Wat is beter – GLA of CLA?

De Mercedes Benz GLA is een subcompacte crossover/SUV op basis van het platform van de A-Klasse die zowel SUV-kopers als hatchback-kopers tevreden wil stellen. De CLA is ook gebaseerd op het platform van de A-Klasse, maar heeft een sportievere, jeugdigere en stijlvollere benadering die zowel sedan- als coupékopers tevreden wil stellen.

Deze twee zijn van binnen bijna identiek, maar aan de buitenkant zijn het twee werelddelen van elkaar. De GLA is praktischer, begeerlijker, goedkoper en biedt een verhoogde rijpositie die zelfs licht terreinrijden aankan. De CLA daarentegen is veel doelgerichter, dynamischer, opvallender en zonder twijfel de mooiste van de twee.

Als u een familiemens bent, is de GLA mijlenver beter. Als je echter van pittig autorijden houdt en bereid bent om het praktische op te offeren voor stijl, dan is de CLA de juiste keuze. Beide auto’s gebruiken dezelfde motoren, dezelfde platforms en identieke interieurs.

De CLA ziet er echter duurder uit en is de leukere optie van de twee. Aan de andere kant, als je een betere allround auto wilt die geschikt is voor meer mensen en in de meeste gevallen superieur is, dan is de GLA de auto die je moet hebben.

Mercedes Benz GLA-Klasse – De kampioen in nut, functionaliteit en wenselijkheid

Voor een vanafprijs van $ 36.400 krijgt u een iets hogere rijpositie, beter zicht, meer ruimte en een meer begeerlijke carrosserievorm. Hierdoor lijkt de GLA in vergelijking met de CLA meer in zijn mars te hebben, en dat is ook zo.

De GLA overtreft de CLA vooral op het gebied van gebruiksgemak, omdat het in- en uitstappen een stuk eenvoudiger is, wat gunstig is voor oudere bestuurders. De hogere zitpositie maakt het gemakkelijk om vanuit de GLA naar buiten te kijken, wat parkeren en manoeuvreren in krappe ruimtes aanzienlijk vergemakkelijkt.

  Welke Mercedes modellen hebben ambient verlichting

De GLA kan ook veel beter overweg met onverharde en modderige wegen dan de CLA omdat de bodemvrijheid aanzienlijk hoger is. Als u een familieman bent en vaak meerdere mensen in uw auto vervoert, is de GLA een no-brainer omdat de ruimte op de achterbank veel groter is dan die in de CLA.

Tot slot verkiezen de meeste mensen tegenwoordig SUV’s boven sedans en coupés, en het aantal verkochte GLA-modellen per jaar ligt een stuk hoger dan het aantal verkochte CLA-modellen.

Mercedes Benz CLA – de rij-, stijl- en raffinementkampioen

De Mercedes Benz CLA begint bij 38.200 dollar en is daarmee een stukje duurder dan de GLA. De CLA ziet er echter wel een stuk duurder uit dan de GLA, zeker als hij is uitgerust met het AMG-pakket. De CLA is ook een veel jeugdiger ogende auto omdat hij lager bij de grond staat en een klassiek Mercedes vierdeurs coupé silhouet heeft.

De CLA ziet er veel geraffineerder en duurder uit, maar hij wekt lang niet zoveel belangstelling als de GLA. Bovendien is de CLA een van de minst praktische Mercedessen die je tegenwoordig voor geld kunt kopen. Het zicht is verre van perfect en de CLA ligt een stuk lager bij de grond, wat voor sommigen een rode vlag zou kunnen zijn.

Het dagelijks gebruik van een CLA is lastiger omdat je hem niet zo gemakkelijk kunt parkeren als de GLA, maar het verschil is dat je je elke keer dat je uitstapt veel meer zult omdraaien om naar de CLA te kijken. De GLA oogt flauw en veel te basic, en sommigen beweren zelfs dat hij er in vergelijking goedkoop uitziet.

  Zijn alle Mercedessen met lederen zetels uitgerust?

De CLA is vele malen beter dan de GLA op het gebied van rijervaring, want hij is veel dynamischer, comfortabeler, stiller en heeft betere rijeigenschappen. Het enige rij-aspect waar de GLA het aflegt tegen de GLA is licht terreinrijden en stop-and-go verkeer vanwege het betere zicht.

Mercedes Benz CLA AMG vs Mercedes Benz GLA AMG

De AMG-afdeling van Mercedes richt zich op het ontwerpen en maken van de meest dynamische Mercedes-modellen die je voor geld kunt kopen. Dit is waar de CLA en de GLA behoorlijk van elkaar verschillen. Zowel de 35 AMG- als de 45 AMG-versie kosten evenveel, maar de ene is een betere AMG dan de andere, en dat is de CLA.

Een sportieve coupé sedan zal altijd een betere performance auto zijn dan een crossover/SUV, want de GLA heeft weinig tot geen zin als performance auto. Het zwaartepunt ligt veel te hoog en daardoor rolt de GLA nogal.

De CLA AMG blijft de hele tijd op zijn plek en kan vrijwel rondjes rijden om de GLA AMG als het gaat om performance rijden.

FAQ Sectie

Is de CLA zuiniger dan de GLA?

Het is u vergeven dat u denkt dat de CLA dankzij zijn gladde silhouet een zuinigere auto is, maar in werkelijkheid zijn ze allebei even zuinig. In de stad zou de auto zo’n 22-23 MPG moeten halen, op de snelweg is dat 29 MPG en de gecombineerde MPG-resultaten zijn 25 MPG voor zowel de CLA als de GLA.

  Moet ik een 10 jaar oude Mercedes kopen?

Dit betekent dat ze ook identiek zijn als het gaat om CO2-uitstoot, omdat ze gebruik maken van precies dezelfde motoren. Afhankelijk van uw rijstijl zult u met de CLA echter veel minder brandstof verbruiken als u weet wat u doet.

Is de GLA veiliger dan de CLA?

De meeste mensen geloven dat een SUV altijd een stuk veiliger zal zijn dan een sedan, ongeacht de grootte, maar het lijkt erop dat beide ook in dit geval identiek zijn. Alle toonaangevende organisaties die crashtests uitvoeren, hebben beide auto’s een stellaire 5-sterrenbeoordeling gegeven.

Het is echter vermeldenswaard dat deze niet met alle noodzakelijke veiligheidsopties van de fabriek worden geleverd, wat betekent dat u meer zult moeten betalen als u superieure veiligheidsreferenties wilt.

Is de GLA betrouwbaarder dan de CLA?

Beide auto’s zijn op hetzelfde chassis ontworpen en gebouwd en zouden daarom even betrouwbaar moeten zijn. Volgens J.D. Power zijn zowel de CLA als de GLA identiek met een score van 73/100, wat hen bovengemiddeld betrouwbaar maakt.

Dit is een schril contrast met de oudere GLA- en CLA-modellen, die het premiumlabel van Mercedes onwaardig waren omdat ze vaak problemen hadden en goedkoop aanvoelden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts