Acceleren hybride auto’s sneller?

Er is een duidelijk verschil tussen snel zijn en snel zijn. Een snelle auto is een auto die in staat is om een ongekend hoge topsnelheid te halen, terwijl een snelle auto een auto is die in staat is om superieure 0-60mph tijden neer te zetten. Een hybride valt dus in de laatste categorie, omdat ze meestal traag zijn als het op topsnelheden aankomt.

Hybride auto’s accelereren echter wel sneller dan gewone auto’s met verbrandingsmotor. Dit komt omdat elektrische motoren van nature beter zijn in het vroeg leveren van vermogen. Verbrandingsmotoren daarentegen hebben een tijdje nodig voordat ze hun optimale powerband bereiken, en pas dan kunnen ze een maximaal koppel leveren.

Elektrische voertuigen zijn vergelijkbaar met hybrides, maar ze zijn vaak veel sneller. Het is de moeite waard om te zeggen dat de snelste auto’s ter wereld op dit moment elektrisch zijn, omdat ze 100% van hun vermogen leveren via elektromotoren die het beste werken vanuit stilstand.

Hoewel hybrides sneller optrekken, maakt dit alleen een verschil als de auto al krachtig genoeg is, wat betekent dat je van een Toyota Prius niet moet verwachten dat hij snel is.

Een spoedcursus over hybride aandrijflijnen

Een hybride is een auto die een gewone verbrandingsmotor koppelt aan een elektromotor om zo superieure efficiëntieresultaten te behalen. Dit betekent dat een hybride gebouwd is om efficiënt en niet snel te zijn. Dus, als beide motoren miezerige vermogenscijfers bieden, zal de auto niet sneller zijn dan een krachtigere verbrandingsauto.

De McLaren P1, Ferrari LaFerrari en de Porsche 918 hebben ons echter een paar dingen geleerd, waarvan de belangrijkste is dat hybrides prestaties en efficiëntie kunnen combineren. Sindsdien zijn er veel hybride supercars/sportwagens gekomen, en er zullen er nog veel volgen.

  Waarom zijn hybride auto's slecht?

Een hybride werkt het best in stedelijke rijomgevingen die bestaan uit langzaam stop-and-go verkeer. Om zulke indrukwekkende MPG-resultaten te bereiken, vertrouwen hybrides op een technologie die regeneratief remmen wordt genoemd. Dit is een slim stukje technologie dat de auto in staat stelt om de energie op te slaan die anders verloren zou gaan tijdens het remmen.

Elektrische auto’s accelereren het snelst

De belangrijkste reden waarom EV’s met een hoog vermogen de snelste auto’s ter wereld zijn, is dat ze onmiddellijk een overvloed aan koppel bieden. Elektrische motoren hoeven niet op te toeren tot een bepaald toerentalbereik voor ze maximaal vermogen leveren, al het vermogen is op elk moment beschikbaar.

Verbrandingsmotoren daarentegen hebben wel een optimaal REV-bereik nodig om het maximale vermogen te bereiken. Bovendien hebben EV’s geen traditionele versnellingsbak, wat ook betekent dat er geen vermogenstekorten zijn tussen de schakelbewegingen, wat ze zowel sneller als soepeler maakt.

Bovendien zijn ze ook zwaarder dan de meeste auto’s met verbrandingsmotor, wat helpt om het vermogen laag te houden. Geavanceerde tractiecontrolesystemen werken ook het best wanneer er niet geschakeld hoeft te worden. EV’s leveren dus continu vermogen zonder onderbrekingen.

Wat topsnelheid betreft, is het vermeldenswaard dat zowel elektrische auto’s als hybride auto’s verre van de snelste zijn. Een inherente eigenschap van een elektrische motor is dat hij begint af te zwakken wanneer hij hoge snelheden bereikt.

Belangrijkste kenmerken van snelle auto’s

Als u overweegt een drag auto te kopen, of u wilt gewoon de snelste kwart mijl tijden om op te scheppen, moet u rekening houden met deze aspecten. Ten eerste, getunede auto’s hebben de neiging om de snelste te zijn, omdat ze niet hoeven te compenseren voor dagelijks gebruik, maar er zijn een paar stock auto’s die een sub-9-seconde kwart-mijl tijd kunnen doen.

  Zijn zelfopladende hybrides goed?

Om snel te zijn, heeft een auto veel vermogen nodig. Voor een 0-60 km/u-tijd van minder dan 3 seconden is meestal 500-700 pk nodig. Auto’s met achterwielaandrijving hebben meestal moeite om dat vermogen te leveren, maar geavanceerde tractiecontrolesystemen weten dat te beperken.

Naast vermogen en vierwielaandrijving moet je ook kiezen voor een auto met een versnellingsbak met dubbele koppeling, want die biedt launch control en de snelste schakeltijden. Bovendien zijn zware auto’s vaak beter bij het wegrijden omdat ze meer gewicht op de banden leggen.

Aerodynamica, gewichtsbalans, stijfheid van de ophanging, en banden maken ook een enorm verschil. Banden moeten prestatiegericht zijn, en ze moeten ook breder zijn aan de achterkant voor optimale tractie.

FAQ Sectie

Welke auto’s zijn op dit moment het snelst?

De snelste auto ter wereld is op dit ogenblik de 1900pk sterke Rimac Nevera. Deze belachelijke EV hypercar doet 0-60mph in slechts 1,9 seconden, en hij bereikt een kwart mijl in minder dan 9 seconden, meer specifiek 8,5 seconden, wat een wereldrecord is.

De op één na snelste auto is de Tesla Model S Plaid, die van 0 naar 100 km/u gaat in ongeveer 2 seconden en een kwartmijl haalt in 9,25 seconden, wat absoluut krankzinnig is voor een vierdeurs sedan. De snelste hybride op dit moment is de Ferrari SF90 Stradale die 0-60 mph doet in slechts 2,3 seconden.

  Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

Welke auto heeft de hoogste topsnelheid?

De snelste auto ter wereld is de omstreden SSC Tuatara, op de voet gevolgd door de Bugatti Chiron Super Sport 300+. De Tuatara haalde een topsnelheid van 316 mijl per uur, terwijl de Chiron SuperSport 304 mijl per uur haalde.

De op twee na snelste auto is de Koenigsegg Agera RS, die in twee runs een gemiddelde snelheid van 278 mijl per uur haalde. De Hennesey Venom GT haalt een topsnelheid van 270 km/u, terwijl de Bugatti Veyron Super Sport een topsnelheid van 268 km/u haalt.

Hebben we de absolute grenzen van de auto acceleratie bereikt?

0-60 mph tijden van minder dan 2 seconden zijn waanzinnig, en het doet je afvragen of auto’s ooit nog sneller zullen kunnen. Meer dan 15 jaar geleden bracht Bugatti de legendarische Bugatti Veyron uit, die de eerste echte hypercar ooit was. Met meer dan 1000pk, een 0-60mph tijd van minder dan 3 seconden en een topsnelheid van 253,81mph was de originele Veyron de auto waarmee het allemaal begon.

Tegenwoordig kunnen veel auto’s een 0-60 tijd van minder dan 3 seconden halen, slechts 2 auto’s zijn momenteel gecertificeerd om 0-60 mph te doen in minder dan 2 seconden. Wat topsnelheid betreft, is het moeilijk te zeggen of er ooit een vaste limiet zal komen. Eerlijk gezegd is topsnelheid niet relevant, want die kan alleen worden gehaald als je een eigen snelweg hebt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts