Hoe snel worden Volvo’s afgeschreven?

Een gemiddelde Volvo schrijft bijna 55% af in de 5 jaar na aankoop.

Volvo staat bekend om zijn veiligheid en vlotte aandrijving, maar zeker niet om zijn restwaarde. Het afschrijvingspercentage van elke luxe auto is zeer snel en in het geval van Volvo is het nog sneller. Volvo staat op de voorlaatste plaats in de lijst met restwaarde, net boven Jaguar en Land Rover, die bekend staan om hun onbetrouwbaarheid.

Volvo’s afschrijvingspercentage

Volvo staat bekend om zijn snelle afschrijvingspercentages als gevolg van het vele onderhoud en de dure onderdelen. Het Zweedse bedrijf is echter niet altijd zo geweest. Vroeger hadden ze een goede restwaarde, maar dat veranderde toen ze modern gevormde auto’s gingen maken.

Door het gebruik van nieuwe technologie en vormen werden ze net als andere Europese luxeauto’s die veel onderhoud vergen. Door hun focus op gezinsauto’s missen ze echter nog steeds snelle motoren met een hoog vermogen. Dit heeft geleid tot nog minder vraag naar gebruikte Volvo’s.

Afschrijving per jaar

Volvo’s worden zeer snel afgeschreven, zelfs na het eerste jaar van bezit. Ze schrijven ongeveer 20% af in het eerste jaar. Dat is iets hoger dan bij sommige concurrenten. Audi schrijft 19% af en Mercedes-Benz 18% na het eerste jaar.

De afschrijving na 2 jaar is ongeveer 28,5%, wat nog steeds 4% meer is dan Audi en 1% meer dan Mercedes-Benz. Dit wordt gevolgd door een afschrijving van 35% na 3 jaar, wat opnieuw meer is dan Audi. Het afschrijvingspercentage na 4 jaar bedraagt ongeveer 44%, wat minder is dan bij Mercedes-Benz maar meer dan bij Audi en BMW.

De restwaarde van Volvo daalt drastisch na het 5e jaar met een afschrijvingspercentage van 55%, wat meer is dan bij Mercedes, Audi en BMW. Dit is een zeer snelle stijging van het afschrijvingspercentage ten opzichte van het jaar ervoor, met een percentage van ongeveer 10% in slechts één jaar.

  BMW ix3 VS Volvo XC40 - Wat is beter?

Na 6 jaar is het afschrijvingspercentage 63%, wat 4% meer is dan BMW, 6% meer dan Mercedes, en 8% meer dan Audi. Volvo blijft vervolgens zeer snel in waarde dalen en is uiteindelijk, na 10 jaar, 79% minder waard dan de oorspronkelijke waarde. Dit is 2% meer dan BMW, 5% meer dan Mercedes, en 9% meer dan Audi. Dit alles wijst op een zeer hoog afschrijvingspercentage van Volvo’s.

Een kort overzicht van de Volvo-afschrijvingspercentages door de jaren heen:

 • 1 jaar- 20%
 • 2 jaar- 28,5%
 • 3 jaar- 35%
 • 4 jaar- 44%
 • 5 jaar- 55%
 • 6 jaar- 63%
 • 10 jaar- 79%

Redenen voor afschrijving

Volvo’s hebben een hoog afschrijvingspercentage om een paar redenen:

 • Minder vraag van klanten door andere snelle auto’s zoals BMW of Audi.
 • Hoge onderhoudskosten en Volvo eist ook van zijn klanten dat ze hun onderhoud laten doen door hun erkende dealers, wat erg duur is.
 • De onderdelen van Volvo’s zijn extreem duur.
  Volvo verloor ook een beetje zijn uniciteit door het maken van high-end auto’s. Vroeger hadden ze hun eigen niche in het maken van compacte, goedkope, zeer betrouwbare en gemakkelijk te onderhouden auto’s. Mensen kochten ze voor hun veiligheid en minder complexe systemen.

Dit is nu echter veranderd. Volvo maakt nog steeds veilige auto’s, maar ze zijn luxueuzer en extreem duur, waardoor er minder vraag is naar Volvo’s.

De betrouwbaarheid van Volvo

Volvo was vroeger een uiterst betrouwbare auto die zelfs meer dan 30 jaar meeging. Doorverkoop is echter altijd een probleem geweest bij Volvo’s. Mensen geven hun Volvo’s vaak door aan hun kinderen omdat de auto een zeer slechte doorverkoopwaarde heeft. Dit had zelfs gevolgen voor Volvo toen de betrouwbaarheid van Volvo de laatste jaren daalde door de hoge problemen per 100 auto’s en de hoge onderhoudscijfers.

  Zijn Volvo-turbo's betrouwbaar?

Veel voorkomende problemen in Volvo’s

Sommige problemen die in Volvo’s zijn aangetroffen, hebben de betrouwbaarheid van Volvo’s aangetast. Dit heeft op zijn beurt weer invloed gehad op de doorverkoopwaarde en leidt ertoe dat ze zo snel afgeschreven worden. De meest voorkomende problemen met Volvo’s zijn onder andere:

 • Gerapporteerde problemen met het transmissiesysteem
 • Een stuurbekrachtiging vloeistof lekkage probleem
 • Gerapporteerde problemen met het koelsysteem
 • Defecten aan het automatische remsysteem

Volvo’s veiligheid

Als er één ding is waar Volvo nog steeds in uitblinkt, dan zijn het wel hun veiligheidsvoorzieningen. Volvo heeft al die tijd zijn veiligheidsbeoordelingen behouden. Ze hebben zelfs een aantal veiligheidsvoorzieningen uitgevonden. De crashfaciliteit die Volvo bezit, is een van de beste ter wereld. Over het geheel genomen hebben ze zichzelf tot een veilige fabrikant van luxe auto’s gemaakt.

FAQ

Waarom worden Volvo’s zo snel afgeschreven?

Volvo’s worden heel snel afgeschreven, zelfs meer dan andere constructeurs van luxewagens. De waardevermindering van Volvo’s hangt samen met de afnemende betrouwbaarheid en de hogere onderhoudskosten. Ook de dure onderdelen dragen bij tot de lage doorverkoopwaarde, wat de afschrijving beïnvloedt.

Hebben luxewagens een goede restwaarde?

Luxewagens hebben meestal geen goede restwaarde. Ze zijn moeilijk te kopen en vervolgens goedkoop te verkopen. Ze worden sneller afgeschreven dan goedkope auto’s. Na 5 jaar zijn ze meestal met bijna 50% afgeschreven, wat betekent dat u na 5 jaar letterlijk een Maserati of een BMW voor de helft van de prijs kunt kopen.

Het grootste probleem bij het kopen van een luxe auto is echter het hoge onderhoudstarief en de dure onderdelen. Luxe auto’s zijn ingewikkeld te repareren, zodat een eigenaar zijn eigen auto nauwelijks kan repareren. Hoewel kopers met deze problemen te maken krijgen, is de kwaliteit van luxe auto’s altijd het beste.

  Waarom zijn gebruikte Volvo's zo goedkoop?

Wat zijn de redenen voor de slechte restwaarde van luxeauto’s?

Er zijn tal van redenen voor de lage restwaarde van luxewagens. De technologie die luxe auto’s gebruiken is altijd nieuw en innovatief, maar gaat gepaard met een hoge prijs en een aantal storingen. De storingen als gevolg van nieuwe technologie kunnen leiden tot dure reparaties.

Mensen zijn meestal bang om hoge reparatierekeningen te betalen, wat een van de grootste redenen is voor de slechte verkoopwaarden van luxeauto’s. Luxe auto’s gebruiken ook onderdelen van zeer hoge kwaliteit die langer meegaan, maar als ze stuk gaan, zal dat een zeer dure rekening zijn. Een andere reden is dat mensen niet graag de gebruikte auto’s te kopen als gevolg van hun leeftijd en kilometerstand.

Is het beter om een in massa geproduceerde auto te bezitten, zoals een Toyota?

Budgetwagens of massaprodukten zijn altijd goedkoper dan luxewagens. Ze zijn zuiniger met brandstof dan luxewagens en over het algemeen zijn ze praktischer dan luxewagens. Ze missen echter de topkwaliteit van luxewagens.

Luxe auto’s bieden de soepelste ritten met een comfortabele zitervaring. Auto’s als Toyota’s of Honda’s bieden ook een fatsoenlijke rijervaring, maar het kan niet echt worden vergeleken met die van meer top-end merken. Het komt er echt op aan welk type auto de koper wil kopen en zich kan veroorloven.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts