2022 Porsche Macan vs Mercedes GLC

De afgelopen jaren is de populariteit van kleine SUV’s en crossovers sterk toegenomen, zozeer zelfs dat deze compacte “off-roaders” tot de populairste auto’s op de markt behoren. Gezien het feit dat zowel Mercedes als Porsche fel concurrerende auto’s in dit segment aanbieden, is het niet meer dan logisch om ze tegen elkaar uit te spelen in een klassieke head-to-head matchup.

In de linkerhoek staat de Porsche Macan, een instap-SUV van Porsche die de meest veeleisende kopers van luxe crossovers tevreden moet stellen. In de rechterhoek staat de Macan’s meest competitieve rivaal, de 3.977lbs Mercedes GLC, die de prijs van de Macan wil onderbieden, maar dezelfde niveaus van luxe uitmuntendheid wil bieden.

Ook al kan de GLC zich meten met de Macan, toch kunnen we stellen dat de Macan de onbetwiste luxe kleine SUV/crossover is, omdat hij de beste aandrijflijnen, het meest hoogwaardige interieur, de meest dynamische rijervaring en een begerenswaardige Porsche-badge biedt.

De Macan heeft wel een meerprijs, maar die is het meer dan waard, zeker als je bedenkt dat de Macan zijn waarde veel beter vasthoudt dan al zijn rivalen.

2022 Porsche Macan – De beste compacte luxe-SUV

De 2022 Porsche Macan begint bij 54.900 dollar en biedt een 2,0 liter viercilinder lijnmotor met 261 pk die niet helemaal past bij een Porsche-label. Een upgrade naar de Macan S van $ 65.400 is zeker de moeite waard, want die biedt een 2.9L twin-turbo V6 met 375 pk die veel meer op een Porsche lijkt. Dezelfde motor is te vinden in de nieuwe Macan GTS, het topmodel dat $ 79.990 kost en 434 pk levert.

Porsche heeft besloten het Turbo-model voor modeljaar 2022 te laten vallen, maar zal waarschijnlijk binnenkort een gloednieuw Macan T-model introduceren. De Macan ziet eruit en voelt aan zoals het een echte Porsche betaamt, wat betekent dat hij er dynamisch, chic en extreem goed ontworpen uitziet en aanvoelt.

  Is Porsche het geld waard

We kunnen gerust stellen dat de Macan een echte Porsche is en niet zomaar een Audi Q5 met een nieuw design. Zodra je in de Macan stapt, word je begroet met een interieur van hoge kwaliteit dat misschien niet kan wedijveren met het interieur van de GLC wat design betreft, maar het vernietigt de GLC wat de kwaliteit van de materialen betreft.

Betrouwbaarheid is ook de sterkste kant van de Macan, want hij is een stuk betrouwbaarder dan de GLC. Bovendien houdt de Macan zijn waarde aanzienlijk beter vast in vergelijking met de GLC, wat betekent dat de hoge instapprijs het uiteindelijk inderdaad meer dan waard is.

2022 Mercedes GLC – De meest populaire compacte luxe SUV

De allure van de driepuntige ster kan bijna niemand betwisten en daarom is de GLC een van, zo niet de populairste compacte luxe SUV op de markt. Het GLC-gamma begint met de 43.850 dollar kostende GLC300, die een 2.0 liter inline 4-cilinder turbo met 255 pk biedt. U kunt upgraden naar het 4MATIC AWD systeem voor een extra $2,000.

De GLC300 is niet in staat om te wedijveren met een Porsche Macan model voor prestaties, behalve de zeer instapmodel. Wie een GLC wil die kan wedijveren met de Macan S en hoger, zal zich tot de meer dan $ 60.000 kostende AMG-afdeling moeten wenden, maar alleen de topversies van de GLC 63 non-S en S ($ 76.900-$ 84.500) zijn het waard om te worden vergeleken.

Qua design past de GLC perfect in het SUV-gamma van Mercedes en hij biedt meer laadruimte dan de Macan. De binnenruimte is relatief vergelijkbaar en het interieurdesign in de GLC lijkt spannender, maar de kwaliteit is bij lange na niet zo goed als in de Macan.

  Houden Mercedessen hun waarde?

De GLC is leverbaar met zuinigere motoren, maar de verschillen zijn eerder marginaal. We kunnen gerust stellen dat de topversie van de 4.0L BiTurbo V8 van de GLC de beste motor van allemaal is, en het feit dat de GLC ook als coupé verkrijgbaar is, maakt deze vergelijking zeker een stuk interessanter.

Conclusie – De Macan is beter

Het prijsverschil tussen de Macan en de GLC is te rechtvaardigen om een groot aantal verschillende redenen. Ten eerste houdt de Macan zijn waarde aanzienlijk beter vast, wat betekent dat het prijsverschil na een paar jaar bezit vrijwel verdwenen is.

Ten tweede is de Macan een stuk dynamischer, biedt hij materialen van een hogere kwaliteit, is hij leverbaar met snellere motoren, wordt hij af fabriek geleverd met AWD en is de Porsche PDK-versnellingsbak met dubbele koppeling de beste op de markt. Qua ruimte is er weinig verschil tussen de twee, want de GLC biedt meer laadruimte, terwijl de Macan meer zitruimte biedt.

Op het gebied van betrouwbaarheid is het een duidelijke overwinning voor de Macan: hij is een van de betrouwbaarste auto’s uit zijn segment, terwijl de GLC middelmatig is. Al met al lijkt de Macan toch een niveau hoger dan de GLC.

FAQ Sectie

Is de 2022 Porsche Macan zuiniger dan de Mercedes GLC?

Nee, dat is hij niet. Het motorenpalet van de GLC is in alle opzichten efficiënter, maar de topmotor, de 4.0L BiTurbo V8, is de dorstigste motor van het stel. De twee motoren die het best met elkaar te vergelijken zijn, zijn de 2.0L inline 4-cilinder turbomotoren.

  Welke Mercedessen hebben DISTRONIC PLUS

De 2.0L 4-cilinder in de GLC is gewaardeerd op 22MPG in de stad en 27MPG op de snelweg, terwijl die in de Macan is gewaardeerd op 19MPG in de stad en 25MPG op de snelweg. Deze verschillen zijn voor hen niet groot genoeg om de GLC een echt efficiëntere auto te noemen, omdat de manier waarop je met beide rijdt dat waarschijnlijk zal benadrukken of overbodig zal maken.

Houdt de Porsche Macan 2022 zijn waarde beter dan de Mercedes GLC?

Volgens een paar geloofwaardige online bronnen zal de Porsche Macan waarschijnlijk niet meer dan 45-50% van zijn oorspronkelijke waarde verliezen gedurende de eerste vijf jaar van eigendom, terwijl de Mercedes GLC waarschijnlijk tussen 50% en 60% van zijn waarde zal verliezen.

Dit is voldoende om de prijsverhoging te rechtvaardigen die nodig is om in de Macan te stappen, vooral omdat de Macan zijn prijskaartje waardig is.

Is Porsche beter dan Mercedes?

Duitsland is de thuisbasis van heel wat indrukwekkende luxe automerken zoals Audi, BMW, Porsche en Mercedes. Het lijkt er echter op dat Mercedes en Porsche net iets begeerlijker zijn in vergelijking met de andere twee.

Van de twee maakt Porsche superieur gebouwde auto’s die kunnen wedijveren met Mercedes voor luxe, maar niet voor technologie. Mercedes is een beter luxemerk, terwijl Porsche het betere sportwagenmerk is en het merk dat over het algemeen auto’s van hogere kwaliteit maakt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts