Is hybride beter dan elektrisch?

Sinds 1885 hebben ICE auto’s de markt gedomineerd. Maar in 1997 zag de Toyota Prius het levenslicht, en werd de wereld verblijd met nog een ander type auto, een hybride. Bijna 10 jaar later introduceerde Tesla de opvallende Model S, waarmee de huidige EV-trend begon.

Vandaag, in 2021, zijn er veel verschillende EV’s en hybrides op de markt, maar om de ene te verkiezen boven de andere moeten we dieper ingaan op wat een EV en wat een hybride zo begeerlijk maakt. Ook al lijken deze twee vrij verschillend, toch zijn ze geen wereld van verschil.

Elektrische voertuigen of EV’s zijn ontwikkeld rond een elektrische motor die wordt aangedreven door hoogspanningsbatterijen variërend van ongeveer 30 kWh tot 120 kWh. Ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen of geluid uit, maar het bezit ervan in 2021 is voor de meesten nog steeds twijfelachtig.

Aan de andere kant zijn hybrides de springplank tussen ICE-auto’s en EV’s omdat ze een elektrische motor en een traditionele verbrandingsmotor bieden. Momenteel is het veel handiger om dagelijks met een hybride auto te leven, maar zeggen dat de ene beter is dan de andere vereist verder onderzoek.

De essentiële aspecten van hybride auto’s

Om een auto hybride te noemen, moet hij over meerdere aandrijfmechanismen beschikken, wat in dit geval neerkomt op een benzine- of dieselmotor gekoppeld aan een elektrische motor. Het hele idee achter hybride auto’s is om een systeem te bedenken dat beide motoren in staat stelt om op elk gewenst moment optimaal te werken.

Zo werkt de verbrandingsmotor het best op snelwegsnelheden gedurende langere periodes, maar hij mist wanneer het aankomt op koppel en traag stop-and-go stadsverkeer. Anderzijds gebruikt de elektrische motor regeneratief remmen om de auto af te remmen terwijl de batterij wordt opgeladen, wat het beste werkt bij langzaam verkeer.

  Welke hatchback auto heeft de beste bodemvrijheid?

Dit betekent dat de elektrische motor niet is ontworpen voor cruisen op de snelweg, waar weinig tot niet wordt geremd. Het hele punt van een hybride auto is om op een slimme manier over te schakelen tussen deze twee motoren om een superieure brandstofefficiëntie te bereiken.

Momenteel zijn er drie hoofdtypen hybride auto’s: “full hybrids”, “mild hybrids” en “plug-in hybrids”. Full hybrids worden ook wel zelfopladende hybrides genoemd, maar ze hebben niet zo’n groot bereik. Anderzijds kan een plug-in hybride worden aangesloten op het stopcontact, en het is de meest voorkomende vorm van hybride.

De essentiële aspecten van elektrische voertuigen

Zoals eerder gezegd, begonnen de mainstream elektrische voertuigen in 2008 met de Model S, hoewel het concept bijna 200 jaar daarvoor voor het eerst werd geïntroduceerd. Tesla veroorzaakte in zijn eentje een revolutie in vervoerstechnologie en vele andere traditionele autofabrikanten volgden al snel.

Een elektrische auto is opgebouwd rond één of meerdere elektromotoren die gebruik maken van elektrische energie die is opgeslagen in hoogspanningsbatterijen. Het grootste voordeel van elektrische auto’s is dat ze geavanceerder en efficiënter zijn, en veel minder schadelijk voor het milieu, wat samenvalt met een betere en gezondere toekomst van het vervoer.

Hoewel elektrische auto’s veel voordelen hebben, zijn ze nog nieuw en moet je verschillende compromissen sluiten om er een als dagelijkse bestuurder te gebruiken. Ten eerste duurt het opladen van een elektrische auto via een gewone thuisstekker wel 10 uur, maar via een Level 3 snellader kan het opladen al 20-30 minuten duren.

  Maakt Volvo hybride auto's?

Waarom zou je de ene boven de andere kiezen?

We moeten ze eerst vergelijken met het oog op het dagelijkse woon-werkverkeer, en in dit geval is er weinig verschil tussen de twee. Een hybride kan enkel in elektrische modus rijden en kan ook een beroep doen op de verbrandingsmotor indien nodig. Een EV daarentegen vertrouwt enkel op elektriciteit en dat is een goed en een slecht ding.

Het voordeel van een EV is het feit dat ze bijna geen schadelijke uitstoot hebben in vergelijking met een hybride, maar dit betekent dat je geen alternatieven hebt voor elektriciteit. Voor lange afstanden is een hybride met een grotere verbrandingsmotor het beste, in andere gevallen is een EV beter.

Wat onderhoud en betrouwbaarheid betreft, zijn EV’s beter omdat ze eigenlijk eenvoudiger van ontwerp zijn. Dit betekent dat er minder dingen fout kunnen gaan. Bovendien hoef je bij een EV geen geld uit te geven aan brandstof, maar moet je bij een EV wel langer wachten met opladen.

Een andere goede reden om te kiezen voor een hybride of een EV is dat je kunt rekenen op verschillende overheidsstimulansen en belastingverlagingen. Hoewel deze verschillen van land tot land, is de kans groter dat je meer krijgt als je voor een EV kiest.

FAQ Sectie

Zijn elektrische motoren betrouwbaarder dan verbrandingsmotoren?

Elektrische motoren hebben minder bewegende onderdelen en dus ook minder onderhoud nodig dan traditionele verbrandingsmotoren. Dit betekent dat er minder kans is dat er iets stuk gaat. Bovendien gebruiken ze geen motorolie, wat betekent dat u geen geld hoeft uit te geven aan olie.

  Beste elektrische auto's voor lange bestuurders

Als je al het reguliere onderhoud opvolgt, zou een elektrische motor vele jaren mee moeten gaan. Het grootste probleem bij EV’s is echter de batterij.

Hoe lang gaan hybride/EV batterijen mee?

De meeste EV-fabrikanten bieden een batterijgarantie van minstens 7 tot 8 jaar. Soms betekent dit echter alleen dat de batterij niet onder 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit mag zakken.

Het aantal afgelegde kilometers per batterij ligt rond de 80-150k km voordat de batterij aanzienlijk begint te degraderen.

Zijn elektrische auto’s de toekomst?

Volgens de meeste huidige schattingen zijn elektrische auto’s inderdaad de toekomst van het consumentenvervoer. Het is echter moeilijk te voorspellen wanneer de wereld volledig op EV’s zal overschakelen. Het is veilig om te zeggen dat de infrastructuur en de technologie nog steeds achterlopen op die van verbrandingsmotoren.

Op dit moment kun je een elektrische auto gebruiken als je in staat bent om hem te gebruiken waarvoor hij gemaakt is. Als u dat kunt, kan een hybride een perfecte opstap zijn voor een eventuele EV overgang.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts