Is de Renault Symbol een goede auto?

Renault Symbol

De Renault Symbol, op sommige markten ook bekend als Thalia of Clio, is een subcompacte sedan op economisch niveau die voor het eerst werd geïntroduceerd in modeljaar 1999 en onafgebroken in productie is gebleven tot 2021, toen hij officieus werd stopgezet. De Symbol is geen bijzonder bekend model in Europa, waar de Dacia Logan zijn plaats inneemt.

Is de Renault Symbol een goede auto? Dat hangt er vanaf wat je van een auto verwacht. Als je een kleine forens wilt die genoeg ruimte biedt voor je vrienden en goedkoop is in het gebruik, dan is de Renault Symbol een geweldige auto. Aan de andere kant, als je iets groters en luxueuzer wilt, is de Symbol niet echt de beste.

De Symbol wordt ook geleverd met een flink aantal motoropties, waaronder zowel diesel- als benzineopties. Ze zijn allemaal klein en relatief efficiënt, maar in geen enkel opzicht opwindend. Hetzelfde geldt min of meer voor het ontwerp, want de Symbol is klein maar nog minder opwindend.

De betrouwbaarheid is matig, maar de nieuwere modellen zijn veel beter dan de oudere modellen. De prijs is echt aantrekkelijk, vooral op de tweedehandsmarkt, terwijl de praktische bruikbaarheid net zo goed is als die van de meeste auto’s in dit segment, wat op zijn best oké is.

De aandrijflijn

De Renault Symbol is verkrijgbaar met een reeks benzine- en dieselmotoren, die verschillende vermogens- en efficiëntiemogelijkheden bieden voor verschillende rijbehoeften. De benzinemotoren zijn een 1,2-liter D4F/D4FT I4, een 1,4-liter K4J I4 en een 1,6-liter K4M I4. De 1,2-liter motor levert een maximumvermogen van 75 pk, terwijl de 1,4-liter motor maximaal 98 pk levert. De 1.6-liter motor is de krachtigste optie en levert 110 pk.

  Veel voorkomende problemen met de Renault Scenic

Voor bestuurders die de voorkeur geven aan dieselmotoren is de Renault Symbol uitgerust met een 1,5-liter K9K I4, die tot 85 pk levert en een goed brandstofverbruik heeft. De dieselmotor staat bekend om zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid, waardoor het een populaire keuze is voor bestuurders die belang hechten aan efficiëntie en lage gebruikskosten.

Alle motoropties zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak, die soepel en efficiënt schakelt. Een automatische transmissie met 4 versnellingen is als optie verkrijgbaar voor bestuurders die de voorkeur geven aan automatisch schakelen.

Ontwerp en rijeigenschappen

Het exterieur van de auto heeft scherpe lijnen en een moderne designtaal die overeenkomt met andere Renault-modellen. De voorkant wordt gekenmerkt door een krachtige grille en hoekige koplampen, terwijl de achterkant een strakke en aerodynamische vorm heeft. Het interieur is een beetje sober, maar biedt wel een aantal redelijk stijlvolle snuisterijen.

De Symbol is absoluut geen opwindende auto om in te rijden en dat is vrij duidelijk zodra je het stuurwiel omdraait. Hij is niet dynamisch, hij is niet pluche, en hij is zo flauw als flauwe auto’s maar kunnen zijn. Hoe dan ook, de meeste mensen die de Symbol kopen zijn dat gewend en verwachten dat ook.

Betrouwbaarheid en veelvoorkomende problemen

Qua betrouwbaarheid is de Renault Symbol middelmatig, maar de nieuwere modellen zijn inderdaad beter dan de oudere. Er zijn enkele problemen die de moeite waard zijn om te bekijken, maar het algemene idee is dat de Symbol een redelijk betrouwbare auto is die relatief probleemloos zou moeten zijn als je er goed voor zorgt.

De meest voorkomende problemen met de Renault Symbol zijn problemen met de motor, de transmissie, de ophanging, het elektrische systeem en mogelijk ook de remmen.

  Is de Renault Trafic een goede auto?

Meer over Renault Symbol problemen en Renault Clio problemen.

Prijs en praktische bruikbaarheid

De auto is concurrerend geprijsd en biedt waar voor zijn geld, met een reeks functies en mogelijkheden die hem een praktische keuze maken voor dagelijks gebruik. Over het algemeen is de auto lager geprijsd dan veel andere sedans in zijn klasse, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor kopers die op zoek zijn naar een betaalbare en praktische auto.

Op het gebied van praktische bruikbaarheid biedt de Renault Symbol een ruim en goed ontworpen interieur dat comfortabel plaats biedt aan maximaal vijf passagiers. De kofferruimte is ook royaal en biedt voldoende ruimte voor bagage, boodschappen of andere vracht. De brandstofefficiëntie van de auto is ook opmerkelijk, met de meeste motoropties die een goed kilometerrendement bieden waarmee bestuurders geld kunnen besparen op benzine.

FAQ

Wat is het verschil tussen de Renault Clio, Thalia en Symbol?

Ten eerste is de Renault Clio een hatchback, terwijl de Thalia en Symbol beide sedans zijn. De Clio staat bekend om zijn sportieve en dynamische design, met een stijlvol en modern exterieur dat wordt gekenmerkt door een aflopende daklijn en scherpe lijnen. De Thalia en Symbol hebben daarentegen een traditioneler sedanontwerp, met een langere wielbasis en een grotere kofferbak.

De Clio is verkrijgbaar als hybride, de andere twee niet. Het is ook belangrijk op te merken dat de Clio duurder lijkt te zijn dan de Thalia en de Symbol, maar de exacte prijs kan sterk variëren. Kortom, hoewel de Renault Clio, Thalia en Symbol een aantal overeenkomsten hebben, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen deze modellen.

  Is de Renault Master een goede auto?

Is de Renault Symbol ruim voor volwassenen?

Ja, de Renault Symbol is ruim genoeg om zowel voor- als achterin comfortabel plaats te bieden aan volwassenen. De auto heeft een ruim en goed ontworpen interieur, met voldoende beenruimte en hoofdruimte voor passagiers van verschillende lengte. Of je nu een lange roadtrip maakt of boodschappen doet in de stad, de Renault Symbol is een betrouwbare en comfortabele auto die aan je wensen voldoet.

Als je het echter hebt over echt lange mensen of als je 4-5 mensen tegelijk wilt vervoeren, zullen die zich niet al te comfortabel voelen in de Symbol. Dit is immers een compacte auto, ook al is het een van de ruimere compacte auto’s op de markt.

Komt er een elektrische versie van de Renault Symbol?

Het is mogelijk dat er in de toekomst een elektrische versie van de Renault Symbol komt als onderdeel van Renaults inspanningen om over te stappen op duurzamere vervoersopties. Op dit moment is er echter nog geen informatie beschikbaar over wanneer en of er een elektrische versie van de Renault Symbol zal worden uitgebracht.

Renault staat erom bekend dat het eerder uit productie genomen auto’s herintroduceert, vooral in het tijdperk van EV’s, zoals we binnenkort de gloednieuwe Renault 5 EV zullen zien.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts