Maken ze nog auto’s met handgeschakelde versnellingsbak?

Het goede nieuws is dat ze in 2021 nog steeds handgeschakelde auto’s maken. Het slechte nieuws is dat er nog maar enkele tientallen auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak worden aangeboden, en het lijkt erop dat handgeschakelde transmissies de komende jaren misschien zelfs helemaal van de mainstream automarkt zullen verdwijnen.

De reden hiervoor is simpel: handgeschakelde transmissies met dubbele koppeling worden steeds efficiënter en naadlozer, en de vraag naar handgeschakelde auto’s neemt in de VS steeds verder af. In 2021 zijn er nog 27 nieuwe auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak verkrijgbaar, maar dit zijn vooral liefhebbersauto’s en slechts een handvol daarvan zijn “gewone” auto’s.

BMW M auto’s worden nog steeds aangeboden met een handgeschakelde versnellingsbak, maar het lijkt erop dat DCT de populairdere optie is. De Chevy Camaro, Ford Mustang, Dodge Challenger zijn de enige drie overgebleven pony cars met een handgeschakelde versnellingsbak. Gangbare handgeschakelde auto’s zijn de Corolla, Nissan Versa, Mitsubishi Mirage, Mini Cooper en de Mazda 3.

Een paar sedans zoals de Kia Forte GT, Genesis G70, Hyundai Accent zijn ook nog steeds verkrijgbaar met een handgeschakelde versnellingsbak. Handgeschakelde sportwagens zijn onder meer de Aston Martin Vanquish, de Porsche 911, Toyota GT86, Mazda MX-5 Miata, de Porsche GT4 en de Lotus Evora.

#SaveTheManuals – Waarom worden ze niet gered

Wij, autoliefhebbers, houden van een opwindende rijervaring, en voor sommige auto’s kan niets een handgeschakelde versnellingsbak vervangen. Hoewel een 911 GT3 PDK met sprongen vooruit gaat op elke andere versnellingsbak met dubbele koppeling die er is, is en blijft een handgeschakelde 911 GT3 het originele recept voor een echte op het circuit gerichte 911 GT-variant.

  Wat gebeurt er als de batterij van een hybride auto leeg is?

Het is echter onmogelijk om het gemak van de moderne automatische versnellingsbak te ontkennen. De dagen dat automaten minder zuinig waren en meer kans gaven op storingen zijn allang voorbij, want moderne DCT’s zijn zo geavanceerd dat je het schakelen niet eens voelt.

Dit is vooral belangrijk bij het rijden in de stad, omdat je dan geen drie pedalen en een versnellingspook hoeft te bedienen, wat de hele ervaring een stuk gemakkelijker maakt. Ook al houden autoliefhebbers van een goede handgeschakelde auto, de meesten van hen geven toch de voorkeur aan DCT-auto’s omdat dat zinvoller is voor het dagelijkse woon-werkverkeer.

Beste handgeschakelde auto’s vandaag te koop – geniet ervan nu het nog kan

Zoals vermeld in de inleidende paragraaf, handgeschakelde auto’s zijn nog niet dood, wat betekent dat u nog steeds in staat bent om te kopen en te genieten van een handleiding in 2021. Als u een comfortabele dagelijkse bestuurder wilt die nog steeds veel “umph” biedt voor zowel het circuit als de bochtige weg, moet u een handgeschakelde auto uit de BMW M catalogus kiezen.

De M2 is de beste en meest dynamische M wagen die vandaag te koop is, maar de BMW M3 is de meest praktische en bruikbare manuele wagen die BMW momenteel aanbiedt. De beste alledaagse handgeschakelde auto’s zijn de Mazda 3, Genesis G70 en de Toyota Corolla.

Als u wilt een echte sportwagen, de handleiding Porsche 911 GT3 Touring is de beste handleiding sportwagen voor de weg op dit moment te koop. De Cayman GT4 is niet ver daarachter, en hetzelfde verhaal geldt voor de verbluffend mooie Aston Martin Vanquish.

  Waarom zijn stationwagens uit de mode geraakt in de VS?

Voordelen van een handgeschakelde versnellingsbak – Waarom ze behouden moeten blijven

Zoals eerder gezegd, is de reden waarom handgeschakelde versnellingsbakken op sterven na dood zijn dat de vraag ernaar steeds lager wordt, zeker als je kijkt naar bepaalde segmenten zoals SUV’s of grote sedans die al een tijdje overwegend niet meer leverbaar zijn met een handgeschakelde versnellingsbak.

Handgeschakelde transmissies hebben echter minder bewegende onderdelen, wat betekent dat ze gemakkelijker te repareren zijn als er toch iets misgaat. Bovendien bieden handgeschakelde versnellingsbakken u een geheel nieuw niveau van controle over de snelheid en het toerental van uw auto, wat betekent dat u meer betrokken bent bij de rijervaring.

Het belangrijkste voordeel van een handgeschakelde versnellingsbak zijn echter de kosten, omdat handgeschakelde versnellingsbakken bijna altijd minder geld kosten om te kopen of te onderhouden. Niettemin wordt de vraag naar handgeschakelde versnellingsbakken steeds kleiner omdat ze hun plateau al lang bereikt hebben terwijl automatische transmissies steeds verder verbeteren.

FAQ Sectie

Gebruikt een handgeschakelde versnellingsbak olie?

Een handgeschakelde versnellingsbak gebruikt olie, en u moet de olie van uw handgeschakelde versnellingsbak om de 30-50k mijl vervangen, afhankelijk van de aanbevelingen van uw fabrikant. Automatische versnellingsbakken vereisen ook een olieverversing, maar ze staan bekend om hun levensduur tussen 60-100k mijl, wat een aanzienlijke verbetering is.

Het overslaan van regelmatig onderhoud is een grote no-no als het gaat om transmissies, omdat ze vatbaar zijn voor ernstige problemen als ze niet correct worden onderhouden. Hoewel veel mensen geloven dat automatische versnellingsbakken nog steeds niet zo betrouwbaar zijn als een goede handleiding is, hebben ze het mis, omdat een handgeschakelde versnellingsbak meestal wordt bestuurd door een meer ervaren bestuurder.

  Wat is de beste luxe SUV voor senioren?

Hoe weet ik of mijn handgeschakelde versnellingsbak bijna geen vloeistof meer heeft?

De eenvoudigste manier om aan te tonen dat de handgeschakelde versnellingsbak aan een vloeistofvulling toe is, is wanneer de versnellingsbak knarst. Een goed geoliede handgeschakelde versnellingsbak schakelt soepel en naadloos, terwijl een slecht gesmeerde versnellingsbak geforceerd en overdreven mechanisch aanvoelt.

Het beste wat u echter kunt doen, is de regelmatige onderhoudsbeurten volgen, die bijna altijd transmissiecontroles en vervangingen voor de versnellingsbak omvatten. Ook dit is uiterst belangrijk voor de levensduur van de versnellingsbak, dus zorg ervoor dat u dit grondig doet.

Welk type autotransmissie is het beste?

Er bestaan veel verschillende soorten versnellingsbakken. Een handgeschakelde versnellingsbak kan een gewone handgeschakelde versnellingsbak zijn, maar het kan ook een dog-leg handgeschakelde versnellingsbak zijn of een handgeschakelde versnellingsbak met een computergestuurde koppeling, een zogenaamde synchro-handgeschakelde versnellingsbak. Tussen deze drie is een gewone handgeschakelde versnellingsbak de beste keuze, omdat deze het langst meegaat en het gemakkelijkst te gebruiken en te onderhouden is.

Automatische versnellingsbakken kunnen enkelvoudige koppeling, dubbele koppeling of zelfs meervoudige koppeling zijn. Hoewel een MCT- of een DCT-versnellingsbak de snelste en meest naadloze versnellingsbak is om dagelijks mee te rijden, kunnen ze vaak schokkerig zijn bij lagere snelheden als ze niet goed gekalibreerd zijn. Een koppelomvormer met enkele koppeling is meestal soepeler, maar reageert ook trager in vergelijking met een high-end DCT-versnellingsbak.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts