Waarom hebben niet meer auto’s zelfmoorddeuren?

Suicide doors kenden hun hoogtepunt in het post-WW2 tijdperk en nu lijkt het erop dat slechts een handvol fabrikanten bereid en in staat zijn om dit type deurontwerp te gebruiken. Zelfmoord, coach, of achter-scharnierende zijn de meest voorkomende namen in verband met deze deur ontwerp.

De reden waarom de meeste auto’s de neiging om normale deuren bieden is dat normale deuren zijn de beste. Hoe je het ook bekijkt, zelfmoorddeuren zijn lang niet zo praktisch. Wanneer je de achterste vleugeldeuren volledig opent, is het uiterst moeilijk om de deuren dicht te trekken omdat ze zwaar en ver weg zijn.

Bovendien worden ze suicide doors genoemd omdat ze gevaarlijker zijn dan de meeste deuren als het gaat om de veiligheid van de passagiers. Rolls Royce is echter een merk dat er trots op is de beste materialen en mechanismen te gebruiken die de mens kent, dus kan men moeilijk zeggen dat zelfmoorddeuren slecht zijn zolang Rolls ze gebruikt.

Zoals gezegd zijn zelfmoorddeuren zwaar en ver weg wanneer ze volledig geopend zijn, maar Rolls biedt ondersteunde deuren die het hele proces een stuk eenvoudiger maken. Wat je ook denkt over het praktische nut van deze deuren, niemand kan ontkennen hoe gemakkelijk toegankelijk ze zijn en hoe cool ze eruit zien.

Voordelen van zelfmoorddeuren – Waarom meer auto’s zelfmoorddeuren zouden moeten gebruiken

Scharnierende deuren achteraan zorgen voor een gemakkelijker en sierlijker in- en uitstappen, wat essentieel is bij luxewagens. Door dergelijke deuren hebben chauffeurs ook gemakkelijker toegang tot de achterdeur, en het is veel gemakkelijker om een kinderzitje te installeren in een auto met scharnierende achterdeuren.

  Kan een hybride batterij worden gerepareerd?

Omdat zelfmoorddeuren gebruik maken van een achterscharnier, is er geen behoefte aan een B-stijl, wat het ontwerp van de auto veel exclusiever kan maken. Zoals eerder vermeld, biedt Rolls Royce geassisteerde zelfmoorddeuren aan, waardoor ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn. Dit mechanisme werkt echter niet perfect als de grond niet waterpas is.

Het enige wat u hoeft te doen is op een knop in de auto te drukken en de deuren sluiten zichzelf volledig. Rolls Royce biedt geen volledig ondersteunde openende deuren omdat dit bepaalde veiligheidsproblemen met zich meebrengt. Rolls heeft het openen van de deuren echter wel vergemakkelijkt door u te helpen terwijl u de deuren opent.

Nadelen van zelfmoorddeuren – Waarom alle auto’s ze zouden moeten laten staan

Ook al zien ze er stijlvol en cool uit, ze zijn een beetje twijfelachtig vanuit een veiligheidsstandpunt omdat ze gemakkelijk kunnen worden geopend terwijl u onderweg bent. Dit betekent dat als u ze niet volledig sluit, een windvlaag ze gemakkelijker kan openen omdat ze tegen de windstroom in openen.

Bovendien, als u toevallig een gewone deur opent in het verkeer en er een auto tegenaan rijdt, zal de deur te ver uit elkaar vallen, maar u hebt een grotere kans om de hele beproeving ongeschonden door te komen. Aan de andere kant, als iemand uw deuren raakt bij het verlaten van een auto uitgerust met zelfmoorddeuren, is de kans groter dat u geplet wordt door de deuren.

Het grootste probleem met zelfmoorddeuren is echter het feit dat ze de structurele integriteit te veel aantasten als er geen B-stijl is. Stelt u zich eens een zijdelingse aanrijding voor met een auto zonder B-stijl, vooral als u weet dat dergelijke aanrijdingen gemakkelijk tragisch kunnen aflopen, zelfs bij lagere snelheden.

  Welke auto heeft de meeste ruimte?

Dit betekent dat fabrikanten het ontbreken van de B-stijl moeten compenseren, wat de fabricagekosten exponentieel kan doen stijgen. Al bij al, als zelfmoorddeuren zo goed zijn als sommigen denken, dan zouden ze op grotere schaal beschikbaar zijn.

Auto’s met zelfmoorddeuren – Waarom gebruiken ze ze toch

Als u een nieuwe auto wilt kopen die wordt aangeboden met zelfmoorddeuren, moet u ofwel een fortuin uitgeven om een Rolls Royce auto te kopen of u kunt kijken naar de Lincoln Coach Edition Continental, de Mazda MX30, of de BMW i3.

De reden waarom deze wagens zelfmoorddeuren gebruiken is verschillend. Rolls Royce gebruikt ze omdat ze hun auto’s exclusief maken wat ze uniek maakt. Dit is de belangrijkste reden waarom Rolls ze gebruikt, vooral omdat deuren zoals deze ooit werden geassocieerd met luxe auto’s, en dat is waar de naam coach deuren vandaan komt.

De Lincoln Continental gebruikt zelfmoorddeuren om terug te grijpen naar oudere Lincoln wagens die gekend waren om dit deurontwerp te gebruiken. Mazda gebruikt ze omdat de achterdeuren te klein zijn, en ze hebben niet zo’n impact op de structurele integriteit, wat ook de reden is waarom de i3 ze gebruikt.

FAQ Sectie

Kan ik mijn auto met zelfmoorddeuren uitrusten?

Ja, dat kan, en er zijn een paar bedrijven die dat voor u willen doen voor rond de $1000. De prijs varieert natuurlijk naargelang het aantal deuren dat u wilt vervangen en hoe geavanceerd het mechanisme moet zijn.

  Kunnen hybride auto's alleen op elektriciteit rijden?

Hoe dan ook, het is mogelijk om uw gewone deuren om te bouwen tot zelfmoorddeuren. Dit is een veel voorkomende trend in de aftermarket luxe auto-industrie en veel liefhebbers genieten van deuren zoals deze. Echter, als je dit doet, zal het vermoorden van uw auto doorverkoop waarde in het proces.

Wat zijn de coolste auto deuren op de markt?

Koenigsegg is een Zweeds hyperautomerk dat zogenaamde “Twisted Synchrohelix Actuation”-deuren gebruikt. Deze deuren zijn veruit de coolste in de hele auto-industrie omdat ze naar buiten en naar boven opengaan. Het scharniermechanisme is uiterst geavanceerd en er is heel wat engineering voor nodig om ze veilig en betrouwbaar te maken.

Ze kunnen echter een beetje problematisch zijn als het gaat om hoge stoepranden, maar Koenigsegg heeft dit probleem opgelost door nabijheidssensoren in het deurframe op te nemen, zodat de deuren u waarschuwen als u ze te dicht bij een stoeprand brengt.

Zijn vleugeldeuren en scharendeuren hetzelfde?

Vlinderdeuren scharnieren aan de A-stijl en zijn daardoor uniek en onderscheiden zich van alle andere deurtypes. Schaardeuren daarentegen scharnieren aan de voorkant, net als gewone deuren, maar het verschil is dat ze naar boven opengaan.

Hoe het ook zij, vlinderdeuren en schaardeuren zijn helemaal niet hetzelfde. Vlinderdeuren draaien ook schuin bij het openen, terwijl schaardeuren gedurende het hele proces rechtop blijven staan.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts