Welke auto’s hebben pop-up lichten?

Pop-up koplampen waren erg populair in de jaren 80. Dit eenvoudige maar elegante kenmerk maakte de auto sportiever en betoverend. Om veiligheidsredenen werden deze koplampen echter uit de roulatie genomen. Welke auto’s hebben nu nog pop-up lampen?

Op dit moment maakt geen enkele fabrikant nog auto’s met pop-up lampen. Dit is het gevolg van de nieuwe regelgeving die vereist dat de voorkant van auto’s gemakkelijker vervormbaar moet zijn. Aangezien het een hele uitdaging is om verborgen lichten te ontwerpen die aan deze wet voldoen, zien veel fabrikanten de noodzaak niet in om dergelijke lichten te ontwerpen.

Enkele van de laatste auto’s die op de markt zijn gebracht met pop-up verlichting zijn de Chevrolet Corvette C5 uit 2004 en de Lotus Esprit uit 2004. Dus, als u op zoek bent naar een auto met pop-up verlichting, zult u moeten overwegen de gebruikte auto markt als er geen nieuwe modellen worden gemaakt.

Wat zijn enkele van de meest iconische auto’s met pop-up lichten?

Naast de Chevrolet Corvette C5 en Lotus Esprit, zijn er veel andere opvallende auto’s met pop-up verlichting. Deze omvatten Cord 810, BMW M1, Ferrari F40, Lamborghini Diablo, Porsche 928, Maserati Ghibli, BMW 8-Serie, Honda NSX, en Toyota 2000GT.

Kenmerken van de 2004 Chevrolet Corvette C5

Aangezien veel auto’s met pop-up koplampen gemaakt werden in de jaren 80 en 90, is het vrij moeilijk om een tweedehands auto met pop-up lampen in goede staat te vinden. Er zijn echter een handvol Chevrolet Corvette C5 modellen die in 2004 werden gemaakt.

De Chevrolet Corvette C5 had drie verschillende typen auto’s om uit te kiezen. Dit waren de 2-deurs coupe, Z06 Coupe, en cabriolet. Het basis model was de 2-deurs coupé die verkocht werd vanaf $44.500. Het duurste model was de Z06 coupé, die verkocht werd voor meer dan 52.300 dollar.

  Welke kleine auto's hebben parkeerhulp?

Al deze auto’s waren mooi en elegant met eenvoudige maar aantrekkelijke pop-up koplampen. De Chevrolet Corvette C5 op een 5,7-liter V-8 motor, die was zeer krachtig in die tijd. Bovendien leverde hij tot 2350 pk en 360 lb-ft koppel. Met een automatische transmissie met 4 versnellingen is dit een van de beste auto’s van zijn generatie.

Bovendien beschikte de Chevy Corvette C5 over lederen zetels, verwarmde spiegels, airconditioning vooraan, dual-zone automaat, mistlampen, en lendensteun voor bestuurder en passagier. Bovendien had hij een achterwielaandrijving, die uitzonderlijk was in de meeste rijomstandigheden.

Kenmerken van de 2004 Lotus Esprit

Een andere auto met pop-up verlichting die gemakkelijk te vinden is op de tweedehandsmarkt is de 2004 Lotus Esprit. In tegenstelling tot de Chevy Corvette C5, biedt deze auto alleen een 2-deurs coupé. De auto is echter zeer krachtig, luxueus, en comfortabel.

De 2004 Lotus Esprit heeft een 3.5-liter V-8 motor die tot 350 pk en 295 lb-ft aan koppel levert. Bovendien is de auto voorzien van een handgeschakelde 5-versnellingsbak en een achterwielaandrijving. Met dergelijke kenmerken was de Lotus Esprit een krachtige en unieke auto.

Net als de Chevy Corvette C5, had deze auto ook pop-up verlichting en lederen bekleding. Andere opvallende kenmerken zijn airconditioning vóór, lendensteun voor bestuurder en passagier, 17-inch zilverkleurig aluminium wiel, sleutelhanger, verwarmde spiegels en mistlampen.

De Lotus Esprit was echter veel duurder dan de Chevy Corvette C5 met een basisprijs van ongeveer $90.000.

FAQ

Zijn pop-up koplampen wettelijk toegestaan?

Verrassend genoeg zijn pop-up koplampen nog steeds legaal. Veel fabrikanten maken echter geen auto’s met pop-up koplampen vanwege de strenge wetten die gelden voor het ontwerpen van deze lampen en de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Daarom zien veel fabrikanten de noodzaak niet in om ze te maken.

  Zijn hybride auto's goedkoper om te verzekeren?

Wat was de eerste auto die de pop-up koplampen introduceerde?

De eerste auto met verzonken koplampen was de Cord 810 in 1936. In die periode werden deze koplampen aanvaard omwille van hun aerodynamisch voordeel. Bovendien hadden deze koplampen een ideale hoogte die in de jaren 1970 door de autoriteiten werd gewenst.

Bovendien maakten de koplampen de auto’s slanker en verbeterden ze hun esthetiek. Andere auto’s die in de voetsporen van de Cord 810 traden waren de Maserati Ghibli uit 1966, de Opel GT uit 1968, de Chevrolet Corvette uit 1963 en de Lance Stratos uit 1972.

Waarom werden de pop-up lichten afgeschaft?

De klaplampen werden afgeschaft om de voetgangers bij een ongeval te beschermen. Daarom werden er wetten uitgevaardigd die bepaalden dat de voorkant van auto’s gemakkelijk vervormbaar moest zijn. Aangezien het ontwerpen van verborgen koplampen die aan deze wet voldoen een uitdaging en duur was, besloten veel autofabrikanten deze functie niet langer toe te passen.

Bovendien, na Europa de wetten, veel fabrikanten hun toevlucht tot het komen met betere lichten die ook kosteneffectief. Sommige van deze innovatieve lichten zijn adaptieve koplampen en LED-verlichting technologie. Deze hebben de meeste verlichtingsproblemen opgelost, waardoor de behoefte aan pop-up verlichting enorm is afgenomen.

Wanneer stopte de Mazda met het maken van pop-up koplampen?

Zoals de meeste autoconstructeurs stopte Mazda MX-5 Miata in 1997 met de productie van zijn legendarische pop-up koplampen. Dus, alleen de eerste generatie MX-5 Miata kwam met de pop-up koplampen. Deze auto is een van de best verkochte Mazda’s aller tijden, omdat er tussen 1989 en 1997 meer dan 400.000 exemplaren van werden verkocht.

  Wat is de beste SUV voor langeafstandsritten?

Wat is de beste auto met pop-up koplampen?

Het is een hele uitdaging om één auto met knipperlichten te kiezen, want er zijn veel klassieke auto’s om uit te kiezen. Enkele van de beste auto’s met pop-up koplampen zijn echter Toyota 2000GT, Maserati Ghibli, Honda NSX, Vector W8, BMW 8-Serie, BMW M1, Lamborghini Diablo, Porsche 944, en Ferrari F40.

De meeste van de bovenstaande auto’s werden gemaakt tussen 1960 en 1990. De laatste productieauto’s met pop-up koplampen werden gemaakt in 2004. Desondanks kunt u de meeste van deze auto’s nog steeds op de tweedehandsmarkt vinden tegen uitzonderlijke prijzen.

Samenvatting

Momenteel maakt geen enkele fabrikant nog auto’s met pop-up koplampen. Niettemin zijn er verschillende uitstekende tweedehandswagens met pop-up verlichting, zoals de Chevrolet Corvette C5 uit 2004 en de Lotus Esprit uit 2004. Toch zijn er nog enkele iconische auto’s met pop-up verlichting op de tweedehandsmarkt te vinden, zoals de BMW 8-Serie, Lamborghini Diablo en Toyota 2000GT.

Wanneer u op zoek bent naar een gebruikte auto met pop-up verlichting, zorg er dan voor dat u deze goed inspecteert voordat u hem koopt. Bovendien, is het belangrijk om te weten dat deze auto’s werden stopgezet om veiligheidsredenen. Dus, kunt u niet in staat zijn om deze auto’s te gebruiken in sommige regio’s.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts