Verrassende feiten over de VW Golf GTI

2023 VW Golf GTI

De Volkswagen Golf GTI is een van de meest iconische hot hatchbacks die er bestaan, want hij bestaat al even lang als enkele van ’s werelds populairste merken. Het is een auto die de voordelen van de gewone Golf, een van de beste allround auto’s ooit, combineert met een krachtige motor, sportieve styling, sportieve ophanging en een directere en spannendere besturing.

In dit artikel noemen we enkele van de meer verrassende feiten over de VW Golf GTI, die u goed van pas zullen komen als u er een zoekt. Veel mensen zijn zich niet eens bewust van deze en dat is waarom dit artikel gaat u verlaten met iets dat je niet wist voordat. Dus, als je meer wilt weten over de VW Golf GTI, lees dan zeker dit artikel!

Alles draait om een 4-Cilinder Motor

De eerste VW Golf Mk1 GTI kwam uit in 1976 en daarmee is de GTI een van de oudste performance auto’s ooit. De eerste generatie van de GTI, en elke generatie die daarna kwam, is uitgerust met een 4-pot motor, wat betekent dat het algemene recept voor de GTI hetzelfde is gebleven sinds de jaren 1970. Dit maakt het echt indrukwekkend omdat je kunt zien hoe VW’s 4-cilinder motoren zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.

De eerste GTI heeft 110pk, terwijl de allernieuwste Mk8 GTI 245pk heeft. Hoewel de topsnelheid van 182 km/u van de Mk1 GTI indrukwekkend is voor de jaren 1970, haalt de Mk8 GTI meer dan 254 km/u.

  Alles over de volledig elektrische Volkswagen ID Xtreme off-road

Het zou een auto in beperkte oplage zijn.

Aanvankelijk wilde VW 5.000 GTI-modellen verkopen en ze waren zelfs bang dat ze er nooit meer dan 500 zouden kunnen verkopen. Snel vooruit naar midden 2020, VW kwam naar buiten en zei dat ze erin slaagden om meer dan 2,3 miljoen VW Golf GTI-modellen te verkopen sinds de start.

Dit maakt alleen maar duidelijk hoe geïnteresseerd mensen eigenlijk zijn in de GTI.

Er bestaat een Golf GTI Cabriolet

De Mk6 Golf GTI was een regelrecht succes voor VW omdat het een luxere en comfortabelere versie van de Golf introduceerde, maar het introduceerde ook een VW Golf GTI cabriolet. De Golf Mk6 cabriolet was de snelste VW cabriolet in zijn tijd, wat inderdaad indrukwekkend is.

Het is eerlijk om te zeggen dat de belangstelling voor een cabriolet nooit groot is geweest en daarom stopte VW met de GTI Cabriolet, en vanaf nu zal die waarschijnlijk nooit meer terugkomen.

Een middenmotor W12 Golf GTI

Ja, je leest het goed, een W12 VW Golf GTI. In 2007 kwam VW met misschien wel de gekste concept car ooit. Op het Oostenrijkse festival Worthersee kwam VW met een Mk6 W12 Golf GTI met 650 pk. Deze motor was afkomstig van de Bentley Continental GT.

De W12 GTI is een Frankenstein-monster, wat betekent dat hij voorremmen heeft van een Audi RS4, achterremmen van een Lamborghini Gallardo en een motor van een Bentley. VW maakte de W12 Golf in slechts zes weken, en de auto blijft de meest belachelijke versie van de Golf ooit.

  Is Volkswagen T-Roc een goede auto?

Het is een perfecte mix van prestaties en comfort.

De Volkswagen Golf GTI is een auto die alles kan, wat betekent dat hij in korte tijd waanzinnige snelheden kan bereiken en tegelijkertijd enorm comfortabel is. Er is werkelijk niets anders dan de VW Golf GTI, vooral als je bedenkt hoe goedkoop het is om deze auto te laten rijden en hoe capabel hij eigenlijk is.

De nieuwe Golf GTI kan een paar supercars aan als het gaat om 0-60mph tijden, maar hij kan je ook lekker lang comfortabel houden.

Het ontwerp

We gaan het ook hebben over de speciale vormgeving van de VW Golf. Sinds de allereerste VW Golf heeft VW dingen bewaard zoals de geruite stoelen die alleen beschikbaar zijn voor de GTI en beschikbaar zijn geweest bij elke iteratie van de GTI die ooit is uitgekomen.

De Golf-bal transmissiehendel is ook een VW Golf-specialiteit, terwijl de laatste paar generaties van de Golf GTI ook rode details in hun koplampen hebben. Ten slotte, elke keer dat er een nieuwe GTI uitkomt, volgt VW die op met een speciaal one-of-a-kind wielontwerp, speciaal gereserveerd voor de GTI.

FAQ Sectie

Wat is er goed aan de VW Golf GTI?

Er zijn veel dingen die geweldig zijn aan de VW Golf GTI, en geen enkele is zo bijzonder als zijn 4-pot motor met 245pk. De GTI is een FWD auto en kan zowel een handgeschakelde als een automatische versnellingsbak hebben. Dat maakt de GTI tot een echte rijdersauto en daarom is hij zo geliefd bij zoveel generaties en zal hij waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven rijden.

  Alles over Volkswagen GEN.TRAVEL Design Study

De GTI is ook een zeer comfortabele auto met veel ruimte op elke rij en in de kofferbak. Hij krijgt een perfecte mix van de modernste technologie en comfortfuncties zonder overdreven comfortabel of overdreven sportief te zijn. Hij is perfect in balans tussen een geweldige dagelijkse bestuurder en een leuke weekend canyon carver.

Wat is er slecht aan de VW Golf GTI?

Sommige oudere generaties van de VW Golf GTI staan bekend als een beetje lastig om mee te rijden en nogal zenuwachtig, daarom vinden veel mensen deze auto’s onveilig. Dat is natuurlijk een complete leugen, maar het is waar dat de GTI lastig kan worden als je niet weet hoe je een krachtige auto met voorwielaandrijving moet besturen, vooral als je niet al te vertrouwd bent met de handgeschakelde versnellingsbak.

De Golf GTI is niet duur voor liefhebbers van prestatiewagens, maar de GTI is wel een stuk duurder dan een gewone Golf, iets wat niet-performanceliefhebbers waarschijnlijk nooit zullen accepteren. Ten slotte moeten we het ook hebben over de restwaarde, want de GTI staat erom bekend dat hij sneller aan waarde verliest dan een normale Golf.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts