Is Porsche goed in sneeuw?

De meeste auto’s kunnen goed overweg met winterse rijomstandigheden, of het nu gaat om ijs, sneeuw of gewoon koud weer, zolang ze maar zijn uitgerust met de juiste banden. Als een auto goede banden heeft, kan hij gemakkelijk een kleine tot matige hoeveelheid sneeuw doorkruisen.

Voldoende bodemvrijheid is een andere factor bij rijden in de winter. Gelukkig zijn alle Porsche-modellen in staat om met vertrouwen in de sneeuw te rijden. Porsche biedt ook een groot aantal modellen met vierwielaandrijving en 2 SUV’s om de mogelijkheden van het merk in de sneeuw verder te vergroten.

De Porsche Cayenne en de Macan zijn waarschijnlijk de allerbeste Porsche opties voor rijden in de sneeuw. Hoewel een typische Cayenne-eigenaar niet veel op heeft met off-road rijden, is de auto zelf wel degelijk in staat om veel onvergeeflijk wegdek aan te kunnen.

De Macan is een compacte SUV, maar nog steeds SUV-achtig genoeg voor de meeste rij-omstandigheden. Sommige 911 4S vierwielaangedreven modellen worden ook beschouwd als dagelijkse winterbeesten, en ze bieden geweldige all-round rijeigenschappen, ongeacht het seizoen.

Porsche Cayenne

Geen enkel autosysteem is zonder problemen, maar Porsche biedt tal van superieure software- en hardwareoplossingen voor specifieke rijomgevingen. Hoewel niemand ooit echt off-road gaat met een meer dan $100k kostende Porsche Cayenne, is de Cayenne wel degelijk tot een dergelijke taak in staat.

Alle Porsche Cayenne modellen zijn uitgerust met een fabrieks all-wheel-drive systeem en een redelijk betrouwbaar Porsche tractie management systeem. U kunt de Cayenne ook uitrusten met extra rijassistentieprogramma’s om de capaciteiten van de auto nog verder te vergroten.

Een Porsche Cayenne biedt een maximale bodemvrijheid van 210 mm, wat betekent dat de Cayenne SUV in staat is om vrij diep in de sneeuw te rijden. Als u de maximale grip en veiligheid in de sneeuw wilt bereiken, biedt de Porsche Tequipment winkel een speciale Cayenne winter en winterbanden combo.

  Zijn Porsches duur in onderhoud?

De juiste winter/sneeuw/ijs banden zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting als het gaat om rijden in de sneeuw. Ongeacht of de auto vierwiel- of achterwielaandrijving heeft, een set goede banden is noodzakelijk om het hoogste niveau van grip te bereiken, zelfs in de meest ijzige omstandigheden.

Porsche Macan

De Porsche Macan is een compacte sport-SUV en de goedkoopste instap in Porsche-eigendom. Maar de Macan is geen Porsche voor de armen. Integendeel, het is een even capabele vierwielaangedreven Porsche SUV. In combinatie met de luchtvering en tractiemanagementsystemen van Porsche is de Macan ook zeer geschikt voor gebruik in de sneeuw.

De Macan heeft tot 200 mm bodemvrijheid en dat is meer dan genoeg voor een dagelijkse bestuurder die het hele jaar door rijdt. Porsches zijn niet gemaakt voor specifieke winterexpedities, maar als je kijkt naar het vermogen en de betrouwbaarheid van deze Porsche, zou het net zo goed wel kunnen.

Ongeacht de ondergrond biedt de Macan altijd een zacht en kalm rijgedrag. Net als bij elke andere auto is de juiste bandensamenstelling van groot belang als het gaat om off-road/sneeuw/ijs rijden. Een Macan met een set zomerbanden is minder capabel in de sneeuw dan een hatchback met een fatsoenlijke set winterbanden. Winterbanden zijn een must-have.

Naast de juiste winterbanden zijn een vierwielaandrijving en een behoorlijk vermogen andere belangrijke aspecten van rijden in de winter. En de Macan is verkrijgbaar met meer dan 400 pk en een permanente vierwielaandrijving.

  Ruf vs Porsche - Wat is het verschil?

Porsche 911/Boxster/Cayman/Panamera

Zoals eerder gezegd: als je voldoende bodemvrijheid hebt, kan elke auto met de juiste banden de meeste sneeuwomstandigheden aan. Een duidelijk voordeel van een 911-platform is het feit dat de motor boven de achterbanden zit, waardoor de 911 probleemloos zijn vermogen kwijt kan.

De Porsche Cayman/Boxster is niet uitgerust met vierwielaandrijving, wat betekent dat hij een van de minst capabele is in besneeuwde omstandigheden. Maar mits voorzien van de juiste winterbanden zijn zelfs de minst krachtige achterwielaangedreven Cayman/Boxster modellen goed genoeg in besneeuwde omstandigheden.

De Porsche Panamera is een topmodel van Porsche, een sedan die een superieure luxe, comfort en rijervaring moet bieden in vergelijking met veel andere sedans op de markt. De Panamera biedt een breed scala aan motoropties en een all-wheel-drive systeem dat ook in staat is om geweldig te rijden in de sneeuw.

Hoewel ze alle drie vrij beperkt zijn als het gaat om bodemvrijheid, kunnen ze met de juiste banden gemakkelijk door een flink pak sneeuw ploegen. Ze zijn niet ontworpen om off-road te gaan, dus probeer deze auto’s niet te veel uit te proberen, of je zou wel eens vast kunnen komen te zitten in een sneeuwbank.

Tips voor rijden in de winter

Wat maakt een goede auto voor rijden in de sneeuw?

Een auto die in de sneeuw goed uit de voeten kan, heeft een goede gewichtsverdeling (zoals de 911), een grote bodemvrijheid (zoals de Cayenne) en een langere wielbasis (zoals de Panamera). Een zwaardere auto presteert waarschijnlijk ook beter in de sneeuw, omdat een hoger gewicht ook de tractie van de auto vergroot.

Een vierwielaandrijving, sperdifferentiëlen, stevige winterbanden, bescherming van de onderkant van de auto, een versnellingsbak met lage gearing, en voldoende vermogen en koppel zijn ook erg waardevol in de sneeuw. Maar die zijn alleen nodig als je van plan bent om echt diepe sneeuw te doorkruisen. Anders volstaan alle Porsche-modellen voor gewone besneeuwde wegen.

  Is de Porsche Boxster een betrouwbare auto?

Wat zijn de tips voor het rijden in de sneeuw?

Wel, de eerste tip is waarschijnlijk: blijf thuis. Ga er alleen op uit als het nodig is. Niet omdat u niet goed voorbereid bent op het rijden in de sneeuw, maar vooral omdat andere bestuurders op de weg dat misschien niet zijn, en het is het risico zeker niet waard.
U moet altijd langzaam rijden, een veilige afstand bewaren en weten hoeveel weg u nodig hebt om volledig tot stilstand te komen. Als u een heuvel oprijdt, moet u er niet doorheen rijden, en u moet ook niet stoppen terwijl u omhoog rijdt. Wees gewoon voorzichtig en anticipeer op wat er gaat gebeuren, dan komt het wel goed.

Kan ik het hele jaar door winterbanden laten monteren?

Het lijkt misschien veel goedkoper en gemakkelijker om uw winterbanden het hele jaar door op uw auto te laten. Dit is echter een slecht idee.
Winterbanden zijn niet bedoeld om mee te rijden bij warme temperaturen. De hitte zal de slijtage van de banden aanzienlijk verhogen, omdat ze gemaakt zijn van een rubbermengsel dat speciaal voor koude omgevingen is gemaakt. De banden worden zachter, waardoor u een groter risico loopt op een klapband.
Een goed idee om te weten wanneer u uw winterbanden moet demonteren, is om in de gaten te houden wanneer de temperatuur een paar dagen achtereen boven de 7 graden Celsius komt.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts