Welke auto’s hebben V8-motoren?

In een wereld die steeds milieubewuster wordt, zijn grote motoren een beetje een schaars goed geworden. Hoe het ook zij, een auto met echte prestaties en een echte luxe cruiser moeten nog steeds een grote motor hebben om hun potentieel te maximaliseren.

Een V8 is waarschijnlijk de meest iconische motor van allemaal. Ook al klinken V12’s en V10’s heel exotisch, ze zijn te zwaar en niet geschikt voor veel doeleinden. Aan de andere kant kan een goed ontworpen V8 zowel extreem kloppend en pittig zijn, als ook volgzaam en relatief efficiënt wanneer dat nodig is.

Als u vandaag nog een V8 wilt kopen, moet u zeker eens kijken naar de Ford Mustang GT, want de Mustang is een van de meest iconische V8-auto’s die er ooit zijn geweest. Als u echter een meer chique ervaring wilt, moet u zeker eens kijken naar de Jaguar F-Type R.

Als u de voorkeur geeft aan SUV’s boven sedans, biedt de Dodge Durango de gekste V8 die er is, terwijl de Mercedes GLE de beste V8-krachtbron heeft. Als u echter het maximale uit uw gezin wilt halen en maximale prestaties wilt, is er geen auto die kan tippen aan de nieuwe Audi RS6.

Ford Mustang GT 5.0 – Laatste in zijn soort

Bijna geen enkele auto is zo synoniem met een motor als de Mustang is met een natuurlijk aangezogen V8. De Mustang is verkrijgbaar als coupé of cabriolet en je kunt kiezen tussen een handgeschakelde transmissie en een automaat. Een EcoBoost V6 motor is ook beschikbaar, maar het is moeilijk om tegen de V8 in te gaan.

De Ford Mustang kan nog steeds worden geleverd met een natuurlijk aangezogen V8 uit de fabriek, wat in 2021 tamelijk ongehoord is. De meeste merken stappen niet alleen over op geforceerde inductie, maar stappen ook af van V8’s in het algemeen.

  Waarom zijn auto's uit de jaren '80 zo lelijk?

Jaguar F-Type R – Een bruut in een pak

De Jaguar F-Type R is een gespierde, maar prachtig ogende tweedeurs sportwagen, gemaakt om de concurrentie aan te gaan met de Porsche 911 en de Mercedes AMG GT. Het verschil tussen de F-Type en de rest is dat de F-Type nog steeds gebruik maakt van een echte keelachtige 5.0L V8 Supercharged motor die niet geëvenaard kan worden door de Duitsers.

De F-Type werd onlangs herzien en kreeg een nieuw gezicht, bijgewerkte motoren, een bijgewerkt infotainmentscherm en een meer gedifferentieerde ophanging. Dit betekent dat de verschillen tussen de twee modellen geen werelden van verschil zijn, dus als je een geweldige tweedehands V8 auto wilt, overweeg dan zeker ook de vorige-gen F-Type.

Dodge Durango Hellcat – Krachtigste V8 SUV ooit

De Dodge Durango is het complete tegenovergestelde van wat een echte 2021 SUV zou moeten zijn. Met meer dan 700 pk via de 6.2L Supercharged V8, lanceert de Durango van 0-60 mph in ongeveer 3,6 seconden, wat verbazingwekkend is voor een bijna 6000-pond drie-rij “familie” SUV.

Het weggedrag is beter dan je zou verwachten en de brandstofefficiëntie is rampzalig. Met een vanafprijs van $82k, gaat de Durango Hellcat ver boven zijn limiet. Maar het is tenslotte een waanzinnige SUV, dus een twijfelachtig prijskaartje is noodzakelijk.

Mercedes GLE 63 AMG – De beste SUV voor het hogere management met V8-aandrijving

Middelgrote SUV’s zijn een fanfavoriet voor veel gezinnen over de hele wereld en de sleutel tot een geweldige familie-SUV is veel ruimte, veel veiligheid en veel praktische bruikbaarheid. Hoewel 600 pk niet per se een must is voor gezinnen, is het toch goed om te weten dat er altijd een machtige 4.0L BiTurbo V8 over u waakt.

  Waarom zijn auto's uit de jaren '90 zo lelijk?

Zoals bij alle V8’s is de brandstofefficiëntie niet superieur, maar wel veel beter dan bij de Durango Hellcat. De motor is soepel en volgzaam als je er op die manier mee rijdt, maar verandert in een absolute gek zodra je de auto in de sportstand zet.

Audi RS6 – De beste V8 gezinswagen ooit

Een stationwagen is altijd een ongelooflijk praktisch type auto geweest, maar mensen hebben de neiging om een hekel te hebben aan stationwagens omdat ze er nogal saai en saai uitzien. Niet alle stationwagens zijn echter hetzelfde gebouwd, en hoewel de RS6 bestaat, moet de stationwagen hoog worden aangeslagen.

Dat gezegd zijnde, wordt de RS6 aangedreven door een 4.0L twin-turbo V8 die 605pk levert en ook nog eens 20MPG oplevert, wat beter is dan de meeste auto’s op deze lijst. De RS6 zit vol met verbazingwekkende materialen, hi-tech schermen en luxe functies en hij domineert het segment als het gaat om praktische bruikbaarheid en kofferruimte.

FAQ Sectie

Waarom worden V8’s uit productie genomen?

Een tiental jaar geleden waren bijna alle Mercedes-AMG-modellen uitgerust met een stuwende V8-motor en de C63 was er daar één van. De C63 werd door zijn motor vaak als de beste sportsedan op de markt beschouwd. Het is dan ook triest te moeten vaststellen dat de nieuwe C63 met een 4-cilinder turbo zal worden uitgerust.

  Welke autodeuren gaan naar boven open?

De reden waarom V8’s over de hele linie uit de markt worden genomen, is dat ze niet goed zijn voor het milieu. Ze kosten veel geld om te onderhouden, ze kosten veel geld om te tanken. Kleinere motoren worden steeds krachtiger, wat het nut van een V8 in gevaar brengt, althans op papier.

Kan een kleinere turbomotor een ouderwetse V8 echt vervangen?

Wat de prestaties betreft, ja. AMG heeft een 2.0L 4-cilinder gebouwd die meer dan 400 pk kan leveren, wat betekent dat deze 4-cilinder met gemak een groot aantal V8’s kan verslaan. Een V8 is echter veel meer dan een acceleratie van 0-100 km/u.

Een V8 biedt een aparte rijervaring die gepaard gaat met een apart motorgeluid dat niet kan worden gereproduceerd, hoe geavanceerd een 6- of 4-cilindermotor ook kan zijn.

Waarom moeten we de V8 redden?

De wereld blijft veranderen en we evolueren langzaam naar een duurzamere toekomst, een toekomst waarin een V8 niet zou mogen bestaan. De inspanningen om het milieu te saneren worden echter niet over de hele linie geleverd, want sommige landen zijn veel grotere vervuilers dan andere.

De enige manier waarop we V8’s kunnen redden is door ze zuiniger te maken, en autofabrikanten vinden voortdurend nieuwe manieren om dat te doen. Een V8-motor is speciaal, en geen enkel ander motortype kan ook maar in de buurt komen van wat een echte V8 kan doen.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts