Zijn auto’s met vierwielaandrijving de moeite waard?

Een vierwielaandrijving biedt veel voordelen ten opzichte van de meeste standaard FWD of RWD systemen, maar het kost gemiddeld $2000 meer, wat de vraag doet rijzen of de voordelen van vierwielaandrijving het systeem echt de moeite waard maken? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we een paar verschillende factoren beoordelen.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan vierwielaandrijving, gaande van een betere acceleratie, meer tractie, een betere stabiliteit, de mogelijkheid om sneller door de bochten te gaan, en een algemeen veiligere en zekerder rijervaring, ongeacht de ondergrond waarop je rijdt.

Maar, zoals eerder gezegd, heeft een vierwielaandrijving een stevig prijskaartje op zich. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat je soms een uitrustingsniveau hoger moet gaan om zelfs maar te kunnen kiezen voor een vierwielaandrijving, wat de prijs soms aanzienlijk kan doen stijgen.

Een vierwielaandrijving voegt ook meer gewicht toe, wat zijn tol eist op het brandstofverbruik en het algemene reactievermogen van het chassis. Bij sommige auto’s met vierwielaandrijving voelt de besturing een beetje “kunstmatig” aan, wat een veel voorkomend nadeel is van sportauto’s met vierwielaandrijving. Bovendien zijn all-wheel drive auto’s vaak minder praktisch dan hun FWD/RWD tegenhangers.

Voordelen van vierwielaandrijving – tractie, veiligheid, acceleratie en stabiliteit

Een all-wheel drive systeem is ontworpen om vermogen naar alle vier de wielen te sturen, waardoor de auto in de meeste omstandigheden sneller is. Dit betekent dat een vergelijkbaar aangedreven RWD/FWD bijna altijd langzamer accelereert, vooral als de auto veel vermogen heeft.

Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe BMW M3 die zowel als klassieke RWD sedan of als sedan met vierwielaandrijving wordt aangeboden. De vierwielaangedreven versie van de M3 kan een 0-60 km/u-tijd van 3 seconden halen, maar de M3 met vierwielaandrijving is vaak meer dan een seconde langzamer omdat hij het vermogen niet efficiënt kan overbrengen.

  Moet ik mijn auto wassen voordat ik hem roestvrij maak?

Dit alles betekent dat er een aanzienlijk gebrek aan tractie is bij krachtige RWD-platforms, wat soms als positief kan worden gezien als je de voorkeur geeft aan een levendige sportwagen. Vanuit het oogpunt van veiligheid en stabiliteit is een vierwielaangedreven auto echter veel veiliger, vooral als de weersomstandigheden niet ideaal zijn.

Als de plaats waar u woont regelmatig te maken heeft met sneeuw en ijs, zou de keuze voor vierwielaandrijving verplicht moeten zijn, omdat dit net zo belangrijk is als een set fatsoenlijke banden. In dat geval is de kans op spinnen in een auto met vierwielaandrijving in elk mogelijk scenario veel kleiner.

Nadelen van vierwielaandrijving -veiligheid(?), kosten, complexiteit, efficiëntie, praktisch nut en ”fun”

Voor sommigen is een all-wheel drive systeem een no-brainer, en dat is volkomen begrijpelijk. Maar je moet je er ook van bewust zijn dat een vierwielaandrijving ook een paar nadelen heeft, en je moet je prioriteiten pas afwegen nadat je jezelf over die nadelen hebt geïnformeerd.

De meest voor de hand liggende is de hogere kostprijs, die soms opweegt tegen de logica van vierwielaandrijving op zich. Auto’s met vierwielaandrijving zijn meestal complexer, wat betekent dat ze vaak duurder te herstellen zijn als er iets misgaat. Het brandstofverbruik is altijd slechter omdat de auto het vermogen door vier wielen van een veel zwaardere auto duwt dan normaal.

Een vaak over het hoofd gezien nadeel van vierwielaandrijving is een mogelijk vals gevoel van veiligheid, omdat veel bestuurders niet zo happig zijn op het opwaarderen van hun banden als ze in een auto met vierwielaandrijving rijden. Dit is echter verplicht, ongeacht of u een RWD/FWD of een RWD auto rijdt.

  Wat zijn de beste compacte auto's qua veiligheid en betrouwbaarheid?

Ten slotte hebben vierwielaangedreven auto’s meer mechanische onderdelen die de achterpassagiers vaak van hun voetruimte beroven. Als je dat koppelt aan een kleinere kofferbak en een soms futloze rijervaring, is kiezen voor een vierwielaangedreven auto een afweging van prioriteiten.

De manier waarop u uw auto gebruikt en de auto in kwestie

De manier waarop u uw auto gebruikt is ook een vrij belangrijke factor als het gaat om de beslissing of u een vierwielaangedreven auto nodig hebt of niet. Als u slechts één auto bezit, is het natuurlijk verstandiger om voor een auto met vierwielaandrijving te kiezen, vooral als u in een regio woont waar vaak sneeuw en ijs ligt.

Naast uw gebruiksscenario is ook de auto zelf een belangrijke beslissende factor. Als u een kleine hatchback wilt kopen, zou FWD voldoende moeten zijn, omdat de auto in kwestie waarschijnlijk vrij licht is, niet al te snel, en gemakkelijk te besturen.

Als u echter van plan bent een grote en zware SUV/sedan te kopen, kunt u beter kiezen voor vierwielaandrijving, omdat dit de auto veiliger maakt als u uw banden en andere kritieke onderdelen wel onderhoudt. Bovendien is een FWD/RWD SUV geen populaire optie op de 2e hands markt.

FAQ Sectie

Welke auto’s hebben vierwielaandrijving nodig?

Sommige auto’s zijn beter geschikt voor een vierwielaandrijving dan andere, en dat kan te maken hebben met de vraag uit de markt of met de prestaties en veiligheid. De Volvo XC90 bijvoorbeeld is een grote SUV die ofwel als vierwielaandrijving ofwel als FWD wordt aangeboden, wat nogal vreemd is omdat dit niet iets is wat de meerderheid van de potentiële klanten van een grote SUV willen.

  Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

Dus als je besluit om te kiezen voor FWD, er zeker van zijn dat de verkoop van die SUV gaat moeilijk worden. Bovendien is een auto met veel vermogen veel gemakkelijker te controleren en dagelijks te hanteren als hij is uitgerust met een vierwielaandrijving.

Zijn goede banden belangrijker dan vierwielaandrijving?

Ja, dat zijn ze. Alle voordelen van een vierwielaandrijving zijn onbestaande als uw banden de taak niet aankunnen. Dit is een veel voorkomend probleem, omdat veel mensen denken dat een vierwielaandrijving voldoende is en dat het niet nodig is om altijd een goede set banden te hebben.

Hoewel een goede set banden belangrijker is op een auto met aandrijving op wielen dan op een auto met vierwielaandrijving, is het toch belangrijk op een auto met vierwielaandrijving. Als u tractie verliest op een vierwielaangedreven auto, kan het soms veel moeilijker zijn om een vierwielaangedreven auto af te wikkelen.

Hebben elektrische auto’s ook vierwielaandrijving?

Elektrische auto’s zijn anders als het op vierwielaandrijving/FWD/RWD aankomt, omdat ze vaak een technologie aanbieden die torque vectoring heet en waarmee ze vermogen naar een wiel kunnen sturen dat het het meest nodig heeft.

Dit alles betekent dat sommige EV’s theoretisch in staat zijn om vierwielaandrijving, RWD en FWD te zijn, afhankelijk van de situatie. Hoewel er tegenwoordig een paar auto’s met verbrandingsmotor zijn die wel variabele vierwielaandrijving bieden, is dit meestal voorbehouden aan topauto’s met hoge prestaties.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts