op het infotainmentscherm van je auto.

Als je je telefoon nog steeds niet kunt vinden, probeer dan je telefoon en je auto uit te schakelen en laat ze 10-15 minuten met rust voordat je het opnieuw probeert. Als dit het probleem niet oplost, probeer dan uw telefoon en het MIB-systeem in uw auto te updaten naar de laatste versie voordat u het opnieuw probeert. Tot slot, als het probleem aanhoudt, kun je het beste contact opnemen met VW.

FAQ Sectie

Is het veilig om Bluetooth-functies te gebruiken tijdens het rijden?

Een van de belangrijkste voordelen van Bluetooth is de mogelijkheid om uw toestellen tijdens het rijden te gebruiken/controleren. Als zodanig is het inderdaad veilig om dit te doen als u het doet op een manier die de autofabrikant u aanbeveelt. En als uw Bluetooth-systeem hapert of u uw aandacht laat verslappen terwijl u onderweg bent, kunt u het beste alles achterwege laten tot u volledig tot stilstand komt.

  Volledig autonome elektrische auto's die passagiers horizontaal laten slapen

Soms kunnen deze systemen meer kwaad dan goed doen, omdat de kalibratie van sommige een probleem kan zijn. Hoe dan ook, als alles is zoals het hoort en als u het systeem gebruikt zoals bedoeld door de fabrikant, is het veilig om dat achter het stuur te doen.

Biedt VW Bluetooth 5.0 aan?

Bluetooth 5.0 bevat heel wat verbeteringen ten opzichte van oudere systemen omdat u hiermee meerdere toestellen tegelijk kunt verbinden, wat nuttig is voor wie afzonderlijke toestellen gebruikt om te bellen en muziek af te spelen/het navigatiesysteem in te stellen. Een ander voordeel van een Bluetooth 5.0 systeem is dat het meestal een betere verbinding biedt.

Gelukkig zijn alle moderne VW-modellen uitgerust met Bluetooth 5.0, terwijl oudere (ongeveer 10 jaar) VW-modellen oudere Bluetooth-versies hebben.

Biedt VW draadloze Apple CarPlay en Android Auto?

Alleen de allernieuwste 2021+ VW-modellen zijn uitgerust met draadloos CarPlay en Android Auto, wat betekent dat u een kabel moet gebruiken als u deze functies in oudere VW-modellen wilt gebruiken. Draadloze Apple CarPlay en Android Auto maken gebruik van Bluetooth in plaats van een bekabelde verbinding waardoor het verbindingsproces veel naadlozer en premium aanvoelt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts