Veel voorkomende problemen met Citroën ë-Berlingo

Citroën ë-Berlingo

De elektrische Citroën e-Berlingo werd al in 2017 geïntroduceerd en wordt sindsdien zij-aan-zij verkocht met Citroëns Berlingo-varianten met verbrandingsmotor. De e-Berlingo belooft hetzelfde niveau van functionaliteit en bruikbaarheid te bieden, maar met het extra voordeel dat het milieu onderweg niet wordt vernietigd. Als zodanig is de e-Berlingo eigenlijk vergelijkbaar met de gewone Berlingo, maar dan met de toegevoegde EV-aandrijflijn.

In dit artikel gaan we het hebben over veel voorkomende problemen met de Citroën ë-Berlingo en vertellen we waar u op moet letten als u er een wilt kopen. Het is vermeldenswaard dat elektrische auto’s veel minder mechanische onderdelen hebben dan auto’s met een verbrandingsmotor en daarom zou de e-Berlingo ook het betrouwbaardere model moeten zijn.

De meest voorkomende problemen met de e-Berlingo zijn problemen met de voorwielophanging, problemen met de airco, problemen met de schuifdeuren, problemen met de remmen en mogelijk zelfs problemen met de actieradius. Al met al zijn de meeste van deze problemen overgenomen van de gewone Berlingo-modellen en zijn ze als zodanig eenvoudig te verhelpen.

Hoe dan ook, de e-Berlingo wordt geleverd met een aanzienlijke premie ten opzichte van de gewone Berlingo. Sommigen zouden zelfs de logica achter het kopen van een commercieel elektrisch voertuig in twijfel kunnen trekken, maar het lijkt erop dat de e-Berlingo zeer goed verkoopt.

Citroën e-Berlingo – Problemen met de voorwielophanging

De Citroen Berlingo staat bekend om problemen met de voorwielophanging, ongeacht of het gaat om het model met verbrandingsmotor of het elektrische model. Echter, gezien het feit dat het elektrische model een ton gewicht toevoegt aan de gewone Berlingo, kunnen deze problemen nog duidelijker worden, vooral als u veel gewicht toevoegt door lading.

  Citroën AMI elektrisch vs vergelijkbare EV auto's

Als u rammelende geluiden hoort uit de voorwielophanging, is de kans groot dat de veerpoten het begeven. Het geluid wordt nog duidelijker als u over oneffenheden in de weg rijdt, zoals verkeersdrempels of kuilen. De enige manier om dit goed te verhelpen is de voorste veerpoten volledig te vervangen.

Citroën e-Berlingo – Problemen met de airco

De airco ventilator in de Citroen Berlingo die koude lucht door de luchtroosters pompt is een bekend probleem bij veel Citroen modellen, en bij de e-Berlingo is dat niet anders. Om dit te testen zet u de airco op de koudste stand en wacht u even. Als de lucht die uit de ventilatieopeningen komt niet bijzonder koud is, is er waarschijnlijk sprake van een kapotte ventilator.

Eigenaren hebben echter ook gemeld dat dit probleem soms kan worden opgelost door het systeem opnieuw te ontgassen. Als dat niet helpt, moet u waarschijnlijk investeren in een gloednieuwe airco ventilator.

Citroën e-Berlingo – Problemen met de schuifdeuren

Een van de meest bekritiseerde aspecten van de Berlingo heeft te maken met de schuifdeuren die het soms begeven. Het probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een kapotte schuifdeurvergrendeling die moet worden vervangen om het probleem op te lossen. Als uw deuren weigeren open te blijven staan, is de kans groot dat uw deurvangers de schuldige zijn.

Enkele eigenaren hebben echter ook problemen met de handgreep van de binnendeur gemeld. Als uw deuren niet soepel opengaan, of als ze bij het openen blijven hangen, moet u het mechanisme van de binnendeurgreep controleren. Als dit echt het probleem is, moet u het vervangen voordat het nog meer problemen veroorzaakt.

  Is de Citroën C3 Picasso een goede auto?

Citroën e-Berlingo – Problemen met de remmen

Volgens heel wat rapporten hebben alle Berlingo-modellen last van zwakke remmen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een materiaal dat loslaat van de distributieriem en zo de remvacuümpomp aantast. Citroën erkent dit probleem en heeft zelfs een software-eenheid ingebouwd die dit probleem detecteert voordat het zich voordoet.

Helaas is de enige manier om dit probleem volledig op te lossen het vervangen van de remvacuümpomp, de distributieriem en het updaten/heropstarten van de detectiesoftware. Je moet er wel rekening mee houden dat een volgepakte e-Berlingo veel weegt, en dat je effectieve remmen nodig hebt om de auto volledig tot stilstand te laten komen.

Citroën e-Berlingo – Range anxiety

Een actieradius van 183 mijl is niet iets om over op te scheppen, maar bepaalde rapporten hebben aangetoond dat de maximale actieradius van de e-Berlingo dichter bij de 130 mijl ligt. Als u dit combineert met veel lading, kan de actieradius nog eens met een tiental mijlen dalen.
Ten slotte, als je koud weer toevoegt aan de vergelijking, kan de e-Berlingo zelfs geen 100 mijl doen op een volledige lading, wat echt frustrerend is, vooral als je het gebruikt voor commerciële doeleinden.

FAQ

Moet ik de Citroen e-Berlingo kopen?

Als u een veelzijdige gezins-MPV zoekt en het milieu wilt sparen, is de e-Berlingo geen slechte keuze. De e-Berlingo komt echter met een flinke premie ten opzichte van de gewone Berlingo en is dus financieel veel minder verantwoord. Gebruik je hem vooral voor langeafstandsritten, dan wordt de elektrische aandrijflijn een probleem.

  Is de Citroën DS4 een goede auto?

De realiteit is dat de gewone benzine/diesel Berlingo een veel betere keuze is voor alles, behalve misschien voor woon-werkverkeer in de stad. Ja, u kunt serieuze kortingen en subsidies krijgen als u deze voertuigen als wagenpark aanschaft, maar die voordelen zullen snel afnemen als u ze voor langeafstandsritten gaat gebruiken.

Zijn elektrische bestelwagens een goed idee?

Elektrische bestelwagens zijn goed en slecht tegelijk. Het goede eraan is dat ze goed zijn voor het milieu, snel zijn, gepaard gaan met allerlei subsidies, belastingverminderingen en andere voordelen voor bedrijven van elke schaal. Bovendien hoeft u in bepaalde steden geen fileheffing te betalen en kunt u doorgaans goedkoper parkeren.

Anderzijds hebben elektrische bestelwagens lang niet dezelfde actieradius als een vergelijkbare dieselvariant en zijn ze ook veel duurder. Langeafstandsritten zijn er niet voor gemaakt, en u hebt niet het vertrouwen dat u hem onderweg altijd op tijd kunt opladen.

Is de Citroen e-Berlingo een goede gezinswagen?

De Citroen e-Berlingo is eigenlijk een heel goede gezinswagen. Hij biedt veel ruimte, een vrij goed uitgeruste cabine en is relatief comfortabel. Bovendien heeft hij 5 sterren op het gebied van botsbeveiliging en een hele reeks gezinsvriendelijke voorzieningen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts