Veel voorkomende problemen met de Renault Twizy

Renault Twizy

De Renault Twizzy is een 2-zits mini-stadsauto die wordt aangedreven door een elektrische aandrijflijn. De Twizzy werd voor het eerst geïntroduceerd in modeljaar 2012 en is nog steeds een vrij populaire stadsauto in heel Europa. Hij wordt gekenmerkt door zijn insectenkleurige carrosserie, schaardeuren en ongelooflijk kleine oppervlak, waardoor de Twizzy zo populair is.

In dit artikel bespreken we alle veelvoorkomende problemen met de Renault Twizzy, wat betekent dat we een overzicht geven van wat er misgaat en wat je kunt doen om het te verhelpen. De meest voorkomende problemen zijn problemen met de snelheidsmeter, problemen met de actieradius, problemen met de remmen, problemen met de ophanging en problemen met de elektronica.

Het is belangrijk om te vermelden dat de Twizzy een redelijk betrouwbare auto lijkt te zijn, wat betekent dat deze problemen niet al te vaak voorkomen. Omdat EV’s betrouwbaarder zijn dan normale ICE-auto’s door minder bewegende onderdelen, is de Twizzy ook betrouwbaarder dan sommige mini-ICE stadsauto’s.

Al met al, als je er een tweedehands wilt kopen, kun je het beste gaan voor een exemplaar met een fatsoenlijke onderhoudshistorie, omdat veel van deze auto’s werden gebruikt als gereedschap, wat betekent dat mensen niet echt veel aandacht besteedden aan het onderhoud ervan wanneer dat nodig was. Als je dat doet, zul je veel plezier hebben van de Twizzy.

Snelheidsmeter problemen

2020 Renault Twizzy-modellen hadden vaak last van problemen met de elektrische tractieverminderaar, waardoor de snelheidsmeter werd beïnvloed. Dit betekent dat de snelheidsmeter aangeeft dat je 45 km/u rijdt, maar dat je in werkelijkheid dichter bij de 80 km/u rijdt, wat een enorm verschil is en een veiligheidsrisico kan vormen, vooral in een kleine auto als de Twizzy.

  Is de Renault Symbol een goede auto?

Renault heeft de Twizzy in 2020 teruggeroepen vanwege dit probleem, maar het is onduidelijk of alle Twizzy-modellen deel hebben uitgemaakt van deze terugroepactie. Daarom is het altijd een goed idee om de GPS van je telefoon als snelheidsmeter te gebruiken tijdens het rijden met je Twizzy, aangezien de meeste mensen hun telefoon toch al gebruiken voor GPS-doeleinden.

Problemen met bereikbeperking

De Twizzy wordt geleverd met een vrij kleine 6,1 kWh batterij die je een actieradius tot 90 km kan geven, wat in geen geval ideaal is. Dit bereik kan echter veel slechter worden door een groot aantal factoren, zoals de buitentemperatuur, het terrein waarop je rijdt en je rijgewoonten.

Als al deze factoren meespelen, kan je actieradius zo sterk afnemen dat je je dagelijkse woon-werkverkeer niet meer kunt afleggen zonder hem op te laden. Dit is een van de redenen waarom veel mensen de Twizzy overslaan en kiezen voor een elektrische auto met een iets groter accupakket om aan hun minimale actieradius te kunnen voldoen.

Remmen

Dit is geen klassiek probleem, maar het moet zeker vermeld worden omdat veel mensen gewoon niet tevreden zijn over de manier waarop de remmen van de Twizzy in de fabriek werden gekalibreerd. Veel eigenaren hebben verklaard dat het rempedaal veel te slap en zacht aanvoelt en dat het niet zo progressief is als de meeste rempedalen in auto’s. Dat kan het een beetje problematisch maken.

  Is de Renault Arkana een goede auto?

Hierdoor kan het een beetje lastig zijn om te weten hoeveel remdruk je moet uitoefenen als je volledig tot stilstand komt. Bij lagere snelheden lijken de remmen niet zo’n groot probleem te zijn, maar dat komt waarschijnlijk omdat stoppen bij een lagere snelheid toch al minder inspanning vergt.

Problemen met de ophanging

De Twizzy is vooral een stadsauto omdat lange afstanden afleggen met zo’n kleine en lawaaierige auto een nachtmerrie zou zijn. Het probleem hier is dat de meeste steden gevuld zijn met een minder-dan-ideaal wegdek met veel plaatsen om je wielen te beteugelen of je ophangingssysteem te belasten. Dit lijkt ook te gelden voor de Twizzy, want veel mensen klaagden over problemen met de ophanging.

Deze problemen omvatten piepende en ratelende geluiden wanneer je over verkeersdrempels gaat of over stoepranden klimt. Helaas is dit iets dat niet gemakkelijk kan worden vermeden omdat het veersysteem van elke auto onderhevig is aan slijtage, ongeacht hoe je ermee rijdt.

FAQ

Moet ik een Renault Twizzy kopen?

Als je op zoek bent naar een mini stadsauto en je wilt volledig elektrisch rijden, dan is de Renault Twizzy een van de beste auto’s die je kunt kopen. Dat komt omdat hij enorm klein is en je hem kunt parkeren waar je maar wilt, omdat hij gemakkelijk te besturen is en omdat hij voor het grootste deel probleemloos blijft. Daarom zie je er zo veel van in Zuid-Europa of andere Europese kustlanden.

Hij is gewoon te gemakkelijk om mee te leven, vooral tijdens de zomermaanden wanneer het open-carrosserieontwerp van de Twizzy het aangenaamst aanvoelt. Dat gezegd hebbende, als je in een kouder klimaat woont, kun je beter voor een auto met een volledig gesloten cabine gaan, want dan zul je het zeer op prijs stellen dat je in de winter niet bevriest.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Master

Komt Renault met een nieuwe Twizzy?

Renault heeft officieel afscheid genomen van de Twizzy en er zijn geen plannen om hem binnenkort nieuw leven in te blazen. Renault is echter wel met een nieuw submerk gekomen, Mobilize, dat dit gat gaat opvullen met een auto genaamd de Mobilize Duo.

De Mobilize Duo is een Renault Twizzy 2.0, wat betekent dat er niet veel dingen zullen veranderen, maar de Duo zal meer actieradius en technologie bieden en hopelijk een beetje meer omheind zijn dan de Twizzy.

Waarom kopen mensen een Renault Twizzy?

Omdat het gewoon te handig is om in en uit een supermini te stappen die overal geparkeerd kan worden en bijna niets kost om mee te leven. De Twizzy is perfect voor plaatsen zoals Zuid-Frankrijk of ergens anders waar parkeren een probleem is.

Je kunt al je dagelijkse woon-werkverkeer doen terwijl je geniet van de elementen, wat betekent dat de Twizzy in principe iets praktischer is dan een normale scooter.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts