Welke Mercedes modellen hebben turbodiesel?

Mercedes biedt momenteel zowel gas- als dieselaandrijflijnen aan voor zowat elk model. Ook al zijn dieselmotoren geen optie in de VS, in Europa zijn dieselmotoren even populair, zo niet zelfs populairder in vergelijking met gas (benzine) motoren.

De moderne Mercedes dieselmotoren zijn een verre schreeuw van de oude vuile dieselmotoren van het verleden. Deze motoren zijn meestal zuiniger dan een gelijksoortige gasmotor, en ze zijn niet zo vervuilend als je zou verwachten.

Mercedes sedans met dieselmotor

De Mercedes C-klasse is de kleinste sedan in de Mercedes line-up. De W205 Mercedes wordt dit jaar vervangen, maar Mercedes biedt de W205 C-klasse nog steeds aan met een paar dieselopties. Alle turbodiesel modellen hebben een 2.0-liter 4 cilinder, en u kunt ook kiezen voor het C300 BlueTec hybride model.

De grotere E-klasse biedt ook een paar turbodieselopties. Het gamma begint met de E220d, uitgerust met een 2,0-liter turbodieselmotor die vergelijkbaar is met die in de C300 BlueTec. Deze motor levert ongeveer 200 pk en is zeer zuinig in het verbruik. Deze motor kan ook worden gekoppeld aan een elektromotor in de E300de.

De E-klasse biedt ook een paar 6-cilinder turbodieselmotoren, in tegenstelling tot de C-klasse. De E350d en de E400d 4MATIC zijn beide voorzien van een 3,0-liter turbogeblazen zes-in-lijn motor die 260-340pk kan leveren, afhankelijk van het model in kwestie.

De nieuw uitgebrachte S-klasse biedt een tamelijk indrukwekkende 3,0-liter 6-cilinder dieselmotor met turbocompressor OM656. Deze motor drijft het instapmodel S350d en de S400d aan. Het vermogen van de OM656 in de S400d is 340pk, waarmee het de krachtigste Mercedes dieselmotor aller tijden is.

  Welke Mercedes modellen hebben Apple CarPlay?

Mercedes SUV’s met dieselmotor

Mercedes biedt ook dieselversies van de gehele SUV line-up. Deze modellen zijn niet te koop in de VS, maar de rest van de wereld kan kiezen tussen benzine- of dieselaangedreven Mercedes-modellen. Sommige SUV’s zijn ook leverbaar als diesel/elektrische hybride.

De motoren in kwestie zijn dezelfde als die in de sedans. De 2.0/2.1-liter turbo 4-cilinder is te vinden in de GLA of de GLC, en zelfs in sommige GLE-modellen. De GLS, aan de andere kant, krijgt de 3.0-liter turbo inline 6-motor.

Je kunt de G-klasse ook uitrusten met een dieselmotor met turbo. Het model in kwestie is de G350d, aangedreven door een 3,0-liter zescilinder-in-lijn motor, die 282pk levert. Sommigen beschouwen deze motor als de perfecte optie voor de G-klasse, omdat hij veel koppel biedt tegen een redelijkere prijs in vergelijking met een G-klasse met benzinemotor.

Waarom zijn er geen Mercedes dieselopties in de VS?

In 2017 was slechts 3% van de in de VS verkochte Mercedes-auto’s een diesel. Vanwege de lage verkoopcijfers en de groeiende afkeer tegen diesel in het algemeen, is Mercedes sindsdien gestopt met het aanbieden van dieselmotoren in de VS.

De meeste Amerikanen geven de voorkeur aan auto’s die op gas rijden, omdat de brandstofprijzen meestal niet zo slecht zijn als in Europa. De meeste dieselauto’s in de VS zijn meestal pick-up trucks en commerciële voertuigen, dus een dieselmotor in een luxeauto is niet zo aantrekkelijk.

Sommige schandalen zoals het VAG Dieselgate schandaal hebben de aantrekkingskracht van dieselauto’s in de VS nog verder verminderd. Een andere reden waarom Mercedes is gestopt met het aanbieden van dieselmotoren in de VS, is het feit dat Amerikaanse klanten niet in staat zijn om de juiste dieselbrandstof te gebruiken die nodig is voor Mercedes dieselmodellen.

  Is een Mercedes SUV duur in onderhoud?

De meeste Amerikaanse tankstations bieden een groot percentage biodiesel aan, wel 20%. En Mercedes-auto’s vereisen minder dan 5% biodiesel in het dieselmengsel. Biodieselmengsels met een hoog percentage kunnen de motor degraderen en in de toekomst voor veel problemen zorgen. Sommigen geloven dat dit de voornaamste reden is waarom Mercedes is gestopt met het aanbieden van dieselmotoren in de VS.

Zal Mercedes ook in andere markten met dieselmotoren stoppen?

Het is nogal onduidelijk of Mercedes helemaal gaat stoppen met het aanbieden van dieselmotoren. Nieuwere modellen suggereren dat de dieselmotor nergens heen gaat aangezien sommige dieselmotoren zoals de OM656 betrouwbaar, krachtig en efficiënt tegelijk zijn.

Veel regeringen stellen een verbod op dieselmotoren voor in de komende 5-10 jaar, maar dit is nog in de beginfase en het is moeilijk te zeggen of het ooit gaat gebeuren. Veel steden over de hele wereld eisen ook dat je een congestieheffing betaalt, wat meestal een stuk erger is voor een dieselmotor.

Gas vs Diesel vs Elektrisch

Wat zijn de voordelen van een dieselmotor ten opzichte van een gasmotor?

Een dieselmotor biedt meestal meer koppel, is zuiniger in het verbruik en kost meer op de tweedehandsmarkt. Dieselmotoren zijn een betere optie voor het rijden op de snelweg, omdat moderne dieselmotoren daarbij veel minder brandstof verbruiken.

Dat gezegd zijnde, een gasmotor is meer afgestemd op het rijden in de stad en is meestal meer verfijnd dan een diesel, die vaak een tractor-achtig geluid heeft. Bovendien is een moderne gasmotor meestal ook niet zo schadelijk voor het milieu.

  Moet ik mijn Mercedes roestvrij maken?

Ook wordt verwacht dat een dieselmotor langer meegaat dan een gasmotor, maar een gasmotor gaat minder vaak stuk.

Wat zijn de voordelen van elektrische motoren ten opzichte van traditionele verbrandingsmotoren?

Elektrische motoren zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan traditionele verbrandingsmotoren. Het proces om batterijen te maken is echter niet bepaald milieuvriendelijk. Elektrische motoren bevinden zich nog in de beginfase en de verwachting is dat dit in de loop van de tijd zal verbeteren.

Een elektrische motor kan 100% van zijn vermogen produceren bij om het even welk toerentalbereik, terwijl een traditionele verbrandingsmotor tot een bepaald toerentalbereik moet verwennen om zijn maximumvermogen te produceren. Dit vertaalt zich in superieure acceleratietijden voor elektrische motoren.

Het gemak van het leven met een traditionele verbrandingsmotor wordt nog steeds niet geëvenaard door elektrische auto’s, omdat het grootste deel van de wereld nog niet klaar is voor een volledige overstap. Bovendien is de levensduur van traditionele verbrandingsmotoren veel langer, omdat het niet nodig is de batterijen volledig uit te wisselen zodra ze oud en onbruikbaar zijn geworden.

James May

James' grote passie is auto's. Hij publiceert inhoud op Cars A2Z sinds de site in het voorjaar van 2021 werd gelanceerd.

Recent Posts