Is de Hyundai i30 een goede auto?

Is de Hyundai i30 een goede auto?

De Hyundai i30 is een kleine familie hatchback die verkrijgbaar is in een paar verschillende varianten. Je kunt gaan voor het instapmodel met 2 deuren, een vijfdeurs stationcar, een vijfdeurs hatchback of een vijfdeurs liftback. De i30 is een van de populairste Hyundai hatchbacks aller tijden, wat betekent dat hij bijna 15 jaar in productie is gebleven. Is de Hyundai i30 een goede auto?

De Hyundai i30 is zeker een goede auto, want hij combineert heel wat voordelen met heel weinig nadelen. Allereerst heeft hij relatief geavanceerde, efficiënte en krachtige motoren. Hij ziet er ook relatief ingetogen uit, wat betekent dat hij niemand zal verbazen of beledigen. Het interieur is vrijwel hetzelfde verhaal omdat de i30 overal op safe speelt.

Betrouwbaarheid is wat de i30 onderscheidt van veel andere auto’s in dit segment, want de i30 is een echt betrouwbare auto. We zullen in dit artikel de meest voorkomende problemen met de i30 noemen, dus blijf vooral kijken. Qua waarde krijgt u met de i30 echt veel, want een goed uitgerust model kost u niet veel meer dan het instapmodel van de i30, zeker niet op de tweedehandsmarkt.

De praktische bruikbaarheid is vergelijkbaar met andere auto’s in dit segment, maar als u maximale praktische bruikbaarheid wilt, moet u voor de stationcar versie gaan. Ook het zicht is prima, evenals het in- en uitstappen. Het is ontzettend gemakkelijk om een kinderzitje achterin de i30 te plaatsen, en de auto heeft ook een behoorlijk aantal gezinsvriendelijke voorzieningen.

Hyundai i30 – De aandrijflijn

Als het gaat om motoren, wordt u echt verwend met keuze, want u kunt efficiënte en betaalbare instapmodellen krijgen met 1.0L driecilinder motoren met 120pk en 126lb-ft koppel of de 1.4L 4-cilinder lijnmotor met 140pk en 178lb-ft koppel. Wie echter de krachtigste gasmotor wil, moet kiezen voor de i30 N met zijn 2.0L 4-cilinder met 250pk en 260lb-ft of de i30 N Performance met 275pk/260lb-ft koppel.

  Veel voorkomende problemen met de Hyundai Santa Fe

De i30 is ook leverbaar met dieselmotoren, te beginnen met de 1.6L 4-cilinder met 110pk of de krachtigere 1.6L 4-cilinder met 136pk. De allernieuwste gefacelifte i30 biedt alleen gasmotoren, wat betekent dat de nieuwste diesel i30 de pre-facelift generatie is. Qua efficiency kunt u rekenen op 45 MPG voor de benzinemotoren en 63 MPG voor de dieselvarianten.

Alle i30-modellen hebben uitsluitend FWD. U kunt kiezen tussen een automatische versnellingsbak of een handgeschakelde 6-versnellingsbak.

Hyundai i30 – Ontwerp en chassis

Hyundai is een van die merken die op het gebied van design op safe spelen en dat betekent dat de i30 niet de mooiste auto op de markt is. Het interieur is min of meer hetzelfde, maar als je voor een goed uitgerust model gaat, kan het er echt mooi uitzien. De nieuwste gefacelifte i30 ziet er echter beduidend beter uit dan de voorganger.

Het onderstel en de vering zijn afgestemd op comfort en gebruiksgemak, waardoor de standaard i30 niet overdreven sportief probeert te zijn. Wie echter van dynamische auto’s met stijve vering houdt, moet voor het model i30 N gaan.

Hyundai i30 – Betrouwbaarheid en veel voorkomende problemen

Een van de sterke punten van de i30 is zijn betrouwbaarheid, want er zijn echt niet te veel meldingen over deze auto. Zeker, de i30 is niet perfect, maar hij weet relatief probleemloos te blijven in vergelijking met veel andere auto’s in dit segment. Bovendien is de i30 ook geen al te dure auto om te repareren en dat maakt het een heel goede auto om mee te leven.

  Is de Hyundai Venue een goede auto?

De meest voorkomende Hyundai i30 problemen hebben te maken met de elektrische systemen van de auto, bekleding en uitrusting, de handrem, bepaalde actieve veiligheidssystemen en de automatische transmissie.

Hyundai i30 – Waarde en bruikbaarheid

De goedkoopste i30 werd in de VS verkocht voor minder dan 15.000 dollar, wat een zeer goed getal is, terwijl de top-specificatie i30 N performance modellen op zijn minst rond de 45.000 dollar kosten. Gebruikte i30-modellen kunnen in bepaalde gevallen voor minder dan $ 5.000 worden gekocht, wat een extreem lage prijs is voor een auto die echt niet slecht is.

De praktische mogelijkheden zijn vrij standaard voor dit segment, met uitzondering van de stationcar versie die veel meer ruimte biedt. Voor gezinsgebruik kan de i30 prima voldoen, behalve als uw gezin volgroeid is of hij te groot is. Al met al is de i30 wat je van een auto in dit segment mag verwachten.

FAQ

Is de Hyundai i30 niet meer leverbaar?

Sinds 2020 biedt Hyundai de i30 niet meer aan in de VS, met uitzondering van de topspecificatie i30 N performance-variant. De reden hiervoor is dat Hyundai heeft besloten zich te richten op de segmenten crossovers en SUV’s, omdat die het meest gewild zijn op de huidige automarkt. Bovendien biedt Hyundai heel wat vergelijkbaar geprijsde personenauto’s met meer ruimte en aantrekkingskracht.

  Veel voorkomende problemen met Hyundai Azera

Toch is de i30 nog steeds verkrijgbaar op de meeste markten in de wereld, vooral in Europa, waar hatchbacks nog steeds ongelooflijk populair zijn.

Is de Hyundai i30 N een hete hatchback?

De Hyundai i30 N en de i30 N Performance zijn allebei echte hot hatchbacks omdat ze veel vermogen bieden en ongelooflijk snel zijn. De i30 N kan vanuit stilstand in ongeveer 5,5 seconden naar 100 km/u rijden, wat erg snel is voor een auto van dit formaat.

Andere auto’s in dit segment zijn de Ford Focus ST, de Renault Megane RS, de VW GTI en de Honda Civic Type R. Veel autojournalisten vinden de i30 N echter de spannendste auto van het stel.

Is de Hyundai i30 de moeite waard?

De Hyundai i30 is een echt goede auto voor zijn prijs, want hij kost veel minder dan sommige premium hatchbacks uit dit segment, maar is toch een stuk betrouwbaarder en goedkoper in het gebruik. Dit betekent dat de i30 een relatief probleemloze rijervaring biedt, wat tegenwoordig niet zo gebruikelijk is.

Ik zou zeggen dat de i30 zeker de moeite waard is als je van het segment houdt en zeker als je van Hyundai als merk houdt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts