Welke auto heeft de stilste cabine?

Een stille cabine is vrij belangrijk als het gaat om een luxe auto, omdat het de stress wegneemt van het dagelijkse woon-werkverkeer en het u fris houdt na een paar uur op de weg. Veel nieuwere luxemodellen zijn stil, maar sommige zijn zeker stiller dan andere.

De stilste auto die er is, is waarschijnlijk de Rolls Royce Phantom. Dit luxueuze vlaggenschip van Rolls is het toppunt van post-opulente luxe en kan alleen worden vergeleken met andere Rolls Royce-modellen. Deze auto’s staan inderdaad op een heel ander niveau als het op luxe aankomt, en dat mag ook wel gezien het prijskaartje.

Naast de machtige Rolls is de Tesla Model S waarschijnlijk de stilste EV die er is, maar de Taycan en de Audi E-Tron GT zijn ook extreem stil. De Audi A8, Mercedes Benz S-Klasse en de BMW 7-serie bieden ook een superieur stille rijervaring.

Als u de stilste SUV wilt die er is, dan is de Rolls Royce Cullinan de beste keuze. Naast de Cullinan, zijn de Bentley Benteyga, Audi Q7, BMW X7, Mercedes Benz GLS, en de Lincoln Navigator degenen om te overwegen.

Motor

Als u een stille cabine wilt, zijn lawaaierige motoren geen optie. Veel nieuwere auto’s bieden geavanceerde motoren met actieve motorsteunen die ongewenste motortrillingen onderdrukken die de cabine binnendringen. Dit is essentieel om de inzittenden een stille, afstandelijke ervaring te bezorgen.

En niemand doet dat beter dan Rolls Royce. Alle moderne Rolls Royce-modellen maken gebruik van V12-motoren met dubbele turbo, die speciaal ontworpen zijn om stil en zo soepel mogelijk te zijn. Deze V12-motoren bieden een ruim koppel bij lage toerentallen, zodat u de motor nooit hoeft uit te toeren.

  Welke kleine auto's hebben parkeerhulp?

Bij stilstand is de V12 volledig geruisloos en zou je haast denken dat de auto door een elektromotor wordt aangedreven. De motor wordt volledig geïsoleerd door de vele geluidsdempende delen rond de motor en de enige manier om de motor te horen is door hem op toeren te brengen, wat niet gebruikelijk is voor Rolls Royce-eigenaars.

In het algemeen geldt dat als u een stille cabine wilt, u moet kiezen voor een benzinemotor en niet voor een diesel, maar er zijn een paar dieselmotoren die wel een vergelijkbaar niveau van stilte bieden, zoals de 3.0L dieselmotor die in de Audi Q7 te vinden is.

Geluiddemping

Geluiddemping is het proces waarbij de cabine van de auto stiller wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder zich langer ontspannen voelt, het komt ook het geluidssysteem ten goede en het is uiterst belangrijk om windgeruis tegen te gaan bij het rijden op hoge snelheden op de snelweg.

En de Rolls Royce Ghost is de kampioen op het gebied van geluidsdemping, want hij is uitgerust met meer dan 220 pond aan geluidsdempend materiaal, wat een onbetwist record is voor de hele auto-industrie. Dit is ongetwijfeld een record voor de hele auto-industrie. Hoewel dit niet kan worden bevestigd, heeft een gewone auto ongeveer de helft van de hoeveelheid geluidsdempende materialen aan boord.

De effecten van geluidsdemping zijn niet alleen bedoeld om het geluid te onderdrukken, maar ook om de kwaliteit van de geluidsinstallatie te verbeteren, aangezien het geluid van buitenaf sterk wordt verminderd en de nadruk nog meer op het geluid zelf komt te liggen. De meeste auto’s bedekken minimaal ongeveer 50% van het interieurmetaal met geluidsdempend materiaal, maar anderen zoals RR gaan nog een stap verder.

  Beste hybride auto voor reizen

Het is vermeldenswaard dat toen de nieuwe Rolls Royce Ghost in ontwikkeling was, de gekke geleerde RR ingenieurs in staat waren om de bestuurder volledig van de buitenkant te isoleren, maar de effecten waren desoriënterend en veel te veel vacuüm-achtig, dus besloot Rolls om de cabine een beetje luidruchtiger te maken.

Extra geluidsonderdrukking

Naast geluidsdemping en stillere motoren zijn er veel verschillende manieren om het geluid in de cabine te dempen. Veel merken staan bekend om het gebruik van dubbele beglazing en stillere uitlaatpijpen die de hoeveelheid windgeruis bij hogere snelheden aanzienlijk verminderen.

Bovendien rusten sommige merken zoals Audi sommige van hun modellen uit met een technologie die actieve ruisonderdrukking wordt genoemd en die in feite constante frequenties van buitenaf leest die in het interieur doordringen, zodat de auto bepaalde frequenties uitzendt die die frequenties van buitenaf onderdrukken.

Rolls Royce staat er ook om bekend schuimkussentjes in de banden van de auto te stoppen om het bandenlawaai bij hoge snelheden tot een minimum te beperken. Bovendien worden auto’s steeds aerodynamischer, omdat aerodynamica een grote rol speelt bij het geluidsniveau van een auto.

Dit is vooral duidelijk als je een Mercedes Benz G-Klasse vergelijkt met een meer gestroomlijnde SUV zoals de Range Rover Velar. De niveaus van het windgeruis van de voorruit liggen mijlenver uit elkaar tussen deze twee luxe SUV’s.

FAQ Sectie

Kan ik de geluidsisolatie van mijn auto verhogen?

Als u vindt dat uw auto te hard staat of als u het gewoon zo stil mogelijk wilt hebben, kunt u de geluidsisolatie van uw auto op veel verschillende manieren verbeteren. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aftermarket geluidsdemping installatie.

  Wat zijn de beste SUV's qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Deze bedrijven meestal plaatsen geluiddemping in de meest luidruchtige gebieden, zoals de wielkuip, lading voeringen, of de onderkant van de auto. U moet ook brede banden met een laag profiel vermijden en u bewust zijn van het feit dat winterbanden aanzienlijk luidere bandengeluiden produceren.

Heb ik extra geluidsisolatie nodig?

Dat hangt af van de auto waarin u rijdt en de manier waarop u regelmatig rijdt. Als u een luxueuze sedan bezit die al een verhoogde geluidsisolatie heeft, dan is er geen behoefte aan aftermarket bedrog. Als u echter meestal langere afstanden aflegt en u wilt de geluidsisolatie verhogen, ga dan te werk en raadpleeg een professional.

Te veel geluidsisolatie is een tweesnijdend zwaard. Het maakt de ervaring weliswaar een stuk aangenamer en rustiger, maar het verhoogt ook de kans op slaperigheid en het isoleert u aanzienlijk van alle gevaren uit de buitenwereld.

Zijn EV’s stiller dan gewone auto’s met verbrandingsmotor?

Het is onduidelijk of EV’s stiller zijn in vergelijking met een gewone auto met verbrandingsmotor, maar het ontbreken van motorgeluid verlaagt zeker het geluidsniveau bij lagere snelheden. Maar aan de andere kant maakt het ontbreken van motorgeluid bij hogere snelheden de auto juist luidruchtiger.

Het is ook vermeldenswaard dat EV’s meestal veel aerodynamischer zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor, wat ook helpt bij de geluidsreductie. Eén ding is echter duidelijk: geen enkele auto is zo stil en sereen als een Rolls Royce.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts