Een tweedehands Volvo XC90 kopen – dingen die je moet controleren

Volvo XC90

Het kopen van een gebruikte auto heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je een tweedehands auto koopt, bespaar je een hoop geld omdat de meeste premium auto’s zoals de Volvo XC90 na een paar jaar gebruik sterk in waarde dalen. Bovendien krijg je met tweedehands kopen ook lagere verzekeringstarieven, financiële flexibiliteit en een geweldige keuze.

Aan de andere kant betekent het kopen van een tweedehands auto dat je geen nieuwe auto krijgt. Het betekent ook dat je (in de meeste gevallen) geen garantie krijgt en dat je nooit echt kunt weten of er iets mis is met de auto. Als je dus op zoek bent naar een tweedehands Volvo XC90, lees dan zeker ons artikel “Een tweedehands Volvo XC90 kopen – dingen die je moet controleren”!

Het eerste waar je naar moet kijken is de onderhoudshistorie en of de auto tijdens zijn levensduur goed is onderhouden. Je moet ook kijken naar problemen op een paar gebieden waar de XC90 minder dan ideaal is geweest, zoals de elektriciteit, de remmen, waterlekken, olieverbruik en problemen met de ophanging.

Het beste wat je kunt doen is een volledige inspectie vóór de aankoop uitvoeren, die alle mogelijke problemen met jouw specifieke XC90 in kaart brengt en je een breed inzicht geeft in wat er in de nabije toekomst moet worden gedaan.

U kunt ook ons bericht over problemen met de Volvo XC90 lezen en of er jaren zijn die u moet vermijden als u een Volvo XC90 koopt.

Onderhoudsgeschiedenis

Als het mogelijk is, moet je altijd aandringen op een schone onderhoudshistorie voor een auto, vooral voor een auto die zo complex is als de XC90. Kijk goed of alle frequente onderhoudsbeurten goed zijn uitgevoerd en of de vorige eigenaar originele reserveonderdelen heeft gebruikt als er iets is vervangen.

  Is de Volvo XC40 het geld waard?

Alleen auto’s kopen die zijn onderhouden bij Volvo-dealers of andere erkende werkplaatsen is ook een pluspunt. Zorg ervoor dat de vorige eigenaar de auto op geen enkel gebied heeft verwaarloosd, controleer op tekenen van rare reparaties en probeer alle bonnetjes en andere bruikbare informatie te krijgen over hoe de vorige eigenaar de auto heeft onderhouden.

Elektrische problemen

De Volvo XC90 is berucht om elektrische problemen sinds hij op de markt is, dus controleer alle functies en onderdelen waarvan bekend is dat ze defect kunnen raken. Dit zijn onder andere de centrale elektronische module die last kan hebben van een gecorrodeerde ondergrond of defecte aansluitingen.

Controleer ook of de airco goed koelt en verwarmt. Controleer alle elektrische ramen, de elektrische sloten, het openen en sluiten van het schuifdak, de koplampen, de achterlichten en vooral de elektrisch verstelbare stoelen omdat deze vaak defect gaan.

Remmen

De remmen van de XC90 zijn ook al vele jaren een probleem, dus controleer de werking van de remmen tijdens het rijden. Controleer na een proefrit de remleidingen, de levensduur van de remblokken en of er onderdelen zijn gecorrodeerd.

Controleer op tekenen van kromtrekken of beschadiging van de rotor, want hierdoor kunnen je remmen defect raken en dat is niet iets wat je wilt op een grote, enorme SUV. Tot slot mag je de parkeerrem niet over het hoofd zien, want je moet controleren of hij meteen aanslaat en of hij dat op zijn minst een paar keer achter elkaar doet.

  Veelvoorkomende problemen met Volvo V90

Waterlekken

Er wordt gezegd dat sommige Volvo XC90-modellen van 2015-2018 last hebben van waterlekken aan de bovenkant van de voorruit in de buurt van de achteruitkijkspiegel en op de C-stijl in de achterste laadruimte. Deze problemen komen niet al te vaak voor, maar kunnen de waarde van de auto drastisch beïnvloeden, dus test dit uit door de auto te wassen of door de regen te rijden.

Dit komt meestal voor als de auto tijdens hevige regen op een helling geparkeerd stond en als de voorruit lekt, kan het water in de elektronica van je dashboard terechtkomen en een hoop problemen veroorzaken.

Problemen met olieverbruik

Als een motor tijdens het gebruik te veel olie verbrandt, betekent dit dat de pakkingen en afdichtingen in het inwendige van de motor versleten zijn. Dit is een ernstig probleem omdat het je motor van olie kan laten verstoken als je het niet in de gaten hebt, maar het kan ook leiden tot ontstekingsfouten als er te veel olie in de verbrandingskamer komt.

Deze problemen worden meestal geassocieerd met XC90’s die meer kilometers hebben gereden, dus doe zeker een verbruikstest.

Problemen met de ophanging

Als de XC90 die je op het oog hebt is uitgerust met een luchtveringssysteem, zorg er dan voor dat je het uittest en kijk of de auto in staat is om een bepaalde hoogte aan te houden wanneer deze is geselecteerd. Als het luchtveersysteem faalt of een lek heeft, kan het een heel duur systeem zijn om te repareren/vervangen.

  Wat is de beste Volvo om te kopen?

FAQ

Is de Volvo XC90 een goede tweedehands auto?

De 2e generatie van de Volvo XC90 is een uitstekende tweedehands auto en dat is waarschijnlijk de reden waarom zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het kopen ervan. Gezien zijn grootte en ruimte is de XC90 een heel goede gezinsauto omdat hij comfortabel, veilig en toch redelijk luxueus is.

Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk dingen controleert voordat je hem koopt, en als de eigenaar niet bereid is om je de auto grondig te laten controleren, kun je hem beter helemaal overslaan.

Welke Volvo XC90 moet ik kopen?

Ook al is hij complexer en duurder, een Volvo XC90 Recharge PHEV is waarschijnlijk de beste keuze, maar alleen als je niet op zoek bent naar een exemplaar met veel kilometers. Deze auto’s zijn echt goedkoop in het gebruik en ze kosten weinig belasting door hun lage CO2-uitstoot.

Bovendien zijn het ook de krachtigste modellen die je kunt kiezen en zijn ze efficiënter dan andere auto’s met een vergelijkbaar vermogen.

Moet ik de Inscription Volvo XC90 of de Momentum XC90 kopen?

De Volvo XC90 Inscription-uitvoering is ontworpen als het topmodel, wat betekent dat hij dingen krijgt die de Momentum niet krijgt. Daartoe behoren zaken als geventileerde voorstoelen, een verwarmd stuurwiel, houtbekleding met echte structuur en sfeerverlichting.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts