Moet een Volvo XC90 op premium benzine rijden?

Volvo raadt aan om loodvrij octaangehalte 91 of hoger te gebruiken om de maximale prestaties uit de Volvo XC90 te halen.

De aanbeveling is 91 loodvrij octaan of hoger, maar u kunt gewone 87 loodvrij octaan gebruiken op T5 of lagere modellen. Heeft u echter een T6-motor, dan is het belangrijk om premium brandstof te gebruiken met een octaangehalte van 91 of hoger. Volvo servicestations helpen u meestal bij het kiezen van de beste brandstof voor uw auto.

Volvo XC90 basics

De XC90 is een 7-zits Volvo SUV. Het is een grote SUV met een grote motor die hoogwaardige brandstof nodig heeft. De auto is gebouwd op een groot SPA-platform, waardoor hij een goede balans en brandstofefficiëntie heeft. De motor is ook ontworpen voor premium gas. Vroeger was er een dieseloptie, maar die is om milieuredenen geschrapt.

XC90 uitrustingsniveaus

De XC90 is verkrijgbaar in drie uitrustingsniveaus: T5, T6 en T8 met twee motoren. De T5-uitvoering heeft een brandstofcapaciteit van 71 liter (18,8 US gallon). Hij heeft een rechtlijnige lijnmotor met 4 cilinders. Elke cilinder heeft 4 kleppen. De motor is een 2.0L Turbobenzinemotor, die een vermogen geeft van 245 pk. Hij geeft een brandstofverbruik van bijna 7,7 L/100 km.

Het T6 model heeft ook een rechtlijnige motor met 4 cilinders, elk met 4 kleppen. De brandstofinhoud is ook dezelfde als bij de T5, met een 71-liter tank. De zaken beginnen echter te verschillen in de aandrijflijn van de motor.

De T6 heeft een 2.0L Turbocharged & Supercharged “twincharged” benzine die een resultaat geeft van 320 pk. Deze krachtige, maar zuinige motor levert 8,1 L/100 km. De krachtige turbomotor in de T6 maakt het noodzakelijk om brandstof van topkwaliteit te gebruiken.

  Hebben Volvo's goede motoren?

Het laatste model, de T8, is een plug-in hybride. Hij vereist olie van topkwaliteit voor zijn 2.0L Turbobenzine met Supercharger en Elektromotor (Twin Engine) die een vermogen geeft van 408 pk. Dit model heeft een kleinere brandstofinhoud van 50 liter, maar hij heeft een extra 11,6 kWh lithium-ion batterij.

Veiligheidsvoorzieningen

We kunnen niet echt over Volvo’s praten zonder hun veiligheidsvoorzieningen te bespreken. De veiligheidsvoorzieningen van de XC90 zijn, net als die van alle andere Volvo-modellen, de beste. Volvo heeft alle veiligheidsvoorzieningen in deze premium auto geplaatst. De auto heeft zo’n acht airbags, een beter zicht met Active Bending Lights, en andere bestuurdersassistentie voorzieningen zoals:

  • Dode hoek detectie
  • Veiligheid in de stad
  • Piloot assistentie
  • Hulp bij het volgen van de rijstrook
  • Verkeersborden informatie
  • Waarschuwing voor botsing achteraan
  • Waarschuwingssturing voor de bestuurder

Andere kenmerken

De XC90 is de meest luxueuze en comfortabele auto die Volvo maakt. Hij heeft veel mensen aangetrokken vanwege zijn looks, luxe interieur en top-notch veiligheidsvoorzieningen. Er is nu een tweede generatie, maar zelfs de eerste generatie had betere veiligheidsvoorzieningen dan sommige nieuwere auto’s.

Het interieur van de XC90 straalt de Zweedse minimalistische stijl uit. De cabine is ruim genoeg met veel bergruimte rondom de bestuurder. De armsteun heeft een grote ruimte met USB-poorten. De tweede zitrij is groot genoeg voor drie personen en biedt goede been- en hoofdruimte. Alle stoelen op de tweede rij kunnen worden versteld, wat een goede eigenschap is.

De XC90 wordt geleverd met een derde zitrij, wat erg handig kan zijn. De derde zitrij is groot genoeg voor kinderen of kleinere volwassenen. Zelfs met de derde zitrij omhoog is de bagageruimte voldoende. Elke hoek van de auto is een en al luxe. De auto heeft een groot 9-inch verticaal geplaatst infotainmentsysteem dat standaard is in alle modellen.

  Maakt Volvo een minivan?

FAQ

Wat zijn de benzinesoorten?

Er zijn tegenwoordig veel auto’s op de markt die brandstof van hoge kwaliteit vereisen. De hoogwaardige brandstoffen zijn die met een hoger octaangetal. Er is ook een prijsverschil in deze benzinesoorten. Er zijn drie soorten benzine verkrijgbaar:

  1. Regular – dit is de brandstof met het laagste octaangetal van 87
  2. Midgrade – dit is de middelste octaangehalte brandstof met 89 tot 90
  3. Premium – dit is de brandstof met het hoogste octaangehalte, 91 tot 94

Wat maakt premium gas in een auto uit?

Premium-benzine heeft een hoger octaangetal. Er is een proces dat kloppen wordt genoemd, wanneer de verbranding van de motor op het verkeerde moment plaatsvindt, dat door een hoger octaangetal kan worden tegengegaan. Dit kloppen verwijst naar de voorontsteking. Het octaangetal bepaalt het klop- of voorontstekingsproces. Hoe hoger het octaangehalte, hoe kleiner de kans op kloppen.

Kloppen is niet schadelijk als het niet vaak voorkomt, maar het kan schadelijk zijn voor de motor als het regelmatig voorkomt. Auto’s met premium gasaanbevelingen lopen beter op gas met een hoger octaangehalte. Als de motor echter normaal op normale brandstof loopt, is het zeer onwaarschijnlijk dat premium gas de prestaties zal verbeteren.

Reinigt premium gas uw motor?

De additieven en detergenten die in premium benzine zitten, kunnen de brandstofinjectoren helpen reinigen. Het kan ook koolstof verwijderen dat zich in de motor ophoopt. Verder helpt het alleen bij klopproblemen. U moet in de handleiding kijken welke brandstof uw autobedrijf aanbeveelt voor uw specifieke automodel.

  Wat is veiliger, Volvo of Audi?

Maakt premium gas een auto sneller?

Kijk eerst in uw gebruiksaanwijzing of vraag een monteur naar de beste brandstof voor uw auto. Niet elke auto heeft premium gas nodig. Als er 87-octaan of gewone benzine staat, dan moet u die gebruiken. Technisch gezien heeft brandstof met een hoger octaangehalte minder energie dan brandstof met een lager octaangehalte. Dit kan er zelfs voor zorgen dat uw auto langzamer gaat rijden.

Echter, als uw autofabrikant beveelt het gebruik van premium brandstof, dan moet je dat doen. Dit komt omdat de brandstof met een hoog octaangehalte in de motor wordt samengeperst en verwarmd zonder zelf te ontbranden. Hierdoor krijgt u hoge prestaties. Als u af en toe gewone brandstof gebruikt, kan dat waarschijnlijk geen kwaad voor uw motor. Het premium gas kan echter uw acceleratie verhogen.

Waarom heeft een auto premium brandstof nodig?

Sommige auto’s hebben motoren met een hoge trekkracht die gericht zijn op hoge prestaties. Gebruikers kiezen dit soort motoren voor auto’s met hoge snelheden en sportieve auto’s. Deze motoren hebben een hoog octaangehalte nodig om goed te kunnen functioneren. Turbomotoren hebben ook premiumbrandstof nodig, die met hoge toleranties werkt. Het is echter verstandig om gewoon de handleiding van de gebruiker te volgen en het gas te gebruiken dat hij aanbeveelt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts